Un concurs pentru lucrători ce-şi riscă zilnic viaţa

„Cel mai bun fasonator”

Direcţia Silvică Suceava a organizat marţi, 11 iunie, faza judeţeană a concursului profesional „Cel mai bun fasonator”.

17 lucrători, cei mai buni din cadrul celor 17 echipe de exploatare ale Direcţiei, a trebuit să dovedească, contra timp, dar, mai important, în siguranţă, că ştiu să folosească unealta de lucru, adică motoferăstrăul, şi echipamentul de protecţie pe care fiecare drujbist ar trebui să-l poarte la locul de muncă, în pădure.

„Acţiunea face parte din componenta sănătăţii şi securităţii în muncă, o latură importantă şi permanentă în activitatea de producţie.

Nu ştiu să vă spun care este proba cea mai grea. Pot însă să vă amintesc că vorbim de meseria de fasonator mecanic, o meserie dificilă şi riscantă. O schimbare incorectă a lanţului face ca motoferăstrăul să nu mai pornească, o cască nepurtată poate duce, în caz de accident, la deces, o vizieră netrasă sau o mânuire greşită a motoferăstrăului, poate duce la vătămări grave.

De aceea scopul acestui concurs este, la finalul a toate, acela de a evita, pe cât posibil, producerea acestor evenimente care fac probleme atât lucrătorului, cât şi angajatorului” a declarat Cristian Tomniuc, şeful Biroului Intern de Prevenţie şi Protecţie din cadrul DS Suceava.

La eveniment au luat parte Cătălin Diaconescu, directorul comercial al Direcţiei Silvice, şi Romeo Butnaru, inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, şeful OS Breaza, Mihai Dan Liţu.

Şeful ITM Suceava a menţionat: „Instituţional, între ITM şi Direcţia Silvică există o colaborare corectă, normală care nu duce decât la un plus de siguranţă a lucrătorului în pădure şi astfel la reducerea numărului de accidente de muncă ce provoacă vătămări corporale şi chiar decese. În ultimul an s-au petrecut în judeţ, în domeniul silvic, în care sunt incluse activităţi ale DS Suceava, dar şi a altor operatori în exploatare, şapte accidente de muncă. Dintre acestea, patru s-au soldat cu deces şi trei cu vătămări corporale. Fiecare caz a avut particularităţile lui, dar, în general, vinovăţia a aparţinut lucrătorilor care, deşi au echipament de protecţie adecvat, nu-l prea folosesc”.

Daniel Pocolin, de la OS Crucea, cel mai bun fasonator al Direcţiei Silvice Suceava

 Din cauza condiţiilor meteo, concursul s-a desfăşurat anul acesta, pentru prima dată, în poligon, respectiv în curtea Ocolului Silvic Breaza, ocol care „deşi nu deţine formaţiune de exploatare a masei lemnoase” a fost un bun organizator.

După şedinţa de instructaj, în ordinea trasă la sorţi, concurenţii au evoluat pe parcursul a cinci probe: schimbatul lanţului, tăierea combinată, tăierea de precizie, doborâtul arborelui şi cepuitul arborelui. La începutul fiecăreia, doi elevi de la Colegiul Silvic din Câmpulung Moldovenesc au făcut câte o demonstraţie a ceea ce se poate numi o executare aproape de perfecţiune a operaţiunii respective.

Elevii sunt dintre câştigătorii locului 3 la campionatul european de profil, desfăşurat luna trecută în Suedia.

În supervizarea profesorilor de la acelaşi colegiu câmpulungean, care au asigurat obiectiv arbitrajul concursului, drujbiştii au concurat, unii cu emoţii, alţii fără. Unora le-a ieşit, iar altora nu, aşa că unii au fost mai buni decât ceilalţi.

Cel mai bun fasonator al DS Suceava este anul acesta Daniel Ionel Pocolin, de la Ocolul Silvic Crucea. Pe locul 2 s-a clasat Cristinel Cucec, de la OS Moldoviţa, iar pe locul 3, cu acelaşi punctaj, Gheorghe Bălău, de la OS Broşteni şi Henric Revai, de la OS Solca.

Câştigătorii au fost premiaţi cu echipament de protecţie, cupe, medalii şi recompense financiare.

„Cel mai bun fasonator desemnat astăzi va participa la sfârşitul lunii la faza naţională a concursului, organizată la DS Alba, de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva.

Prin acest concurs am atins mai multe obiective. În primul rând verificarea cunoştinţelor pe linia de securitate în muncă, pe linia folosirii corecte a echipamentului de muncă. Am urmărit apoi motivarea acestor lucrători, pentru că ne confruntăm şi noi cu problema forţei de muncă, o problemă nu numai în sectorul forestier. Aşa că încercăm prin acest concurs să-i motivăm şi să-i fidelizăm pe fasonatori să-şi continue munca de exploatare în cadrul instituţiei noastre.

Şi mai urmărim ceva prin instruirea în acest concurs: ca ceea ce rămâne în pădure, în urma exploatării, seminţiş, arbori pe picior, să poată avea viitor. Este important ca exploatările noastre să se facă în conformitate cu amenajamente silvice şi cu respectarea instrucţiunilor privind protecţia muncii.

Şi mai vrem să arătăm că exploatarea masei lemnoase este una responsabilă şi ecologică” a concluzionat directorul comercial al DS Suceava, Cătălin Diaconescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: