Colectare deficitară a deşeurilor casnice periculoase

> Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava semnalează că încă nu s-au găsit soluţii pentru adunarea de la populaţie a alimentelor expirate, resturilor de ţigări, detergenţilor, vopselelor, adezivilor, insecticidelor, dar şi a deşeurilor care conţin mercur

Colectarea separată, direct de la populaţie, a resturilor periculoase din deşeurile menajere nu este soluţionată, semnalează Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava, într-un raport privind calitatea factorilor de mediu. În categoria deşeurilor provenite din activitatea casnică intră echipamentele electrice şi electronice scoase din funcţiune; detergenţii pe bază de substanţe periculoase; deşeurile care conţin mercur; insecticidele; vopselele, cernelurile şi adezivii cu conţinut de substanţe periculoase; alimentele expirate; alimente de origine animală intrate în stare de putrefacţie; resturile de ţigări consumate. În raportul APM Suceava se punctează că, totuşi, prin proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor”, sunt prevăzute dotări pentru colectarea separată a fluxurilor speciale de deşeuri, respectiv a celor „voluminoase, periculoase şi a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice”, operaţiuni care ar trebui să aibă loc în incinta staţiilor de transfer, cât şi a Depozitului de deşeuri din Moara, „de unde vor fi preluate de operatori economici specializaţi”.

Pe de altă parte, conform APM Suceava, pentru colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, în judeţ sunt autorizaţi 25 de agenţi economici. În ceea ce priveşte colectarea „deşeurilor de baterii şi acumulatori”, pentru această activitate au fost autorizate 39 de amplasamente ale unor agenţi economici, patru dintre ei fiind autorizaţi şi pentru adunarea bateriilor portabile de mici dimensiuni. „Se constată o creştere a numărului de agenţi economici distribuitori de baterii portabile de mici dimensiuni, care au amenajat puncte de colectare a acestor deşeuri, de remarcat fiind şi intensificarea campaniilor de informare şi colectare” se subliniază în raportul APM Suceava, în care se menţionează că pentru colectarea şi dezmembrarea vehiculelor scoase din uz există 49 de agenţi economici autorizaţi. La toţi prestatorii enumeraţi se adaugă societatea comercială Ambro, care reciclează deşeuri din ambalaje din carton, şi Lider Plast, care se ocupă cu reciclarea deşeurilor din polistiren, inclusiv a ambalajelor, domeniu în care activează şi societatea comercială Bucovina Verde. În cele din urmă, Egger România şi Diasil Service reciclează deşeuri din ambalaje din lemn.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: