La Iaşi a avut loc Concursul Naţional de Muzică Psaltică pentru Seminariile şi Liceele Teologice Ortodoxe

Seminarul teologic sucevean pe locul al doilea

Anul acesta, cea de-a treia ediţie a concursului de muzică psaltică a avut loc în capitala Moldovei, la Iaşi, primele două competiţii (2017 şi 2018 – n.r.) având loc la Bucureşti. Activitatea, organizată de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi de Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti, are loc cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, şi doreşte să valorifice interesul elevilor seminarişti pentru studierea muzicii bizantine.

La etapa naţională au participat următoarele grupuri psaltice: Corul „Filotheos” al Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” Botoşani, dirijat de pr. Teodor Cenuşă, Corul Bizantin al Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” Buzău, coordonat de arhid. Constantin Stoica, Corul „Basileus” al Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” Iaşi, condus de diac. Mihai Ursache şi Corul „Sfântul Mitropolit Dosoftei” al Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, dirijat de pr. Constantin-Dan Magdalena.

Juriul care a evaluat corurile participante a fost format din: lect. dr. pr. Alexăndrel Barnea, Facultatea de Teologie Ortodoxă Iaşi, preşedintele juriului, Irina Petronela Florian, preşedinte executiv, lect. dr. pr. Gabriel Nastasă de la Facultatea de Teologie Iaşi, arhid. prof. Ştefan Răzvan de la Seminarul Teologic Bucureşti, lect. dr. pr. Eugen Dan Drăgoi de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, asist. dr. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi şi dirijorul Corului academic Byzantion.

Participanţii au concurat având în repertoriu patru piese, trei cântări la alegere şi o piesă impusă de competiţie: voscreasna a VII-a de Dionisie Fotino, tradusă şi prelucrată de Sfântul Iosif Naniescu.

Primul loc a fost obţinut de Corul Bizantin de la Seminarul Teologic din Buzău, locul al doilea a fost câştigat de seminariile din Iaşi şi Suceava, iar locul al treilea a fost ocupat de Seminarul Teologic Botoşani. De asemenea, premiul special pentru cel mai bun dirijor a fost obţinut de părintele Constantin-Dan Magdalena, de la Seminarul Teologic Suceava.

Evenimentul a fost organizat sub patronajul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei – Sectorul învăţământ, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi Colegiul „Sfântul Nicolae”. Câştigătorul premiului I va fi invitat să participe la Festivalul de Muzică Bizantină de la Iaşi (IBMF), ce se va desfăşura în toamna acestui an. (FLAVIUS POPA, Doxologia.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: