Beneficiind de sprijinul statului

32 de agricultori suceveni produc roşii în solarii şi sere

> „Totuşi, este vorba despre 3.000 de euro care intră în buzunarul celor care cultivă tomate în spaţii protejate, pe lângă banii din producţia realizată şi valorificată” arată Haralampie Duţu, şeful Direcţiei Agricole, menţionând că „sprijinul statului este un bonus pentru agricultorii care vor să se dezvolte”

Numărul agricultorilor din judeţul Suceava care cultivă roşii şi beneficiază de ajutorul de minimis din partea statului este în creştere. Numai pentru primul ciclu din 2019 în program sunt înscrişi 17 legumicultori, ei beneficiind de o prelungire a perioadei de valorificare, până pe 15 iunie, aceasta fiind acordată pe fondul condiţiilor meteorologice neprielnice. „Avem 32 de persoane înscrise în cadrul schemei pentru tomate în spaţii protejate. Pentru ciclul I sunt înscrişi 17 agricultori, cu valorificarea până pe 30 mai, dar din partea Guvernului s-a dat o prelungire, până pe 15 iunie, ca urmare a vremii nefavorabile. Avem agricultori nou înscrişi, din anul acesta, dar majoritatea lor sunt în anii doi sau trei de producţie” arată Haralampie Duţu, şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava.

Duţu susţine că programul guvernamental pentru sprijinirea cultivatorilor de tomate în spaţii protejate este unul stimulator, dovadă fiind creştere numărul fermierilor interesaţi. „Totuşi, este vorba despre 3.000 de euro care intră în buzunarul celor care cultivă tomate în spaţii protejate, pe lângă banii din producţia realizată şi valorificată. Sprijinul statului reprezintă un bonus pentru agricultori, astfel încât aceştia să poată să se dezvolte” a declarat Haralampie Duţu.

Legumicultorii eligibili în cadrul schemei de minimis pentru cultivarea de roşii în spaţii protejate, respectiv în solarii sau sere, trebuie să deţină o suprafaţă de cel puţin 1.000 mp. Pe de altă parte, producţia obţinută nu poate fi mai mică de 2 kg de tomate/mp, iar cantitatea valorificată de 2.000 kg, de pe suprafaţa în cauză trebuie dovedită cu documente justificative. Pentru fiecare 1.000 mp valoarea sprijinului financiar este echivalentul în lei a 3.000 de euro/ an, fermierul urmând a primi banii într-o singură tranşă.

Livrările de tomate au loc în intervalele ianuarie – mai şi noiembrie – decembrie. Solicitanţii vor fi obligatoriu înregistraţi în Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativă se află suprafeţele cultivate cu tomate, în solarii sau sere. Beneficiarii ajutorului de minimis pentru cultivarea roşiilor pot fi producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat; producătorii agricoli persoane fizice autorizate – întreprinderi individuale şi întreprinderi individuale –, cât şi producătorii agricoli persoane juridice. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi unice nu poate depăşi 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: