Într-un singur trimestru

Peste 4.200 de suceveni au fost „expertizaţi” pentru pensiile de boală

> După revederea documentaţiei, două dosare au fost respinse, iar în nouă cazuri s-a dispus „depensionarea”, încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate efectuându-se după îndeplinirea criteriilor medicale de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi a celor de evaluare a capacităţii de muncă

În primul trimestru al anului 2019, la Casa Judeţeană de Pensii Suceava „au fost expertizate 4.237 de cazuri”, se precizează într-o informare a instituţiei. Conform materialului citat, referitor la activitatea de expertiză medicală şi recuperarea capacităţii de muncă, respectiv la „aplicarea cu rigurozitate a normelor procedurale şi a criteriilor medicale pentru stabilirea gradului de invaliditate”, în două cazuri dosarele au fost respinse, iar în altele nouă s-a procedat la „depensionare”.

În ceea ce priveşte această din urmă situaţie, în baza Legii nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii, pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale periodice, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale sau, după caz, de comisiile centrale de expertiză medico-militară. După fiecare revizuire, medicul expert al asigurărilor sociale emite o nouă decizie medicală asupra capacităţii de muncă, prin care se stabileşte menţinerea în acelaşi grad de invaliditate, încadrarea în alt grad sau redobândirea capacităţii de muncă. Ca urmare, dreptul la pensie de invaliditate se modifică sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia medicală asupra capacităţii de muncă. La fel, „despensionarea” poate surveni cererii înaintate de persoana încadrată în grad de invaliditate, pe motiv de îmbunătăţire a stării de sănătate.

De precizat este faptul că pe lângă casele de pensii funcţionează comisii de verificare a pensionarilor de invaliditate, acestea având în componenţă medici experţi ai asigurărilor sociale. Structurile în cauză au misiunea de a verifica corectitudinea încadrării, din comisie nefăcând parte medicul expert care a efectuat ultima expertiză. Membrii comisiei se concentrează asupra respectării criteriilor medicale de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate. Totodată, controlată este fundamentarea încadrării în gradul de invaliditate respectiv, pe baza documentelor medicale existente în dosar, în cazurile neconcludente sau insuficient documentate fiind dispusă reexpertizarea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: