Tânără din Câmpulung Moldovenesc ţepuită prin metoda „şmen”

> Un bărbat i-a promis un schimb valutar mai avantajos decât cel al unei case de schimb valutar…

 O tânără din municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost înşelată prin metoda „şmen” de un bărbat care a abordat-o în apropierea unei case de schimb valutar unde tânăra intenţiona să schimbe 350 de euro.

 Poliţiştii au stabilit că tânăra a intenţionat să schimbe 350 euro, iar în timp ce se afla în apropierea unei case de schimb valutar de pe Calea Transilvaniei a fost abordată de un bărbat necunoscut care i-a propus o tranzacţie de schimb mai avantajoasă.

Tânăra a fost de acord, iar în cadrul convenţiei a fost păgubită de suma de 755 lei de bărbat care, prin metoda „şmen”, a tras din suma de 1625 lei valoarea mai sus precizată, fără ca persoana vătămată să-şi fi dat seama până când a ajuns acasă.

 În acest caz s-a deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

Poliţia Judeţeană Suceava arată că în această perioadă se remarcă o creştere a circuitului valorilor monetare şi a tranzacţiilor comerciale, iar în multe dintre cazuri cetăţenii schimbă valută şi mânuiesc valori monetare mai importante decât în celelalte perioade ale anului.

Metoda „şmen” presupune ca, la un schimb valutar făcut la colţul străzii, în schimbul unui profit promis, cel care acceptă ajunge de fapt să primească mai puţini bani. Modul de operare intitulat „şmen” este aplicat de suspecţi în momentul când, la un schimb valutar ilegal, cer banii pentru a-i renumăra. Dar de fapt acela este momentul în care sustrag sau înlocuiesc suma valabilă cu o suma derizorie şi imediat, sub pretextul că în zonă şi-au făcut apariţia poliţiştii, infractorii dispar rapid, iar victima descoperă ulterior că a fost înşelată şi a primit mai puţini bani.

Poliţia Judeţeană Suceava subliniază că în aceste zile poliţiştii de prevenire şi cei din structurile operative au făcut front comun împotriva înşelăciunilor, acţionând atât pentru informarea şi responsabilizarea cetăţenilor, cât şi pentru identificarea şi sancţionarea celor care nu respectă legislaţia privind schimbul de valută.

Zilnic, poliţiştii se deplasează în zonele comerciale şi în zona caselor de schimb valutar discutând cu cetăţenii şi informându-i cu privire la situaţiile de risc victimal.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au acţionat în ultimele zile pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilicite din sfera schimbului ilegal de valută pe raza municipiului Suceava şi a localităţilor adiacente, fiind verificate 54 de case de schimb valutar şi societăţi economice de profil şi au fost aplicate 68 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 177.000 lei şi au fost confiscaţi peste 10.000 lei.

Pentru că astfel de infractori acţionează în apropierea unităţilor bancare şi de schimb valutar, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu accepte astfel de propuneri, mai ales că sunt ilegale.

„Recomandăm, în scopul prevenirii victimizării cetăţenilor, ca astfel de tranzacţii să se efectueze doar la bănci şi casele de schimb valutare. Nu cumpăraţi valuta de la persoane neautorizate, aceasta poate fi falsă! Acest gen de infractori acţionează la câţiva metri de un birou de schimb valutar şi ar fi păcat ca sucevenii să cadă victime doar pentru un potenţial câştig nesemnificativ.

Atenţie la metoda «şmen», iar dacă totuşi cineva consimte să participe la o ilegalitate, când primiţi suma solicitată număraţi cu atenţie bancnotele şi nu mai întoarceţi banii spre renumărare! În caz de suspiciune, sunaţi imediat la 112 şi reţineţi semnalmentele pentru a le comunica poliţiştilor” a avertizat Poliţia Judeţeană Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: