Slujbe arhiereşti

La Parohia „Sf. Gheorghe” din Burdujeni, Protopopiatul Suceava I

În a doua zi de Paşti, când s-a sărbătorit Sfântul Gheorghe, ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sfânta Liturghie arhierească în Biserica „Sf. Gheorghe” din Parohia Burdujeni, Protopopiatul Suceava I.

Sfânta Liturghie s-a oficiat în biserica mare, plină până la refuz de credincioşi veniţi şi din alte parohii.

Soborul de preoţi şi diaconi a primit răspunsurile liturgice date de corul parohiei şi corul „Sf. Ioan Damaschinul” de la Biserica „Sf. Sava” din Iaşi.

Cuvântul de învăţătură al ÎPS Părinte Pimen a pus accent deosebit pe grija pentru suflet şi hrana spirituală a vieţii de creştin ortodox.

Comitetul parohial al bisericii a organizat o agapă creştină pentru toţi închinătorii.

Biserica „Sf. Gheorghe” este o biserică relativ nouă, la care se mai lucrează încă.

Este situată in cartierul Burdujeni-gară, unul din cartierele vechi ale municipiului Suceava.

Piatra de temelie a fost aşezată în aprilie 1996.

Sfântul locaş, ridicat din cărămidă şi acoperit cu ţiglă, a primit doi ocrotitori, practic două hramuri: sărbătoarea „Sf. M. Mucenic Gheorghe” şi a „Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul”.

În proximitatea bisericii mari se află un paraclis de lemn în care s-a slujit la început.

Comunitatea de credincioşi, care se ocupă îndeaproape de continuarea lucrărilor, are în vedere şi pictura de interior şi exterior.

Se impun încă şi multe alte lucrări, majoritatea planificate, pentru înfrumuseţarea bisericii.

La Parohia „Sf. Arhangheli” din Gura Humorului

În a treia zi a Sf. Paşti, ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia „Sf. Arhangheli” din Gura Humorului.

Înconjurat de obişnuitul sobor de preoţi şi diaconi, ierarhul a slujit Sf. Liturghie în locaşul cu cea mai veche tradiţie istorică din localitate.

Au fost de faţă personalităţi oficiale ale oraşului, prea cuvioşi părinţi, stareţi şi stareţe.

Credincioşi din toate parohiile oraşului şi din comunele limitrofe au luat parte la serviciul divin, mulţi dintre ei purtând cu mândrie costumul popular.

Răspunsurile liturgice au fost date de la strană de corul parohiei.

Evenimentul care a completat frumuseţea sărbătorii a fost instalarea ca preot paroh a consilierului economic al eparhiei, pr. Ilişoi Viorel.

După cuvântul de învăţătură al ÎPS Părinte Pimen, comitetul parohial a invitat credincioşii la o agapă frăţească.

Biserica „Sf. Arhangheli” din Gura Humorului a fost ridicată între anii 1876-1885 şi a fost sfinţită la 15/27 octombrie 1885 de către mitropolitul Silviu Morariu Andrievici al Bucovinei.

Până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, această sfântă biserică a fost singurul lăcaş de cult ortodox din Gura Humorului. (C.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: