Ziua Artei, sărbătorită la Clubul Copiilor Fălticeni

După cum se ştie, în fiecare an, la 15 aprilie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Artei. Nu se putea să nu marcăm acest moment, nu am putut lăsa ziua să treacă ca o umbră, fără a organiza o activitate la care să participe elevi, părinţi, profesori. În primul rând, mulţumirile noastre ajung la pr. Liviu Mihăilă şi Asociaţia Fălticeni Cultural pentru faptul că ne-a pus la dispoziţie Sala „Draga Olteanu Matei” în vederea desfăşurării în bune condiţii a manifestării.

Noi, părinţii şi elevii de la Cercul de muzică populară, ne-am propus ca în fiecare an, în cadrul săptămânii „Şcoala altfel” să invităm în mijlocul nostru o personalitate, un om care să ne împărtăşească din experienţa sa. Dacă anul trecut am avut privilegiul de a o avea la noi acasă pe dna Sofia Vicoveanca, de data aceasta a venit, tocmai de la Moldoviţa, dl Casian Balabasciuc, un huţan veritabil, purtător de costum popular adevărat. Trebuie să spunem că dl Casian Balabasciuc scrie proză de calitate, izvorâtă dintr-o stea binecuvântată, poveşti cu tâlc şi morală adâncă, dar şi poezie de 24 karate, inspirat de frunza pădurii, de susurul tainic al apelor, de albastrul curat al cerului. Inima sa este română până peste poate, poeziile sale patriotice şi sentimentele ce se degajă din ele fiind unele ale emoţiilor şi lacrimilor adunate în colţul ochilor. Copiii i-au adresat invitatului întrebări, dialogul fiind unul cald, sub cupola bunului-simţ, a modestiei care îl caracterizează.

Ziua a prins un nou contur în momentul în care uşa s-a deschis şi în mijlocul tuturor şi-au făcut apariţia dl Călin Brăteanu, director al Centrului Cultural „Bucovina”, şi bădiţa Vasile Ungureanu, din Mălini. Dumnealor nu au venit cu mâna goală, ci au adus cu sine instrumente tradiţionale precum cobza, fluierul, cavalul. Aceste instrumente au prins viaţă ca sub botezul apei vii. Am înţeles pe deplin ce înseamnă arta populară. D-nul Călin Brăteanu a vorbit copiilor despre folclor, despre ce presupune folclorul, despre cobză, despre cântecele neamului, despre oamenii care au fost, despre vremurile de odinioară; bădiţa Vasile Ungureanu a descris fluierul şi cavalul şi a explicat modul în care, prin intermediul acestor instrumente, lemnul nu piere, ci ia alte forme, cele ale dorului, bucuriei, durerii şi dragostei. Copiii au cântat, au citit, au recitat poezii semnate de dl Casian Balabasciuc. Glasurile curate şi cristaline ale copiilor s-au împletit cu acordurile de cobză şi cu zburdălnicia fluierului sau tânguirea cavalului. În această zi dedicată oamenilor de la ţară, ţăranilor care au muncit cu palmele pământul ţării, s-au împletit muzica veche, poezia patriotică şi jocul, cei mai mici sărind ca un resort de pe scaune şi prinzându-se într-o horă a purităţii, puritate care mereu va exista în sufletul copiilor.

Arta populară la loc de cinste! Aceasta a fost concluzia unei zile atât de bogate! Acesta a fost mottoul clipelor care şi-au făcut cărare prin sufletul celor prezenţi în sală.

LENUŢA RUSU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: