Depozitul de deşeuri conform de la Moara a fost predat operatorului şi urmează să fie pus în funcţiune

> Gheorghe Flutur: În fiecare zi vor ajunge aici câte 40 de camioane cu deşeuri colectate selectiv

Depozitul de deşeuri conform de la Moara a fost predat, ieri, operatorului temporar care urmează să-l pună în funcţiune şi să-l operaţionalizeze. Toate localităţile din judeţ vor transfera aici deşeurile colectate selectiv, până când va fi pus în funcţiune şi depozitul pentru zona de munte de la Pojorâta.

La această acţiune au participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, ai operatorului, ai constructorului şi proiectantului, dar şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava şi ai Gărzii de Mediu Suceava.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că la acest depozit de deşeuri nu vor putea fi transferate decât deşeuri sortate pe fracţii, umedă şi uscată, urmând ca fracţia uscată să fie selectată pe categorii şi reciclată, iar cea umedă să fie depozitată în zona special amenajată în acest fel.

El a prezentat şi fluxul în depozit, explicând că autocamioanele vor fi cântărite atât la sosire cât şi la plecare, pentru stabilirea greutăţii încărcăturii. El a subliniat că, la plecare, autocamioanele vor trece printr-o staţie de spălare pentru a reveni curate în zonele de unde provin.

Camioanele cu deşeuri reciclabile vor transfera încărcătura în staţia de sortare, unde metalul va fi separat automat, iar deşeurile din hârtie sau plastic vor fi separate, presate şi compactate în baloţi, urmând să fie reciclate.

Deşeurile menajere vor fi depozitate în celule de depozitare, unde vor fi compactate cu utilaje speciale, iar peste fiecare metru de deşeuri se va pune un strat de 25 cm de pământ. Prima celulă de depozitare are 7,2 ha, urmând ca după închiderea acesteia să fie deschisă o a doua celulă.

Tot în această zonă se află şi staţia de tratare şi epurare a levigatului, care va avea şi componentă bacteorologică, dar şi chimică, pentru ca ceea ce rezultă în urma scurgerilor să nu afecteze mediul.

Preşedintele Consiliului Judeţean a spus că în fiecare zi vor veni la depozitul de la Moara circa 40 de camioane cu deşeuri, el estimând că anual vor fi procesate 130.000 de tone de deşeuri.

Gheorghe Flutur a precizat că în depozitul conform de la Moara vor fi aduse deşeuri din tot judeţul şi a subliniat că nu vor putea fi primite camioane încărcate cu deşeuri neselectate.

La acest depozit cetăţenii vor putea aduce şi deşeuri voluminoase, cum ar fi obiecte de mobilă, care vor fi depozitate în containere de mare capacitate şi vor fi la rândul lor reciclate. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: