O sută de blocuri din Suceava sunt „în cărţi” pentru reabilitare termică cu 10% participare financiară din partea proprietarilor

> Deşi municipalitatea conta pe 10.000 de apartamente, documentaţia va fi înaintată la Bucureşti după ce acordul iniţial a fost obţinut de la 4.295 de proprietari din 23 de asociaţii > „Când vom reabilita primele apartamente, primele blocuri, poate că va creşte numărul celor care vor dori să intre în program” a declarat primarul Ion Lungu, remarcând că există reticenţă din cauză că nu este cunoscut costul pe apartament

 Primăria Suceava a făcut demersuri la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în vederea includerii municipiului în programul de creştere a eficienţei energetice a locuinţelor pentru anul 2019. Ion Lungu, şeful municipalităţii, a anunţat că în şedinţa ordinară de la finele lunii aprilie Consiliul Local va aproba o hotărâre privind contribuţia financiară de la bugetul local pentru această eventuală primă tranşă de locuinţe, întrucât expertizarea, proiectare şi documentaţia tehnică vor fi suportate din bani publici.

„Noi estimam să putem promova pentru circa 10.000 de apartamente şi să trimitem documentaţia la Bucureşti până la fundamentarea bugetului pe 2019, însă, din păcate, nu a fost posibil. În cele din urmă, avem, astăzi, 4.295 de apartamente, cea ce înseamnă 102 blocuri din 23 de asociaţii” a precizat el, remarcând că există reticenţă din cauză că nu este cunoscut costul pe apartament.

Cu altă ocazie, Ion Lungu preciza că nu pot fi avansate sume exacte, acestea putând fi de 1.000 sau chiar de 1.500 de euro de familie, în funcţie de mai mulţi factori, printre care suprafaţa apartamentelor, specificitatea şi complexitatea intervenţiilor. „Sper să putem face primele apartamente, astfel încât să avem nişte valori concrete, iar oamenii să se convingă că este avantajos. Astăzi, intervine eterna întrebare la care nu pot să răspund concret, cea legată de cât îi costă pe proprietari această reabilitare. Depinde, de la caz de la caz, în funcţie de apartament, de vechimea acestuia, de ce reiese din expertiză ş.a.m.d. Când vom reabilita primele apartamente, primele blocuri, poate că va creşte numărul celor care vor dori să intre în program. Acest program poate fi reactualizat în Consiliul Local, în cazul în care mai apar şi alte solicitări” a arătat Ion Lungu.

Potrivit reglementărilor guvernamentale, în cadrul programului, bugetul de stat va suporta 60% din valoarea totală a investiţiei, unităţii administrativ-teritoriale revenindu-i 30% din costuri, iar asociaţiei de proprietari – 10%. Aceasta în comparaţie cu un proiect al Uniunii Europene, în valoare de minim 100.000 de euro pentru o asociere de blocuri, în cazul căruia Primăria trebuia să asigure 15% din valoarea investiţiei, proprietarii – 25%, diferenţa fiind finanţare nerambursabilă. Iniţial, Primăria Municipiului Suceava a prins în proiectul de buget pentru anul 2019 suma de 4,33 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ un milion de euro, bani destinaţi reabilitării termice a blocurilor de locuinţe şi reprezentând partea de participare a autorităţilor locale pentru lucrări aferente a 10.000 de apartamente.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: