Martiriul de la Fântâna Albă, cale de mântuire a neamului românesc

La 78 de ani de la odiosul masacru comis de forţe ale puterii sovietice la Fântâna Albă asupra a peste 3000 de fii şi fiice ale Bucovinei, stăreţia Putna, prin arhimandritul Melchisedec Velnic, a oferit minţilor şi sufletelor mai multor români prezenţi în seara de 1 aprilie a.c. la Portalul memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”, un model de urmat pentru cinstirea şi mântuirea eroilor neamului nostru.

Înzestraţi cu capacitatea de a ne planifica evenimentele personale şi pe cele dedicate societăţii, fiecare dintre noi ar trebui să-şi conducă viaţa de bun român şi după un calendar al credinţei strămoşeşti şi al conştiinţei de neam.

Nu ştiu câte file, evenimente ar trebui să conţină un astfel de calendar, dar nu mai puţine decât faptele care au definit, cu tribut de sânge, continuitatea noastră în hotarele fireşti, nu doar administrative, ale României de astăzi.

Ziua de 1 aprilie a devenit un astfel de eveniment pentru neobosiţii slujitori ai Mănăstirii Putna, dar şi ai administraţiei locale, reprezentată de primarul Gheorghe Coroamă, ai membrilor Grupului vocal-tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, Vicovu de Sus, coordonat de profesorul Vasile Schipor, şi pentru elevii Şcolii Gimnaziale „Ştefan cel Mare” Putna.

A devenit o permanenţă participarea la această acţiune şi pentru membrii filialelor Suceava şi Rădăuţi ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, reprezentaţi de prim-vicepreşedintele lor, domnul m.m. (rtr.) Dumitru Davidel. Acesta a oferit participanţilor, din partea asociaţiei, diplome de excelenţă.

Evenimentul de la Putna, desfăşurat de la ora 19.30, a fost unul excepţional, datorită prestaţiei obştii Mănăstiri Putna, a „corului operei din ceruri”, dirijat de sfinţii apărători ai acestor meleaguri, şi a „corului operei de pe pământ”, format din tineri frumoşi ca Bucovina noastră, înzestraţi cu voci îngereşti. Profunzimea mesajelor transmise şi, înainte de toate, cuminţenia norodului care a fost prezent au fost parcă alegeri ale lui Dumnezeu.

O parte dintre participanţii de la Putna fusese cu câteva ore înainte la evenimentul comemorativ desfăşurat la Fântâna Albă, în Ucraina, la locul în care forţe ale răului au crezut în urmă cu aproape opt decenii că vor marca, prin crimă, hotarele unor teritorii care nu le aparţin.

Din mesajele transmise nouă de cei care tocmai se întorseseră de la Fântâna Albă, definitoriu a fost cel al părintelui Melchisedec Velnic, referitor la freamătul pădurii care înconjoară ansamblul monumental de acolo.

Fenomenul se manifestă odată cu începerea slujbei de pomenire a martirilor bucovineni, ca o reverberaţie a mesajului de dincolo de lumi transmis de sufletele plecate la ceruri înainte de vreme, ale înaintaşilor noştri. Această reverberaţie a ajuns la toţi cei prezenţi la Putna în seara zilei de 1 aprilie 2019 prin cuvinte fermecătoare, rostite la lumina scânteietoare a lumânărilor de ceară de cei mai tineri stejari ai Bucovinei, membri ai Grupului vocal-tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus.

Într-o linişte totală, când vocea sfinţilor părinţi ce slujeau nu s-a mai auzit, dangătul clopotelor Mănăstirii Putna s-a dus direct către Ceruri pentru pomenirea martirilor care au murit fără lumânare şi fără cruce la căpătâi, victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi din alte zone, ale deportărilor, ale foametei, ale tuturor formelor de represiune exercitate de regimul totalitar sovietic în ţinutul Herţa, Bucovina de nord şi întreaga Basarabie.

Vârstnici şi copii au simţit deopotrivă, la Putna, fiorul ce leagă martiriul de ieri cu neuitarea. De aceea, cu îngăduinţa arhimandritului Melchisedec Velnic, dorim ca, după slujba religioasă din Duminica Tomei, acesta să semneze actul de naştere a cercurilor „Cultului eroilor” ce vor fi înfiinţate în cadrul Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus şi la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” din Putna.

Col. (rz.) CONSTANTIN CRĂCIUN, secretarul executiv al Filialei Judeţene Suceava „Plăieşii” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: