Flash

 Cum să nu-l susţin pe colegul Dan T. Gürtesch şi să nu scriu şi eu o erată la o erată? Nu de altceva, dar din motive tehnice (tipografice, mai exact) nu s-a înţeles ceea ce a vrut să repare el. Învăţătoarea din Lipoveni se numeşte Liliana Blanari şi a promovat proiectul „Educaţia prin iubire”. În speranţa că de data asta se va putea citi normal trec la altele. Spre exemplu, am văzut un titlu într-un ziar de-al nostru care sună cam aşa: „Peste zece băieţi şi aproape două fete din aproximativ 100.000 de suceveni suferă de autism”. Care-i logica? Stau alea „aproape două fete” „mai mult de zece băieţi” şi au probleme? Nu le bagă pe „aproape” în seamă? Să nu fiu înţeles greşit. Am prieteni cu copii autişti şi, culmea, chiar tineri cărora li se spune că au suferit sau suferă de această boală. Fiindcă aşa au fost catalogaţi de nişte medici. Problemele mele sunt legate de cei care nu ştiu să folosească limba română. Şi în aceeaşi idee vă mai dau o inepţie dintr-un anunţ. Cică o societate de profil angajează „hidrometru”. Dar de un alcoolmetru nu-i nevoie. Sau, mă rog, de-un hidrofor. La varianta din mijloc m-aş amesteca eu dar cer ăştia o groază de diplome numai pentru meseria de „hidrometru” apoi pentru cealaltă. (COSMIN LEAHU)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Cititor_în_stele says:

  Urmăresc oarecum îndeaproape lupta dvs. dar și a colegului dvs.,domnul Dan T. Gürtesch cu impostorii și cu stricătorii limbii române,parte integrantă din curentul cultural actual raional care începe să dea rezultate remarcabile,în sensul că toată lumea scrie ca pe facebuk,legat , dezlegat,dezlânat,ca să știm o treabă,nu?
  In această luptă a dvs. ,mai ales cu erorile comise de doamna Viorica,există loc și de mai bine,desigur,că – ne putem întreba – la ce vă folosește,unde ați observat dvs. că un prim-ministru care vorbește și scrie bine în limba română este și un bun prim-ministru, au este bun la ceva? Poate în Anglia sau în Franța,însă,atenție mare,nici ei ,adică prim-miniștrii de acolo,nu se încadrează,deoarece ei ,fatalmente,nu vorbesc și nu scriu în limba română,ceea ce este o mare rușine! Pe urmă,ați avut prim-ministru care le avea cu gramatica,ortografia și ortoepia,ba chiar și cu alte discipline conexe,este vorba despre Adrian Năstase,ăla care – vă place,nu vă place – a băgat țara in NATO și în UE iar acestea, împreună cu exegeții și esteții limbii române,haștagii ,inclusiv de pe paginile ziarului în care cu onoare aveți rubrica de flash,l-au băgatără (băgaseu) la pușcărie… Apoi au venit prim-miniștrii care s-au aflat în raporturi agreate cu limba română,cei pe gustul dvs.,domnii Boc,MRU,asistenții lor contorsioniști,respectiv domnii Igaș,Balan,Flutur,alți români verzi care cunosc împreună cel puți 100 (una sută) cuvinte magice și care,desigur,au pus mână de la mână și,în sfidarea INS dar și a FMI,UE,*ue,v-au asigurat un PIB sănătos,mai micuț dar mai drăguț,extrem de agreabil și,mai ales,consonant cu statul de drept,așa cum au invederat și străluciții oratori ,retori și limbuți specialiști în limbi,respectiv domnii Băsescu und Klaus Werner Johannis,Ja Wohl!
  Iată deci motive suficiente să mai lăsați din preț,să coborâți ,totuși ,ștacheta până la un nivel recognoscibil și mai ușor de monitorizat,de nivel popular, european,desigur,fie și pentru faptul că este contraproductiv să o urmărești pe doamna Viorica la gramatica ,ortografie și ortoepie,în loc să o prinzi in ofsaid în comunicatele INS și EUROSTAT!
  De pildă,să vă îndreptati atenția înspre străluciții dvs. colegi de breaslă,oameni de cultură suceveni,mercenari,haștagiști,bukowineni altoiți sau veniți cu pluta,din ăștia care au grețuri de ciumă roșie și o țin danga-langa cu Viorica și cu ai săi… Că vă mirați de unul care zice că angajează „hidrometru”… Dar iaca,mai jos,un frumos exemplu care v-ar putea inspira,care v-ar putea procura plăceri intelectuale fine ba chiar și politice,ca nește duioase vodci, atât dvs. cât și pretenului dvs. Dan T. Gürtesch dar și,prin rezonanță,colegului dvs. de ziar,domnul Tomegea,mare om,mare carachter,luptător împotriva ciumei roșii,deci o chestie care nu poate fi comentată,chestie de gust,nu te poți exprima în gustul omului ,cf. vulg,asta e…
  Ce avem noi aicea? Aicea noi avem ,așa,o speță cu valoare didactică:
  http://prntscr.com/n6yiyo
  …„Peisaj cu topograf ”,ceea ce ,desigur,este clar pentru toată lumea,că dacă te zgâiești mai bine îi vezi topografului ,mogâldeața aceea ce s-ar iți undeva în imagine,deci i-ai vedea și CNP-ul,clar ,de inginer topograf!
  Dar,lucru’ dracului,iaca și textul pus de autorul original,în contextul original,în lucrarea originală,cf. mai jos:
  https://austria-forum.org/af/Bilder_und_Videos/Kronprinzenwerk/23.dt/391
  …tradus de oricine,chiar de către un translator automat, ”Munții Făgăraș”,din „Das Fogaraser Gebirge ”, von Julius Hary… Dar de ce așa,„peisaj cu topograf” ? De ce să nu fie cu tomograf, sau cu pantograf, sau cu geograf, sau cu taraf, sau cu markgraff ,sau cu paragraf? Complicat!
  Iată și pagina care ar putea să vă inspire pe viitor,pe dvs. și pe domnul DanT. Gürtesch,îndeosebi,respectiv „Iconografie ardeleană – peisaje” de pe blogul unui prea cunoscut impostor sfertodoct din Suceava,un fel de rentier viager al CJ al PDL Suceava,consultant artistic cu două derogări,împăratul robinetului cu publicitate,specialist în nimic dar mai ales în kolomeici,muzică hasidică și rock castle…
  http://dragusanul.ro/iconografie-ardeleana-peisaje/
  Asta ca să aveți ocupații diversificate,așteptări idem,exigențe uriașe la exprimări,mai ales la categoria „prim-mnistru”…
  Ca să fie și o ordine în cultură,în exprimare,un reich cultural cu ai noștri,tutelate,toate,de o maică a domnului care să semne cu ceva,o corcitură între frau Angela și Laura Kodruța Kövessi,îmbrăcată în husele sale de zi cu zi,colecția toamnă-iarnă,stând cu kuru’ pe dosarele inamicilor…
  P.S.
  Dacă domnul acela care și-a vândut casa ca să aibă bani de campanie electorală,George Simion,parcă,despre care vă prefaceți că n-ați auzit,ajunge,totuși,la Bruxelles,înainte ca UE să se desființeze prin diferite exit-uri,deci să fiți atent la o chestie:domnul acela va vorbi acolo în limba română!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: