Municipiile care nu şi-au făcut treaba împiedică sosirea autobuzelor electrice în Suceava

> Municipiul Suceava a fost gata încă din 2017, însă, după amânări repetate, autorităţile centrale responsabile au mai aprobat o „dată-limită”, până în mai 2019, astfel încât să a poată veni cu proiecte şi localităţile urbane codaşe > „Există primării care nu sunt cu documentaţiile la zi, au făcut această solicitare pentru prelungire şi văd că au primit-o din nou” susţine primarul Ion Lungu > Potrivit autorităţilor sucevene, de dorit ar fi fost organizarea de sesiuni de depunere a proiectelor în cauză, astfel încât municipiile aflate în etape avansate să nu bată pasul pe loc, iar gradul de absorbţie a fondurilor europene să crească

Proiectul „Sistem integrat de transport public ecologic în municipiul Suceava”, depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), a trecut de prima fază, cea de admitere. Printr-o scrisoare, ADRNE, cu sediul la Piatra Neamţ, a informat autorităţile administraţiei publice sucevene despre aceasta, precum şi despre faptul că urmează etapa de evaluare, selecţie, respectiv evaluarea tehnică şi cea financiară. „Am trecut o etapă de eligibilitate, iar acesta este un lucru bun” a reliefat primarul Ion Lungu.

Însă, vestea îmbucurătoare nu a fost şi singura, aceasta venind însoţită de anunţul potrivit căruia responsabilii cu gestionarea fondurile europene au aprobat încă o amânare. „Dacă până acum data-limită pentru depunerea acestor proiecte era 29 martie 2019, s-a prelungit din nou, pentru proiectele de pe Axa 4.1 termenul de depunere a proiectelor fiind 8 mai 2019. Încă de anul trecut, noi am cerut ca aceste depuneri să se încheie la data de 30 iunie 2018. S-a mers până pe 31 decembrie 2018 şi s-a mai prelungit încă o dată până pe 31 martie 2019” a evidenţiat primarul. Potrivit edilului-şef în „multe dintre oraşe nu sunt pregătite documentaţiile pentru Axa 4.1”, având probleme legate de întocmirea planurilor de mobilitate urbană, lămurirea regimului proprietăţilor asupra terenurilor, cu exproprierile şi multe altele. Aceasta în timp ce Suceava se află între primele cinci municipii din ţară care au realizat şi depus documentaţia necesară accesării de finanţare europeană nerambursabilă pe toate axele din cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

„Noi ne dorim să se evalueze proiectele şi să semnăm cât mai repede contractul de finanţare, dar lucrurile merg destul de greu. Există primării care nu sunt cu documentaţiile la zi, au făcut această solicitare pentru prelungire şi văd că au primit-o din nou. Rămânem în continuare optimişti că vom reuşi să semnăm acordul de finanţare, astfel încât să vină cât mai repede aceste autobuze electrice la Suceava” a spus primarul. Ion Lungu a punctat că de dorit ar fi fost organizarea de sesiuni de depunere a proiectelor în cauză, astfel încât municipiile aflate în etape avansate să nu fie ţinute pe loc, iar gradul de absorbţie a fondurilor europene să crească.

Primăria Suceava intenţionează să acceseze 25,4 de milioane de lei pentru achiziţionarea a 40 de autobuze electrice cu sistem de e-tiketing şi de monitorizare în trafic a flotelor, proiectul fiind depus la ADRNE în luna noiembrie 2018. Autorităţile sucevene au întocmit proiectul „Sistem integrat de transport ecologic” încă din iarna lui 2017, însă primării mari din ţară au cerut amânarea termenului de depunere. La finele anului 2018, Ion Lungu credea că jumătatea anului 2019 ar fi un termen realist pentru furnizarea, de către câştigătorul licitaţiei, a autobuzelor în cauză; cu condiţia ca licitaţia să nu fie contestată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: