La Poiana Stampei şi Suceviţa, oficii de dezvoltare montană

În judeţ se vor înfiinţa două oficii de dezvoltare montană care se vor ocupa de implementarea Legii muntelui, finanţate prin programe guvernamentale, dar care vor avea şi un rol de consultanţă pentru cei din zona montană. Mai ales că, din 2021, pentru orice documentaţie de obţinere a fondurilor europene, prin subvenţie sau proiect, este necesară „consultanţa agricolă”.

Comunele Poiana Stampei şi Suceviţa vor găzdui sediile pentru organizarea oficiilor de dezvoltare montană, conform unui ordin emis de Ministerul Agriculturii pe 13 februarie.

La Oficiul de Dezvoltare Montană nr. 29 din Poina Stampei au fost arondate 21 de UAT-uri: comunele Breaza, Cârlibaba, Ciocăneşti, Coşna, Crucea, Dorna Candrenilor, Dorna Arini, Fundu Moldovei, Iacobeni, Izvoarele Sucevei, Moldova Suliţa, Moldoviţa, Panaci, Poiana Stampei, Pojorâta, Sadova, Şaru Dornei şi Vatra Moldoviţei, municipiile Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, oraşul Broşteni.

La Oficiul de Dezvoltare Montană nr. 30 din Suceviţa au fost arondate 24 de UAT-uri: comunele Brodina, Cacica, Capu Câmpului, Frumosu, Mălini, Mănăstirea Humorului, Marginea, Ostra, Păltinoasa, Pârteştii de Jos, Putna, Râşca, Slatina, Straja, Stulpicani, Suceviţa, Ulma, Valea Moldovei, Vama, Vicovu de Jos, Voitinel, oraşele Frasin, Gura Humorului şi Solca.

Personalul oficiilor de dezvoltare montană va implementa strategia de dezvoltare durabilă a zonei montane la nivel de bazin montan, va asigură informarea fermierilor cu privire la legislaţia specifică agricolă şi de mediu, precum şi oportunităţile de finanţare naţionale şi europene. Tot aceşti specialişti vor realiza activităţi de consultanţă şi asistenţă tehnică de specialitate în vederea diseminării rezultatelor cercetării montane la nivelul bazinului montan, vor acorda consultanţă şi asistenţă tehnică de specialitate pentru întocmirea documentaţiei în vederea accesării de fonduri europene şi naţionale de către fermierii din teritoriul montan şi vor asigura asistenţa de specialitate fermierilor din bazinul montan pentru elaborarea unui plan de acţiune la nivelul exploataţiei agricole care să cuprindă măsuri pentru protecţia apelor şi solului împotriva poluării cu nitraţi şi nitriţi din activităţi agricole.

Tot de la oficiile de dezvoltare montană se va acorda, la nivel de bazin montan, consultanţă tehnică la constituirea organizaţiilor neguvernamentale, asociaţiilor, fundaţiilor şi altor forme de asociere ce au ca scop susţinerea activităţilor şi deservirea intereselor populaţiei la nivel de bazin montan, cu prioritate a celor privind dezvoltarea agriculturii, întreprinderilor mici şi mijlocii, a meşteşugurilor tradiţionale, a turismului rural, a agroturismului, turismului montan şi ecoturismului. Fermierii vor primi asistenţă tehnică de specialitate privind dreptul de utilizare a menţiunii de calitate „produs montan” şi vor putea să obţină informaţii despre strategia de dezvoltare durabilă a zonei montane la nivel de bazin montan şi vor avea posibilitatea să depună proiecte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: