La Vatra Dornei

Cupa Mondială de Sanie pe pârtie natural

Vatra Dornei a găzduit până duminică, 10 februarie, una dintre cele mai importante competiţii din ţara noastră dedicată seniorilor la sporturile de iarnă. Este vorba despre penultima etapă a Cupei Mondiale de Sanie pe pârtie naturală, eveniment sportiv organizat de către Federaţia Română de Bob şi Sanie (FRBS) cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului şi în parteneriat cu Primăria municipiului Vatra Dornei, Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava, sub patronajul Federaţiei Internaţionale de Sanie (FIL). În această competiţie au luat startul 17 sportive la proba de simplu feminin, 31 de băieţi în proba de simplu masculin şi  7 echipaje de dublu din 13 ţări: Italia, Germania, Rusia, Austria, Argentina, Brazilia, Japonia, Polonia, Moldova, Kazahstan, Cehia, Serbia şi România. Ţara noastră a fost reprezentată de sportivii Bogdan Moroşan, Mihai Coubiş, Alexandru Coca, Petrică Pilug, Ioana Ismană, Cristina Ciubotaru şi Gabriel Candrea.

Cu toate că joi era zi de antrenamente şi vineri, începând cu ora 10, erau programate antrenamentele oficiale, primele manşe de calificare la simplu feminin şi simplu masculin şi cele două manşe de calificare pentru proba de dublu, calificările au fost amânate pentru ziua de sâmbătă.

„Gheaţa de pe pârtia Bucovina a cam pierdut din centimetri în urma temperaturilor neobişnuit de ridicate înregistrate în ultimele zile. S-au depus mari eforturi pentru a menţine o gheaţă perfectă care să respecte cerinţele organizării acestei competiţii, s-a muncit la foc continuu, zi şi noapte, pentru a oferi cele mai bune condiţii de desfăşurare a Cupei Mondiale de Sanie pe pârtie naturală. Împreună cu delegaţi tehnici de la Federaţia Internaţională de Sanie am udat pârtia noaptea, la intervale de 4 ore, astfel încât sportivii să aibă un strat perfect de gheaţă pentru o competiţie de asemenea anvergură. Am amânat pentru sâmbătă startul competiţie”, a declarat Sorina Ţicu, directorul de concurs al etapei de cupă mondială.

O competiţie atractivă pentru turişti, localnici şi sportivi

Sâmbătă, pe pârtia Bucovina s-au desfăşurat antrenamentele oficiale şi calificările, iar după a doua manşă a calificărilor, la simplu masculin cel mai bun timp a fost obţinut de austriacul Thomas Kammerlander, la proba de simplu feminin de italianca Greta Pinggera, fraţii Patrick şi Matthias Lambacher având cea mai rapidă coborâre la dublu.

 „Suntem mulţumiţi că am reluat această tradiţie la Vatra Dornei. Am avut un an de întrerupere, deoarece au fost Jocurile Olimpice de iarnă, însă vrem să dezvoltăm în continuare această disciplină, sania pe piste naturale, vrem să creştem numărul sportivilor noştri şi să mai organizăm campionate mondiale pentru juniori, pentru seniori, aici la Vatra Dornei. Avem susţinerea autorităţilor locale. De asemenea, avem sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului şi mulţumim pentru acest lucru. Cupa Mondială de sanie pe pârtie naturală este o competiţie extrem de atractivă atât pentru turişti, cât şi pentru localnici, dar şi pentru sportivii noştri”, a declarat Sorin Buta, preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie.

Sanierii din Italia, Austria şi Rusia, câştigătorii primelor trei poziţii în clasamentele celor trei probe

Duminică, în ultima zi de concurs, s-au desfăşurat probele de simplu şi dublu din etapa a cincea a cupei mondiale.  La simplu masculin, locul I a fost ocupat de Thomas Kammerlander (AUT), cu un timp total cumulat din cele două manşe de 2 minute 27 secunde 17 sutimi, urmat la 15 sutimi de Michael Scheikl (AUT). Cu o diferenţă de 28 de sutimi de secundă faţă de primul clasat, Patrick Pigneter (ITA), favoritul întrecerii de la Vatra Dornei, a ocupat locul trei. Din echipa României, cea mai bună clasare a avut-o Bogdan Moroşan, poziţia 20 în clasamentul general, Mihai  Coubiş a ocupat poziţia a 24-a, urmat, pe locul 25, de Petrică Pilug.

La simplu feminin, Evelin Lanthaler (ITA) a ocupat prima poziţie a clasamentului cu un timp cumulat în cele două manşe de 2 minute 30 secunde 42 sutimi, urmată la o diferenţă de 33 de sutimi de secundă  de Greta Pinggera (ITA) şi de Ekaterina Lavrenteva (RUS), la o diferenţă faţă de prima clasată de peste două secunde. După ce sâmbătă s-a accidentat la mâna dreaptă, după ce a trecut linia de sosire a manşei a doua a calificărilor, Maria Cristina Ciubotaru nu a mai putut reveni duminică pe gheaţă, chiar dacă în calificări a obţinut un rezultat foarte bun. România a fost reprezentată în proba feminină de simplu de Ioana Ismană, care s-a clasat a 13-a în clasamentul general.

În proba de dublu, Patrick Pigneter / Florian Clara (ITA) şi-au asigurat încă din prima manşă un avans de 69 de sutimi faţă de dubloul rus Alexandr Egorov / Petr Popov, avantaj pe care nu şi l-au menţinut la acelaşi nivel şi în manşa a doua. Cu un timp cumulat de 2 minute 38 secunde 22 sutimi, Patrick Pigneter / Florian Clara s-au clasat pe primul loc în penultima etapă de cupă mondială, fiind urmaţi la o diferenţă de 14 sutimi de secundă Alexandr Egorov şi Petr Popov (RUS). Locul trei a revenit dubloului format din fraţii Patrick şi Matthias Lambacher (Italia), la o diferenţă de 75 sutimi de secundă faţă de primii clasaţi, urmaţi de un dublou din Rusia, Stanislav Kovshik şi Ilia Tarasov. Dubloul format din Bogdan Moroşan şi Gabriel Candrea s-a clasat pe poziţia a şaptea.

Chiar dacă mai este o etapă, deja se ştiu câştigătorii Cupei Mondiale la sanie în proba feminină şi în cea de dublu

Competiţia de la Vatra Dornei a stabilit finaliştii în lupta pentru Cupa Mondială sau chiar câştigătorii în probele de simplu feminin şi dublu.

După etapa de la Vatra Dornei, la masculin, Alex Gruber (ITA), după ce a condus până acum în clasamentul Cupei Mondiale a trecut pe locul doi cu 530 de puncte, primul loc fiind ocupat de Thomas Kammerlander (AUT), cu 540 de puncte. Kammerlander, câştigătorul ultimelor două sezoane, trebuie să se situeze în faţa lui Gruber în ultima etapă, desfăşurată acasă, pe pista de sanie din Umhausen (AUT), în perioada 14 – 16 februarie, pentru a-şi menţine titlul. Patrick Pigneter, cel care a câştigat ultima Cupă Mondială la Vatra Dornei în ianuarie 2016, înaintea lui Alex Gruber şi Thomas Kammerlander, a obţinut locul trei, la o diferenţă cumulată în cele două manşe de 28 de sutimi.

În proba feminină, campioana mondială Evelin Lanthaler (ITA) conduce cu 600 de puncte, urmată de Greta Pinggera (ITA) cu 450 de puncte şi Ekaterina Lavrenteva (RUS) cu 435 puncte. După rezultatul din România, Lanthaler şi-a asigurat câştigarea pentru a treia oară a Cupei Mondiale, indiferent de rezultatul urmăritorilor din etapa de peste o săptămână de la Umhausen.

În proba de dublu, Patrick Pigneter şi Florian Clara (ITA) au plecat cu un avans de 105 de puncte în faţa dubloului Alexandr Egorov şi Petr Popov (RUS), iar cu cele 100 de puncte acumulate la Vatra Dornei, faţă de 85 ale ruşilor, cei doi campioni mondiali la dublu şi-au asigurat pentru a zecea oară Cupa Mondială.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: