Sofia Vicoveanca a lansat o nouă carte, „60 de ani de cântec. Din culisele sufletului”

„Aşa reuşesc eu să îmi spun sufletul”

La Muzeul Bucovinei s-a desfăşurat, de curând, primul eveniment din acest an sub numele „Sărbătorile memoriei”, acesta fiind dedicat Sofiei Vicoveanca. A prilejuit o întâlnire emoţionantă dintre artistă şi publicul care o iubeşte („Emoţie mare, a declarat ea, dacă trec de ziua asta mai trăiesc vreo câţiva ani”) care şi-a lansat, cu această ocazie, un nou volum, intitulat „60 de ani de cântec. Din culisele sufletului”. O manifestare organizată de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina” şi de Muzeul Bucovinei.

„Un ghiveci cu flori pentru Sofia”

Aşa a apreciat ca fiind numeroasa asistenţă moderatorul, cel care a fost şi redactorul de carte, scriitorul Ion Drăguşanul, care şi-a început intervenţia cu o scurtă pildă: „Un om a câştigat 10 lei. Mergând spre casă, a dat 3 lei pe o pâine şi 7 lei pe un ghiveci cu flori. Supărată, nevasta l-a luat la rost, acasă, nemulţumită de cum a chibzuit banii, dar acesta i-a spus: «Am cumpărat o pâine ca să avem din ce trăi şi am cumpărat o floare ca să avem şi pentru ce trăi». Sunteţi ghiveciul de flori de care are nevoie Sofia”.

„60 de ani de cântec. Din culisele sufletului” este o carte dăruită de Consiliul Judeţean Suceava, care a apărut cu „sprijinul decisiv” al preşedintelui Gheorghe Flutur şi al vicepreşedintelui Ilie Niţă, într-un an care, speră vorbitorul, va fi proclamat, nu doar în Bucovina, „Anul cultural Sofia Vicoveanca, 60 de ani de cântec”. E o carte la care au pus umărul şi Ramona Medeleanu, şi Sorin Filip, care i-a oferit ocazia să o cunoască mai bine pe artistă şi să fie, încă o dată, impresionat de dimensiunea ei spirituală – „pentru că este un sacerdot al spiritualităţii româneşti” – a celei despre care ştia că este nu doar „un actor fantastic, dar şi un prozator de primă mână”. Şi, deşi a transmis audienţei rugămintea artistei, aceea de a spune că nu este scriitor, scrisul fiind doar o modalitate de a spune ce are pe suflet, Ion Dragăşanul a îndemnat-o să continue să scrie.

A ales să fie Sofia Vicoveanca”

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a considerat că e bine să spună „câteva cuvinte de suflet”, nefiind, a precizat el, prezent la lansare în calitate oficială. „Doamna Sofia Vicoveanca putea fi orice; putea fi poet, actor, probabil şi om politic, dar ea a ales să fie Sofia Vicoveanca şi o felicit pentru asta.” Este „regina noastră, a Bucovinei”, este „un model de simplitate, de modestie şi de românism”. „Aşa încât, ce mare efort a făcut Consiliul Judeţean că a ajutat la apariţia cărţii? Important e ce se află în carte, ce trăiri avem citind-o, ce modele găsim acolo” a spus preşedintele administraţiei judeţene, deplângând „procesul de manelizare şi îmburuienare la care sunt supuse cântecul şi cultura”.

Şi, ca unul care mai „păcătuieşte”, câteodată şi se aşează la scris – „scriu şi eu câte un vers când îmi vine vremea să mă răcoresc” –, Gheorghe Flutur a mărturisit că s-a regăsit în poeziile artistei, „dar nu vă puteţi da seama cât de mult v-am absorbit cântecele!”.

A primit şi a oferit daruri; a primit cartea şi un CD în care Sofia Vicoveanca a citit şi a înregistrat câteva poezii şi câteva rugăciuni şi a oferit „Enciclopedia Bucovinei”, carte în trei volume, în care se regăseşte şi artista. Şi a îndemnat sala: „să o aplaudăm mereu, să o chemăm la treburi din astea, plăcute, când reuşim să dăm de ea, fiind e căutată în toată ţara şi în toată lumea. Dumnezeu să vă ajute şi vă iubim!”

„Poezii care merg la suflet“

Primarul Sucevei, Ion Lungu, „deşi prins în multe activităţi”, a vrut neapărat să fie prezent la lansare, „din respect pentru Sofia Vicoveanca, o legendă a Bucovinei”. Cuvinte frumoase a rostit edilul-şef sucevean despre aceasta, care au emoţionat-o vizibil: „Datorită cântecelor dv. viaţa mea a fost mai uşoară, aceasta este adevărul. Pun o melodie de-a dv. şi mă remontez”. Mărturisind că a citit doar poeziile pe care artista le-a postat pe Facebook, „nişte poezii care merg la suflet, pe care le poate înţelege oricine, ceea ce este mare lucru”, primarul a primit provocarea lansată de Ion Drăguşanul, aceea de a achiziţiona, în numele primăriei, exemplare din carte, exemplare care îl vor ajuta la promovarea oraşului, pentru că „sunteţi o carte de vizită a Sucevei şi a Bucovinei”.

Amintind că, la aniversarea a 50 de ani de cântec, un bulevard a primit numele artistei, Ion Iongu i-a înmânat titlul de „Cetăţean al Centenarului”, decernat la 28 Noiembrie 2018, de Ziua Bucovinei, titlu în posesia căruia nu intrase, „din binecuvântate pricini”.

 „Multă lume o ştie pe doamna Sofia, puţini sunt cei care o cunosc“

Plin de emoţie s-a declarat a fi părintele Lucian Demian, de la Mănăstirea Văratec, bucuros că o cunoaşte pe Sofia Vicoveanca de 23 de ani, „când domnia sa a cântat la o nuntă, la Buzău, acolo unde mi-am început viaţa monahală”. A mărturisit că a păstrat cu bucurie cartea de vizită primită atunci şi la fel de bucuros se declară de relaţia frumoasă pe care, ca om şi ca preot, o are cu aceasta. Şi a mai mărturisit că e un admirator statornic, pe care artista îl anunţă de mai toate apariţiile în media, fiind deţinător de adevărată comoară: „multe casete, 18, a trei ore, şi patru baxuri cu DVD-uri, cu înregistrările de la aproape toate emisiunile în care a apărut”.

Şi, pentru că pe 1 octombrie cântăreaţa aniversează 60 de ani de cântec, pr. Lucian Demian a venit cu un cadou, un portret admirat şi de aceasta şi de către întreaga asistenţă.

Sunt cântăreaţa Sofia Vicoveanca

„Cu plecăciune la toată lumea!” s-a adresat Sofia Vicoveanca numeroşilor admiratori prezenţi la lansare. Cu plecăciune şi cu mari emoţii, a adăugat, ţinând să mulţumească tuturor celor care au făcut posibilă apariţia cărţii sale. „Vreau să vă spun că eu nu grăiesc singură în casă. Dar, în momentul în care dl Drăguşanul m-a anunţat că această carte va apărea, s-au îmbinat lacrimile cu vorbele în casa mea şi pentru asta va mulţumesc din toată inima”.

Este o carte în care a adunat frânturi din suflet de pe unde au purtat-o paşii. „Şi trenurile, pentru că eu contribui foarte mult la planul CFR-lui”, a glumit. E scrisă prin locuri pe unde a făcut popas – „am făcut popasuri şi în penitenciare şi la leproşi, pentru că am încercat să îi fac şi pe acei oameni, pentru o clipă, să uite unde sunt” –, e o carte scrisă între avioane, „când trebuia să piardă timpul dintre cântec şi cântec”, după cum a spus Ion Drăguşanul.

A adunat suflet şi l-a pus într-o carte dar, insistă, „eu rămân cântăreaţa Sofia Vicoveanca”. Din acest motiv s-a prezentat cinstitei adunări aşa cum o face de obicei când se prezintă în faţa oamenilor, în costum popular. Cu ie primită de la regretatul Liviu Vasilică, care i-a fost bun prieten şi pe care îl pomeneşte cu drag.

„Am adunat aici momente din viaţă, eu le zic «minuni». Nu le luaţi prea tare în serios, a adăugat, cu modestie, dar aşa reuşesc eu să îmi spun sufletul”.

Pregăteşte piese noi, nu stă degeaba: „Un realizator a spus odată că interpreţii se laudă. Eu nu mă laud, eu muncesc şi, dacă îmi îngăduie bunul Dumnezeu, că suntem la mâna lui, am dat 25 de piese neştiute, neauzite, lăutarilor, cu obiceiuri de iarnă, ritualuri de nuntă, ba chiar şi un dialog cu cea cu coasa. Totul e să îmi dea Dumnezeu putere”.

„Nu e nimic mai sfânt decât să te dăruieşti altora“

Prof. univ. Mihai Iacobescu a adresat emoţionante cuvinte Sofiei Vicoveanca şi a felicitat-o pentru „talentul extraordinar în care se exprimă şi ne exprimă şi pe noi”, lucru constatat şi de numeroşii săi prieteni „din nordul înstrăinat sau de aici”.

Istoricul şi-a manifestat regretul că artista „nu are o carte a vieţii scrisă în slove” şi speranţa că unul dintre numeroşii oameni de talent care o cunosc o va face, în curând. „Nimic nu e mai sfânt decât să te dărui altora şi să îi faci să uite de toate, să se ridice peste îndeletnicirile şi grijile zilnice, asta e, poate, cel mai frumos. Să aveţi tărie şi putere să purtaţi în suflet şi pe cel de la Bucureşti (fiul, Vlăduţ – n. red.) şi pe cel care a plecat dedesubt, pe Victor.” Aşezând-o între personalităţile marcante ale culturii româneşti, Mihai Iacobescu a mărturisit, vorbind despre cântecul „doamnei Bucovinei”, că-i este la suflet „ori de câte ori sunt necăjit sau bucuros. „De câte ori vă aud, îmi zic în sinea mea că acest popor, oricât de necăjit ar fi, oricât de călcat, oricât de râvnit de cei care mai pot poate bucăţi din trunchiul nostru, nu va putea muri niciodată cu astfel de oameni”.

Năşălu’ şi năşica

„Cât de smerit aş fi, nu pot să nu mă mândresc că eu şi Silvia mea suntem naşii de cununie ai Sofiei Vicoveanca! Am venit şi i-am adus – pentru că soţia mea a fost la Mormântul Sfânt – o icoană de acolo, ca să îi ajute Bunul Dumnezeu”. Au fost cuvintele lui „năşălu’” Mihai Frunză, mulţi ani primar al oraşului Rădăuţi, spre care artista s-a îndreptat cu mulţumiri şi recunoştinţă.

Spre el şi spre „năşica”, ei fiind cei care le-au ţinut cununiile, ei şi lui Victor Micu, evocat cu multă căldură, ca de fiecare dată: „Soţul meu fost ziarist, îşi lăsa umărul ca să îmi pun eu sufletul şi să plâng. A avut mare răbdare cu mine, mi-a dirijat lectura, îmi lipseşte tare mult”.

Cu Sofia, la taifas…

…despre românii din străinătate, cărora le-a cântat de multe ori şi în ochii cărora citeşte, de fiecare dată, chiar şi atunci când îi vede prinşi în joc, „amarul şi grija”.

…despre întâmplări din tren, unde-şi trece multe ore din viaţă şi unde sunt oameni şi oameni.

…despre Bucovina de dincolo.

…despre oameni, tineri şi bătrâni: „Bătrânii se uită lung la mine şi zic, fără să-mi spună numele: «Sunteţi…?» «Da, sunt», le răspund. «Apoi să ne trăiţi, că tare ne mai bucuraţi!» Tinerii: «Facem un selfie?»”.

…despre credinţa în Dumnezeu, în mâinile căruia se încredinţează, cu speranţa că îi va îngădui să ducă la capăt tot ce are, pentru că mai are multe, de dus.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: