La Vatra Dornei

Ziua Mondială a Zăpezii, la a opta ediţie

Ziua Mondială a Zăpezii este marcată, anual, în cea de-a treia duminică a lunii ianuarie. Anul acesta, cea de-a 8-a ediţie a World Snow Day a avut un succes răsunător, fiind organizate evenimente în fiecare colţ al lumii, pe toate continentele. Din America de Sud, care include sporturi de zăpadă pe dune de nisip, în China, care  a oferit o mare varietate de activităţi în întreaga ţară, toate având drept scop aducerea copiilor la zăpadă.

În România, una dintre cele patru staţiuni în care s-a organizat duminică, 20 ianuarie, World Snow Day, a fost Vatra Dornei. Scopul activităţilor derulate începând cu ora 11.00 a fost de a oferi posibilitatea copiilor şi familiilor acestora să exploreze şi să experimenteze bucuria zăpezii prin jocuri şi concursuri specifice iernii.

„Suntem la a  opta ediţie World Snow Day organizată la Vatra Dornei. În acest an, la acest eveniment participă simultan 45 de ţări, cu 470 de locaţii, care găzduiesc activităţi specifice acestui sezon. Aşa cum o facem în fiecare an, celebrăm zăpada şi activităţile pe zăpadă prin jocuri şi concursuri pe zăpadă, o activitate de tradiţie care este cursa mascotelor pe schiuri şi vom încheia după ora 16.00 cu decernarea diplomelor oficiale. Vom avea multe surprize pentru copii, acest eveniment fiind dedicat celor cu vârsta între 4 şi 14 ani. Avem parte de un sezon extraordinar, ne bucurăm că este zăpadă, este multă lume pe pârtii, le mulţumim celor care au fost alături de noi, parteneri, voluntari, sponsori şi participanţi la activităţile organizate de noi”, ne-a spus prof. dr. Petru Grigoraş, directorul Şcolii de schi Euroski din Vatra Dornei.

Un eveniment desfăşurat doar în patru locaţii din România

Evenimentul face parte din campania desfăşurată de Federaţia Internaţională de Schi (FIS) „Bring Children to the Snow”, lansată în 2007, al cărui scop este promovarea practicării sporturilor de iarnă de către generaţiile ti-nere. Cu această ocazie, Federaţia Internaţională de Schi încurajează instituţiile şi autorităţile din industria sporturilor de iarnă să contribuie la marcarea evenimentului prin organizarea de activităţi recreative pe zăpadă pentru tinerii cu vârste cuprinse între 4-14 ani şi pentru familiile lor.

„Vatra Dornei a intrat de câţiva ani pe harta localităţilor în care se sărbătoreşte această zi. În România, acest eveniment se desfăşoară în patru locaţii, cam puţine în comparaţie cu alte ţări care au la dispoziţie mai puţină zăpadă şi mai puţine pârtii. Este meritoriu că Şcoala de schi Euroski ţine în viaţă acest eveniment, an de an se desfăşoară activităţi diverse, care oferă posibilitatea de a învăţa câte ceva despre sporturile de iarnă cu ajutorul instructorilor de schi. Şcoala de schi Euroski Vatra Dornei este printre puţinele şcoli din România acreditată de Federaţia Internaţională de Schi, această acreditare reprezentând o recunoaştere a muncii şi a profesionalismului acestor oameni. În momentul în care vii cu un copil care nu a mai schiat sau chiar cu un adult, şi îl dai pe mâna acestor profesionişti, stai liniştit că va învăţa să schieze sau să alunece pe snowboard pentru că aici vorbim de oameni dedicaţi acestei meserii”, ne-a spus Mihai Androhovici, vicepreşedintele  Federaţiei Române  Sportul pentru Toţi.

O sărbătoare a iernii cu jocuri şi concursuri

Pe lângă concursuri de schi pentru copii, ateliere de siguranţă pe pârtie, 17 monitori de la Euroski au oferit în această zi lecţii gratuite de schi şi snowboard. În total, în activităţile organizate în această zi au fost implicaţi peste 200 de copii şi tineri.

În ajutorul organizatorilor, anul acesta a venit şi Liga Studenţească de la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, care a pregătit o mulţime de jocuri pentru cei mici şi activităţi antrenante şi distractive pentru cei mai mari.

Începând cu ora 10.00 studenţii băcăoani i-au invitat pe cei prezenţi la dansuri sincron, iar între orele 12.00-14.00, sub genericul „Zumba” studenţii şi instructorii de la Euroski au organizat cele mai frumoase jocuri pe zăpadă pentru copii.

„Am încercat să ne încadrăm în ceea ce se întâmplă pe pârtie astăzi, noi încercând să facem partea de divertisment pentru cei care nu ştiu să schieze. Vrem să îi atragem în jurul nostru pentru a se simţi şi ei bine în această zi pe pârtie. Am făcut încălzirea prin flash mob şi ne mai întâlnim aici de cel puţin două ori tot cu studenţii din Bacău, nişte  oameni extraordinari care fac atmosferă şi ştiu să îi atragă în jocurile noastre pe cei care la început doar ne privesc”, ne-a spus Ştefănuţ Buhuş, preşedinte Asociaţiei Liga Studenţească din Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău.

Într-un spaţiu special amenajat, micuţii, supravegheaţi de profesorii de la Euroski şi studenţi, au putut trage coarda pentru a vedea care este mai puternic, au aruncat cu bulgări la ţintă, au aruncat cu discul pe zăpadă, au jucat baseball. În cursa mascotelor, cei mici au coborât pârtia „Parc” costumaţi în cele mai îndrăgite personaje de desene animate, de la albinuţe, la roboţei, de la locomotivele Thomas şi dragoni la prinţesele Rapunzel, Elsa sau Cenuşăreasa. Cursa s-a dovedit o adevărată provocare, mai ales pentru cei care au avut costume voluminoase. Cine a câştigat cursa contează mai puţin, important a fost că toţi participanţii au fost răsplătiţi cu diplome şi dulciuri.

Ziua Mondială a Zăpezii a fost organizată de Şcoala de Schi Euroski cu sprijinul Primăriei Municipiului Vatra Dornei şi susţinută de Salvamont Vatra Dornei, Liga Studenţească Bacău, SC Bucura SRL – Teleschi Parc, Cabana Park, Clubul Copiilor Vatra Dornei, Sarco Energy Kinetoterapie şi masaj şi Asociaţia Judeţeană „Sportul pentru toţi” Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI