Contribuţie importantă adusă de Olivier Bouriaud, cercetător al USV, la studiul efectelor majore ale schimbărilor globale de temperatură asupra creşterii arborilor:

O schimbare minoră în datele climatice de bază are deja un efect major asupra creşterii arborilor din pădurile temperate şi boreale

Olivier Bouriaud primind o distincţie din partea prorectorului USV Mihai Dimian

Într-un studiu publicat în prestigioasa revistă „Science Advances”, un grup de şase cercetători, printre care şi Olivier Bouriaud, cercetător de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), a evidenţiat schimbări importante în creşterea arborilor din pădurile temperate şi boreale generate de creşteri relativ scăzute ale temperaturii medii, anunţă instituţia academică suceveană

Olivier Bouriaud este, din toamna anului trecut, primul cetăţean francez cercetător titular la USV, fiind doctor al Şcolii Naţionale de Inginerie Rurală, a Apelor şi Pădurilor, Nancy (Franţa), având un post-doctorat la Centrul de Silvicultură Canadian, fiind autor a numeroase lucrări ştiinţifice în reviste prestigioase, ce au atras peste 2000 de citări.

În cadrul acestei cercetări au fost analizate pentru prima dată creşterile la arbori din peste 2500 de locaţii diferite răspândite pe întreg globul pământesc (America de Nord, America de Sud, Asia Centrală, Europa şi Noua Zeelandă).

Pentru fiecare dintre aceste locaţii, creşterile arborilor au fost analizate în corelaţie cu variaţiile sezoniere ale climatului pe două perioade diferite: 1930 – 1960 şi 1960 –1990.

Dincolo de amploarea studiului, cercetarea întreprinsă stârneşte un interes deosebit prin rezultatele obţinute.

Astfel, comparaţia creşterii inelelor anuale în cele două perioade arată că în a doua perioadă arborii au suferit mai mult de secetă decât în prima perioadă.

În zonele boreale din Eurasia şi America de Nord, dar şi pe platourile de înaltă altitudine din Alpi, Patagonia şi Tibet, încălzirea climatului a fost peste medie. În schimb, precipitaţiile au rămas mai mult sau mai puţin la acelaşi nivel.

Prin urmare, arborii au evaporat mai multă apă şi creşterile lor arată că au suferit de secetă din ce în ce mai frecvent în a doua perioadă.

Acest studiu realizat la scară mare arată că o schimbare minoră în datele climatice de bază are deja un efect major asupra creşterii arborilor din pădurile temperate şi boreale.

Astfel, o creştere a temperaturii medii de doar 0,5 grade Celsius a făcut ca factorul de stres principal pentru aproape 9 milioane kilometri pătraţi de pădure să nu mai fie temperatura scăzută a zonei, ci cantitatea de apă disponibilă.

Studiul, intitulat „Redistribuirea vectorilor climatici ai creşterilor la arbori în secolul XX”, a fost publicat pe 16 ianuarie a.c. în prestigioasa revistă „Science Advances”, cu un factor de impact ISI de 11,5. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: