Dispută între consiliile locale şi cele judeţene pe marginea noilor cote din impozitul pe venit

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a luat parte la şedinţa Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), în cadrul căreia, în prezenţa reprezentaţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi ai Ministerului Finanţelor Publice, au fost abordate şi probleme privind fundamentarea bugetului de stat pe anul 2019. Potrivit edilul-şef sucevean, una dintre acestea s-a referit şi la creşterea procentuală a părţii din impozitul pe venit care va reveni administraţiilor publice locale.

„Având în vedere că, în 2018, am fost vitregiţi de unele sume în comparaţie cu 2017, noi, primarii, am cerut ca din impozitul pe venit o cotă de 60% să fie repartizată consiliilor locale, 20% consiliilor judeţene, iar 20% să fie cotă de echilibrare” a precizat Ion Lungu.

Primarul spune că deja au apărut dispute pe marginea cotelor procentuale repartizate direct consiliilor locale şi celor care vor fi date spre repartizare consiliilor judeţene, şeful municipalităţii fiind de părere că neînţelegerile nu vor apărea şi în Suceava. „Este o variantă prin care se spune că se vor da toţi banii la administraţiile locale, prin aceasta înţelegându-se şi consiliile judeţene. Încă nu este stabilită modalitatea de împărţire, purtându-se discuţii, existând orgolii, că se dau bani mai mulţi pe care să-i împartă consiliile judeţene şi, mai apoi, aceştia nu ar mai ajunge şi la primării. Este o discuţie care pe noi, la Suceava, nu ne afectează, având în vedere că am o relaţie destul de bună cu domnul preşedinte Gheorghe Flutur” a declarat Ion Lungu. Reamintim că, în cursul anului trecut, Ion Lungu arăta că, pe fondul scăderii impozitului veniturilor de natură salarială de la 16% la 10%, municipiul Suceava ar fi putut pierde 40% din totalul repartizat cu titlul de defalcare din impozitul pe venit. Conform autorităţilor municipale, în 2018 aceasta ar fi însemnat între 5 – 7 milioane de euro.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI