Opinie a unui fost eurodeputat sucevean

Un Brexit fără acord este rău pentru sucevenii din Marea Britanie

> Amânarea Brexit-ului până în luna iulie ar putea fi un început pentru menţinerea Marii Britanii în UE

Fostul eurodeputat de Suceava Cătălin Nechifor, deputat Pro România, a comentat, luni, pentru News Bucovina, situaţia în care se află zeci de mii de suceveni care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie în contextul în care nu s-a ajuns la un acord pentru Brexit, respectiv pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Euro-peană.

Nechifor a spus că, după opinia sa, un Brexit fără un acord nu este în avantajul sucevenilor aflaţi în Marea Britanie şi consideră că măsura de amânare a Brexitu-lui până în luna iulie – luată în calcul dacă, marţi, Camera Comunelor respinge acordul – ar putea avea mai multe consecinţe decât se văd la prima vedere.

El a explicat că în cazul în care Marea Britanie va fi în luna mai parte a Uniunii Europene, ar trebui ca şi această ţară să aibă candidaţi la alegerile europarlamentare.

„Un vot acordat pentru alegerile europarlamentare din partea electoratului din Marea Britanie va însemna că aceasta îşi trimite reprezentanţi pentru 5 ani în legislativul european, ceea ce poate fi considerată o voinţă populară pentru menţinerea ţării în Uniunea Europeană” a spus Nechifor.

El nu a putut spune dacă acest scenariu se va valida, dar consideră că este una dintre căile cele mai bune de evitare a Brexitului, în condiţiile în care Marea Britanie nu-şi permite, financiar, să părăsească blocul comunitar.

Potrivit cotidianului britanic „The Guardian”, Uniunea Europeană pregăteşte posibilitatea amânării până în iulie a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, în contextul în care Acordul Brexit riscă să fie respins de Parlamentul britanic.

Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, termen considerat improbabil în condiţiile în care Guvernul britanic nu are susţinea Camerei Comunelor în ceea ce priveşte Acordul de ieşire din UE.

În aceste condiţii se discută despre o prelungire tehnică a ieşirii Marii Britanii din UE până în luna iulie, situaţie în care Marea Britanie va participa ca membru al UE la alegerile europarlamentare. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: