Proiect cultural-educativ pentru liceeni

Solca, o localitate urbană aşezată cuminte sub poale de obcini, cu toate acestea fiind considerată dintotdeauna o localitate de deal, deşi, cum se spune în popor, „cade pădurea pe ea”. A fost staţiune turistică renumită, vestită şi înfloritoare, dar… vremurile au trecut. Faima localităţii o duce mai departe Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă”, unitate şcolară la ridicarea căreia pe noi trepte au contribuit, de-a lungul deceniilor de la înfiinţarea lui, contigente întregi de profesori, dar şi un şir respectabil de directori. Actualmente, liceul este condus de un profesor inimos, Cristian-Ilie Gorcea.

Analizând temeinic situaţia elevilor de la clasa a IX-a şi până după susţinerea concursului de admitere în învăţământul superior, colectivul didactic s-a gândit să facă ceva nou. Şi-aşa s-a născut proiectul cultural-educativ „Toţi oamenii merită o şcoală adevărată!”. El a fost implementat anul şcolar trecut, derulându-se şi-n acest an şcolar în cadrul unui proiect amplu denumit „ROSE”.

Acest proiect a fost conceput pornind de la realităţile liceului. În cadrul lui sunt cuprinşi elevi care sunt în liceu şi provin din localităţile Solca, Arbore, Botoşana, Iaslovăţ, Clit, Poieni-Solca, Pârteştii de Sus, Cacica, Soloneţul Nou şi Runc. Deci funcţionează în cadrul liceului un număr destul de mare de elevi navetişti.

Principala provocare de natură educaţională vizează toţi elevii liceului, ţinând cont că ei nu constituie un grup unitar. Cadrele didactice au constatat că elevii se confruntă cu o serie de probleme, printre care: > nivel slab al pregătirii iniţiale (la elevii de clasa a IX-a) reflectat în mediile mici de admitere în liceu, ceea ce duce la un comportament de neadaptare şcolară; > aproape 70 % dintre elevi sunt navetişti, ei depinzând de programul transportatorilor locali; > lipsa unor abilităţi de muncă individuală reflectată în realizarea defectuoasă a sarcinilor de lucru în clasă şi a temelor acasă; > timpul liber al elevilor este petrecut în mod ineficient, nesupravegheat şi, de cele mai multe ori, dezorganizat; > lipsa de coeziune în cadrul grupului social reprezentat de o clasă, situaţie ce facilitează abandonul şcolar; > plecarea sezonieră, uneori chiar pe timp mai îndelungat, a unui părinte sau a amândurora, la muncă în străinătate; > slaba implicare a majorităţii părinţilor în activităţile şcolare şi extraşcolare propuse de liceu, inclusiv în activitatea individuală de învăţare a elevului în afara programului şcolar; > motivaţia redusă legată de oportunităţile de autodezvoltare şi carieră de după finalizarea ciclului liceal, cauzată de percepţia greşită a elevilor privind inserţia pe piaţa muncii.

Menţionez că-n acest liceu sunt, pe filiera teoretică, trei profiluri: real, cu specialitatea matematică-informatică; umană-filologie şi tehnician servicii în gastronomie. Elevii sunt la învăţământul cu frecvenţă redusă, în total 285 de elevi din clasele IX-XII, ei fiind instruiţi de 50 de cadre didactice. Lor li se propune organizarea de vizite la 13 unităţi economice din localitate şi din judeţ, precum şi realizarea a câte două întâlniri speciale, în cadrul acestor vizite, în cadrul cărora să vină în mijlocul lor cadre didactice cu experienţă, care să le prezinte elevilor diferite aspecte din activitatea lor la catedră sau diferite probleme teoretice.

Aşa s-a întâmplat şi de data aceasta când, în mijlocul lor, la invitaţia organizatorilor, a venit o delegaţie din partea Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina. Ea a fost formată din doi vicepreşedinţi ai Consiliului Director, profesorii Petru Bejinariu şi Corvin Bejinariu, Amfilofie Chiţan, membru, şi Gheorghe Dolinski, secretar.

Prof. Petru Bejinariu a prezentat, succint, aspecte din vizitele făcute la Colegiul Naţional „E. Hurmuzachi”, unde era director, a unor personalităţi ale vremii ca: academicienii Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Dimitrie Vatamaniuc şi Vladimir Trebici, precum şi renumita patinatoare Irina Rodnina, pe-atunci campioană mondială, şi regizorul şi scenaristul rus Emil Loteanu, de origine română. A încheiat cu aspecte din viaţa şi activitatea academicianului Vasile Tărâţeanu, pe care-l consideră „purtător de istorie adevărată a României”.

Prof. dr. Corvin Bejinariu a evocat personalitatea lui Dario Fo (martie 1926 – oct. 2016). Acesta a fost scriitor, scenograf, dramaturg, pictor, actor şi regizor. Pentru ceea ce-a realizat, el a fost distins în anul 1997 cu Premiul Nobel pentru literatură. A fost faimos pentru piesele sale de teatru de satiră socială şi politică, cât şi pentru implicarea sa în viaţa politică a Italiei. A comentat câteva „vorbe de duh” rostite de Dario Fo, pe care le găsim în opera sa: > „Râsul e ceva sfânt. Când copilul râde prima dată, e o adevărată sărbătoare”; > „Încă nu s-a înţeles că doar prin distracţie, pasiune şi râs se obţine o adevărată creştere culturală”; > „Să riscăm să trăim! Chiar cu preţul supravieţuirii”.

La rândul meu, am comentat afirmaţia „Dragostea învinge totul!” Dragostea adevărată înseamnă încredere, ajutor reciproc, grijă şi atenţie. Am precizat că dragostea adevărată este un sentiment pe care cu toţii vrem să-l simţim, dar este dovedit că doar o mică parte din oameni au norocul să o întâlnească. Am vorbit despre diferite tipuri de dragoste: de sine (egoismul), romantică, de familie şi faţă de membrii ei, de divinitate, dar şi dragostea platonică. Am încheiat cu cele afirmate de Kahlil Gibran: „Dacă dragostea te cheamă, urmeaz-o, chiar dacă drumurile sunt grele şi abrupte”, concluzionând că „Dragostea curată învinge întotdeauna !”

Prof. Petru Bejinariu şi subsemnatul am donat câte un pachet de cărţi scrise de noi sau de scriitori bucovineni sau din afara Bucovinei, despre Bucovina, oamenii săi şi plaiurile ei frumoase.

Din concluziile prezentate de prof. Cristian Gorcea, directorul liceului, am înţeles şi noi că temele prezentate au fost interesante, mai ales că fiecare şi-a fixat singur tema, nu i-a fost impusă. Directorul a anunţat că în curând, conform planificării, urma să fie organizată o nouă întâlnire.

 Prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: