Cruci de gheaţă la Bobotează şi la Fălticeni

 Duminică, în faţa crucilor de gheaţă ridicate la câteva dintre bisericile din Fălticeni a fost oficiată slujba de Bobotează când a fost sfinţită apa, numită şi Aghiazma Mare, care a fost împărţită apoi credincioşilor.

Preoţii de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Adrian Brădăţanu şi Teodor Brădăţanu, au pregătit pentru slujba de Bobotează de ieri o cruce de gheaţă înaltă de doi metri, pe care au pus un vas cu grâu încolţit. Înainte de a se împărţi apa sfinţită, la îndemnul preoţilor cei prezenţi au strigat de trei ori „Chiraleisa”. Există credinţa că strigând „Chiraleisa” oamenii capătă putere, toate relele fug, iar anul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie). La Biserica „Sfântul Ilie”, cei doi preoţi parohi, Ionel Marian şi Tudorel Neculau, au făcut cu mare solemnitate slujba de sfinţire a apei celei mari lângă crucea de gheaţă şi icoana înfăţişând Boboteaza. La Catedrala „Învierea Domnului” preoţii slujitori coordonaţi de preotul paroh Ioan Argatu, împreună cu enoriaşii au pregătit pentru slujba de Bobotează o cruce de gheaţă pe care au aşezat-o pe o masă, de asemenea din gheaţă. Masa şi crucea de gheaţă au fost montate în seara ajunului Bobotezei. Şi la Biserica „Sfinţii Mucenici Zenovie şi Zenovia” din suburbia Ţarna Mare preotul paroh Dan Panţiru şi câţiva dintre credincioşii din parohie au pregătit pentru slujba de Bobotează de ieri o cruce de gheaţă înaltă de aproape trei metri.

După slujba de sfinţire a agheasmei oficiată lângă crucile de gheaţă, credincioşii au primit apă sfinţită.

Tradiţia spune că dacă crucea de gheaţă începe să se dezgheţe, anul va fi bogat, iar dacă va rămâne îngheţată, anul va fi secetos şi sărac. La o temperatură de minus patru grade şi un vânt pătrunzător, din crucile de gheaţă de la Fălticeni nu au curs mult aşteptatele picături de apă.

Mulţi din cei care au trecut pe lângă lăcaşele de cult s-au oprit pentru a lipi o monedă pe crucea de gheaţă în timp ce-şi puneau o dorinţă. Oamenii cred că dacă banul se lipeşte de prima dată dorinţa se va îndeplini, iar dacă vei lua moneda de pe cruce vei avea un an plin de ghinion.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: