Unirea Bucovinei cu Patria Română se… amână (IV)

„9 [22] noembrie 1918

Gruparea forţelor noastre se poate vedea din alăturatul crochiu: Scara 1:400.000. În cursul acestei zile a sosit la Cernăuţi de la partea sedentară a Reg. 29 Infant. un detaşament pentru complectare compus din: 21 ofiţeri, 895 trupă, 89 cai, 18 trăsuri.

 

Operaţii executate

Regimentul 13 Infanterie cu batalionul 1 a ocupat sectorul Gara Ştefanoca-Babin-Prelipcea; bat. III sectorul Crisceatec-Costrisowca-Zoemare, iar Batalionul II, Gara Ştefanovca şi împrejurimi. Liniştea a fost restabilită şi se continuă cu strângerea armelor şi cu percheziţionarea.

Regimentul 25 Infanterie: Bat. I, cu o secţie din Bateria 1 / R. 12 Artilerie, a staţionat în noaptea de 8/9 la Coţman, în cursul acestei zile a restabilit ordinea în oraş, îndepărtând pe funcţionarii puşi de ucraineni. A executat recunoaşteri în satele: Valeva Sucovercev, Davideşti, Stavcev, Ivăncauţi şi Orăşeni. Celelalte 2 batalioane, în care de transport spre Cernăuţi.

Regimentul 29 Infanterie cu grupul de moto-mitraliere şi una secţie de obuziere a continuat cu strângerea armelor şi cu menţinerea ordinei în Cernăuţi.

Regimentul 37 Infanterie cu o companie a ocupat satul Cernăuca, unde populaţia este liniştită şi cu altă companie, Rarancea, unde a găsit un depozit de proiectile şi muniţii de infanterie şi un alt depozit de proiectile şi grenade cu gaze.

Detaşamentele sectoarelor I şi II continuă organizarea teritoriului în jud. din nordul Bucovinei.

În cursul dimineţei Compania Grăniceri Dorohoi, care fusese pusă sub ordinele colonelului Gheorghiu, comandantul Detaşamentului Dragoş, şi una secţie din Bat. I / Reg. 12 Art. s-a transportat cu trenul de la Cernăuţi la Ştefanovca, unde s-au pus sub ordinele Reg. 13 Infanterie.

S-a luat dispoziţiuni pentru fixarea posturilor de grăniceri pe întreaga frontieră de nord şi nord-vest a judeţului Zastawna.

 

Informaţiuni

1) În cursul nopţei de 8/9 cor. s-au văzut rachete şi semnale cu proectorul în direcţia Zastawna.

2) Oraşul Coţman se declarase republică şi se formase un guvern. Membrii acestui guvern au fost arestaţi şi aduşi la comandamentul diviziei, unde s-a ordonat o cercetare.

3) În satele din nordul Bucovinei populaţia a declarat că îi pare bine de venirea armatei române şi mai ales că are misiunea de a stabili ordinea şi siguranţa.

 

Comandantul Trupelor Regale Române în Bucovina, (Depozitul Central de Arhive, Piteşti, Fond 2271, Divizia 8-a, dosar 382, dactilogramă, fila 82 a-v, ştampilă rotundă: ROMÂNIA * DIVIZIA VIII *. ).

General ss Zadik

Şeful de Stat Major,

Lt.-col. [ss m. p.] Rovinaru

*

DIVIZIA 8-a

Biroul de Operaţii

DARE DE SEAMĂ

asupra operaţiunilor executate de Divizia 8-a

în intervalul de la 11-20 Noembrie 1918, inclusiv

 

11 [24] noembrie 1918

Situaţiunea tactică.

Trupele şi serviciile cari intră în compunerea Diviziei 8-a la data de 11 noembrie 1918 se pot vedea în alăturatul tabel. Efectivele lor se arată în situaţia aici anexată.

Misiunea diviziei, dedusă din ordinul de operaţiuni No. 1 al Marelui Stat Major, ordinul No. 8 al Marelui Cartier General şi ordinul de operaţiuni No. 1 al Corpului 4 Armată, este de a ocupa întregul teritoriu al Bucovinei până la Ceremuş şi Nistru, a restabili şi menţine ordinea, asigurând desvoltarea unei vieţi paşnice populaţiei şi a proceda la organizarea teritoriului.

Gruparea forţelor noastre, adoptată în vederea îndeplinirei acestei misiuni, se arată în alăturatul crociu, scara 1:400.000.

Se anexează ordinea de bătae a Cartierului Diviziei.

 

Operaţiuni executate

Reg. 13 Inf. s-a transportat cu trenul la Zastawna. Batalionul I a ocupat cu o companie Chiseleu şi Borăuţi, iar cu altă companie, Verenceanca şi Codobeşti; celelalte două batalioane s-au transportat la Zastawna, plecând din gara Ştefănuca la ora 13. S-au instalat: Batalionul II în gara Iurcăuţi şi Batalionul III la Zastawna.

Reg. 25 Inf. în cursul acestei zile unităţile acestui regiment au continuat strângerea armelor în localităţile ocupate din ziua precedentă.

Reg. 16 Inf. continuă cu operaţiunea strângerea armelor… (Ibidem, dactilogramă, fila 89 a.).

TABEL

Situaţia de efectivul trupelor aflate în Bucovina în ziua de 11 [24] noembrie 1918

 

Şef de Stat Major,

Lt.-colonel ss Rovinaru (Ibidem, dactilogramă, fila 92 a.).

 

Cu asemenea efectiv – 9858 de militari – dispus în localităţile din jurul oraşului Cernăuţi nu se putea întâmpla nimic imprevizibil.

 

VII. Scrisoarea episcopului Nicolae Balan, venit de la Sibiu la Iaşi, către Vasile Goldiş, spre a informa guvernul român de mersul pregătirilor pentru unirea de la Alba Iulia:

„Iaşi, la 7 / 20 Nov. 1918

Scumpe D-le Goldiş,

Pe urma îndrumării ce ne adusese de la Arad d-l Bohăţel, de a lua contact cu guvernul din Iaşi, la îndemnul unor membri ai consiliului nostru Sibian, am luat sarcina asupra mea. Plecând cu automobilul din Sibiu, joi dimineaţă, în 14 Nov. st. n., am răzbit prin Mediaş, Târgul Mureşului, Reghin, la Bistriţa, de unde, după ce mi-am cules informaţiile de la ai noştri, am plecat prin pasul Bârgăului la Vatra Dornei în Bucovina. Sâmbătă în 16 Nov. st. n., cătră seară am sosit la Iaşi.

E peste putinţă să redau impresiile şi emoţiile covârşitoare, prin care am trecut în timpul călătoriei şi a petrecerii mele de până acum, aici. Mă voiu sili să vă comunic pe scurt ce e esenţial şi mai necesar ca să ştiţi pentru orientarea D-Voastră, înţeleg întregului nostru consiliu şi acţiunile politice ce trebuie să întreprindeţi în acestea zile mari. În armată s-a decretat mobilizarea unor contigente suficiente pentru a opera cu succes contra acelora ce nici acum nu vreau să recunoască dreptul nostru la libertate şi independenţă politică deplină. În desăvârşit acord cu aliaţii s-a ordonat trecerea armatei peste Carpaţi, spre înfăptuirea idealului nostru secular. Nu vă puteţi închipui ce entuziasm a produs faptul acesta în toate inimile. Svonurile că ostaşii nu ar fi răspunzând la chemare şi că ţărănimea s-a revoltat sunt absolut mincinoase. (Va urma)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: