Bucovineni de la Bacău

 Încă o dată, mult-activa Organizaţie Bacău a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina şi-a mobilizat membrii, iniţiativele şi priceperea pentru a celebra Centenarul revenirii la Ţară a dragului lor pământ care este Bucovina.

Evenimentului i-a fost consacrat nr. 6 (28 noiembrie 2018) al Revistei cultural-informative „Bucovina” lansată în Ziua Bucovinei, în cadrul manifestărilor organizate cu acest prilej în chiar acea zi.

Revista îşi mobilizează echipa de realizatori şi colaboratori (cei mai mulţi din Straja lui Ciprian Iftimiu, „sufletul” organizator), cel mai interesant articol, semnat de Ciprian Iftimiu însuşi, creionând starea străvechiului pământ moldovenesc care este Bucovina de-a lungul istoriei până la unirea din 1918 cu România, de la care fusese ruptă.

În afara lansării acestui ultim număr al revistei „Bucovina”, manifestarea consacrată unirii provinciei cu Ţara a mai cuprins un moment coral „La mulţi ani, Bucovina! La mulţi ani, România!” susţinut de corul Colegiului „Vasile Alecsandri” din Bacău, o prelegere pe tema „Bucovina în timpul stăpânirii austriece” susţinută de prof. dr. Livia Sibişteanu, vernisajul „Narvina” – Straja, cu piese aparţinând colecţionarului Octav Olaru, prelegerea „Situaţia comunităţii româneşti din Nordul Bucovinei”, coordonator prof. Călin Boambă, şi un moment de jocuri româneşti „Ăsta-i jocul românesc”, realizat de formaţia de dansuri populare „Ciucurelul” a liceului amintit.

În încheierea acelor manifestări, la paraclisul marii catedrale a Bacăului, a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor neamului de către un sobor în frunte cu PC Costică Busuioc, protopopul Bacăului.

Remarcabil efortul acestor bucovineni „de dragostea de a-şi reconstitui atât cât este posibil un acasă bucovinean” acolo unde vieţuiesc acum. (D.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: