Digurile şi apărările de maluri distruse de viiturile de pe râurile Moldova şi Râşca, refăcute cu peste 800.000 de lei

> „Perioada de timp friguros care urmează, însoţită de precipitaţii potenţial abundente, poate constitui un factor suplimentar în creşterea riscului la inundaţii”, este de părere Daniel Drăgoi, director executiv al SGA > În urma investiţiilor Administraţiei Naţională Apele Române în 3 obiective din judeţul Suceava, comunele Bogdăneşti, Cornu Luncii şi Capu Câmpului sunt în afara pericolului

În 2018, Administraţia Naţională Apele Române, în urma eforturilor depuse pentru identificarea resurselor necesare, a alocat, din surse proprii, fonduri pentru refacerea a trei obiective din judeţul Suceava, afectate de puhoaiele din vară.

Daniel Drăgoi, director executiv al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, informează că este vorba, în primul rând, despre îndiguirea malului stâng al râului Moldova în zona podului Berchişeşti-Capu Câmpului, viiturile din iulie-august producând eroziuni repetate şi distrugând digul de apărare pe o porţiune de 66 de metri. Valoarea totală a investiţiei a fost de 212.000 de lei, refacerea lucrării în regim de urgenţă însemnând punerea în siguranţă a obiectivului la capacitatea proiectată, implicit diminuarea riscului de inundare a localităţii Berchişeşti. O sumă de 248.000 de lei a fost cheltuită cu amenajarea râului Moldova pe tronsonul Brăieşti-Băişeşti. Viiturile au afectat, în acelaşi interval cu ploi masive, apărări de mal de 50 de metri şi digul, pe o lungime de 450 de metri, reconstruirea acestora crescând gradul de asigurare la inundaţii a comunei Cornu Luncii. În al treilea rând, în urma precipitaţiilor semnificative căzute în luna iulie 2018, creşterile importante de debite de pe râul Râşca s-au lăsat cu erodarea digului malului stâng pe o porţiune de 60 metri, în acele momente localitatea Bogdăneşti fiind expusă pericolului. Drept urmare, SGA Suceava şi formaţia de lucru de la Bogdăneşti au intervenit cu muncitori şi utilaje, pentru amenajarea de terasamente şi lucrări de regularizare, reuşindu-se finalizarea închiderii provizorii a digului. Refăcute efectiv au fost 100 metri de corp de dig, 100 metri de grindă de beton, 100 metri de pereu şi 100 metri de apărare de mal, valoarea totală a lucrărilor fiind de 348.000 de lei. „În urma precipitaţiilor semnificative căzute în perioada iulie-august 2018, s-au înregistrat creşteri importante de debite pe cursurile de apă din judeţul Suceava, care au afectat siguranţa construcţiilor hidrotehnice, punând în pericol locuitorii comunelor Bogdăneşti, Cornu Luncii şi Capu Câmpului. Mai mult, perioada de timp friguros care urmează, însoţită de precipitaţii potenţial abundente, poate constitui un factor suplimentar în creşterea riscului la inundaţii”, a declarat Daniel Drăgoi, director executiv al Sistemului pentru Gospodărirea Apelor Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: