Andrei Pennazio expune la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”

Sala „Pictor Aurel Băeşu” din incinta Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni găzduieşte în perioada 21 noiembrie – 10 decembrie 2018, expoziţia de pictură a tânărului artist plastic Andrei Pennazio din Iaşi. Expoziţia este organizată în cadrul proiectului „Tinere talente”, derulat de muzeul de artă fălticenean în parteneriat cu Primăria Fălticeni. La numai 13 ani, talentatul pictor are deja o redutabilă experienţă în expoziţii de pictură atât în ţară cât mai ales peste hotare, expoziţia de la Fălticeni, a 23-a personală, fiind precedată, anul acesta, de cele de la Chişinău, Bucureşti, Cluj şi Ningbo – China, unde a expus în cadrul evenimentului „2018 Central Eastern European Countries Culture & Art Exhibition”. Urmează să expună în Franţa, Polonia şi Ungaria. La Fălticeni, Andrei a adus în faţa privitorilor 23 lucrări în stiluri neaşteptat de diferite, de un profil complex, care depăşesc graniţele copilăriei şi experimentalului, având îndrăzneala artistului profesionist în plină afirmare.

Despre Andrei Pennazio şi cele 23 de lucrări expuse pe simeze au vorbit, în cadrul vernisajului ce a avut loc în după – amiaza zilei de miercuri, 21 noiembrie, pictorul profesor Constantin Ungureanu-Box, profesorul Constantin Bulboacă, pictorul Ioan Ninel Şoldănescu şi muzeograful Marius Dăscălescu. Lucrările sale sunt compoziţii realizate cu o imaginaţie creatoare aparte, cu improvizaţii la nivelul structurilor plastice, ieşind în evidenţă contrastele de culori, armonii şi game cromatice dirijate în raport cu subiectul tipic expresionismului abstract.

„Rebelul de atitudine” a avut curajul de a expune într-un muzeu de artă

„El nu mai este copil, ceea ce vedeţi dumneavoastră pe simeze nu este o întâmplare, este o maturitate a vârstei, iar eu numesc aceste lucrări fanteziile adolescenţei. Expoziţia aduce o puternică briză proaspătă în viaţa cultural – artistică dar şi în rândul tinerilor aspiranţi în ale poeziei vizuale, tânărul Andrei Pennazio refuzând condiţia de înregimentat în studiul metodic al iniţierii. El devine în limbajul plastic rebelul de atitudine.

Expoziţia are la bază munca paternităţii textelor vizuale prin elaborarea comentariilor şi notelor de istorie familiară, prin corelarea gândurilor sale cu cele ale profesorilor de desen, un travaliu şi un curaj remarcabil de a ieşi în public, mai ales într-un muzeu de artă. Autorul posedă o marcantă voinţă a demonstraţiei pe care şi-o pune în valoare fără complexe, indiferent de întindere şi de subiectul demersul critic. Îi este caracteristic faptul că îi place să domine o suprafaţă plană cu tot felul de semne prin procedeul focalizării semnului în scopul argumentării unei anumite afirmaţii estetice cu largă arie de acţiune. Majoritatea lucrărilor sunt realizări de imagini non figurative, de bun nivel morfologic şi sintactic vizual, dând o sugestie de saturaţie şi de libertate sugestivă”, a considerat pictorul Constantin Ungureanu.

Arta contribuie la educaţie

Impresionat de numărul mare de tineri invitaţi la acest vernisaj, profesorul Constantin Bulboacă a apreciat calităţile deosebite, imaginaţia şi cultură generală ale lui Andrei. tânărul artist reuşind, prin studiu, prin muncă, prin experimentare, să-şi creeze un stil propriu.

„Pennazio este la o întrepătrundere în ceea ce înseamnă arta italiană şi arta românească, trăirea sa este alături de renaşterea italiană, iar ceea ce realizează Andrei este o expresie a trăirilor sale de o reală maturitate, chiar dacă fizic e mai firav. El nu vine în faţa noastră să ne dea totul de-a gata, el vine să vă spună: acesta sunt eu, vă arăt ce am putut eu, gândiţi şi voi alături de creaţia mea. Nu este o artă de consum, o artă uşoară, este o contribuţie extraordinară la educaţia şi perfecţionarea fiecăruia dintre dumneavoastră. Dacă urmăriţi cu atenţie vă veţi regăsi trăirile voastre în foarte multe dintre aceste tablouri”, a precizat Constantin Bulboacă.

Artist plastic cu o vastă experienţă, pictorul Ioan Ninel Şoldănescu i-a îndemnat pe cei prezenţi să nu privească lucrările ca pe nişte fotografii, „trebuie desluşit limbajul plastic, linia, acordul cromatic şi dacă vă transmite o anumită lucrare starea de emoţie, trebuie să va gândiţi cum a ajuns micul artist la reprezentarea acesta, ce transmite lucrare – veselie, bogăţie cromatică, culoare foarte puternice. Vă rog să le priviţi atent şi să vă îmbogăţiţi sufletul cu lucrările lui, cu trăirile lui”, a fost îndemnul lui Ioan Ninel Şoldănescu.

Şi muzeograful Marius Dăscălescu le-a vorbit celor prezenţi despre folosul pe care îl are un adolescent când vede o expoziţie de artă, un muzeu, despre întâlnirea cu anumite persoane şi despre unul din cele mai importante daruri pe care Dumnezeu la făcut oamenilor, libertatea. „Această libertate se găseşte şi în domeniul creativ, fiecare om este liber să-şi exprime într-un mod personal trăirile sale personale”, a accentuat Marius Dăscălescu.

La o vârstă fragedă, străbate multe paliere ale expresivităţii picturale

Andrei Pennezio este elev la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, secţia arte plastice, expune de la vârsta de 10 ani, având expoziţii personale la Bucureşti, Iaşi, Bacău, Roman, Cluj, Piatra Neamţ, Galaţi etc., iar la concursul Befana din Alba, Italia a câştigat locul I. A început să picteze de la 4 ani, expune de la 10 ani şi aşează pe pânze ce simte.

„Mă inspir de la unii pictori italieni din renaşterea artistică, îmi place perioada cubismului. Dintre pictorii români îmi plac Corneliu Baba, Nicolae Tonitza şi Octav Băncilă. Cele 23 de lucrări expuse exprimă amintirile mele din copilărie, experienţele mele şi tot ceea ce se întâmplă în fiecare zi. Pe lângă pictură îmi place să ascult muzică clasică şi să fac sport”, ne-a spus Andrei.

La finalul expoziţiei, mulţi dintre participanţi au ţinut să-l felicite personal pe Andrei Pennazio, un exemplu grăitor a ceea ce se întâmplă când raţiunea întâlneşte vigoarea şi pasiunea pentru pictură şi să scrie în caietul lui de impresii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: