La Muzeul de Istorie din Suceava

Expoziţia „100 de ani de la unirea Bucovinei cu România 1918 – 2018”

Muzeul Bucovinei, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Naţionale ale României şi Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale organizează marţi, 27 noiembrie a.c., la ora 11, la Muzeul de Istorie, vernisajul expoziţiei temporare „100 de ani de la unirea Bucovinei cu România 1918 – 2018”.

„Eveniment cultural încadrat în amplele manifestări prilejuite de sărbătorirea centenarului revenirii «Ţării Fagilor» la Patria-mamă, expoziţia prezintă publicului, în premieră, documente originale ale Consiliului Naţional

Român de la Cernăuţi, obiecte care au aparţinut generalului Iacob Zadik, comandantul Diviziei 8 Infanterie, medalii legate de Marea Unire bătute în secolul trecut sau mai recent, de către Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Bucovinei, 25 panouri cu fotografii şi documente, multe din ele inedite ş.a.” au anunţat organizatorii.

Potrivit acestora, un punct de atracţie deosebit, prin valoarea istorică şi sentimentală pe care o au, vor fi cele două steaguri militare din perioada regelui Ferdinand şi cascheta lui Constantin Prezan, fost mareşal al României, care, în calitate de şef al Marelui Cartier General, a coordonat personal în perioada Marelui Război operaţiunile militare, inclusiv în Bucovina.

În cadrul evenimentului vor fi lansate şi două cărţi, apărute recent la Editura „Karl A. Romstorfer”, sub semnătura dr. Mihai-Aurelian Căruntu, „Unirea Bucovinei cu România (1918). Aspecte geopolitice şi militare” şi „Prăbuşirea unei monarhii. Discursuri ţinute în Camera din Viena în ajunul prăbuşirii la 22 octombrie 1918”, cărţi care vor fi prezentate de conf. univ. dr. Florin Pintescu.

Expoziţia va fi deschisă până la data de 13 ianuarie 2019. (M.T.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: