Un nou nume pe harta literară a Udeştiului

Început de anotimp, cu cer fără nori şi soare blând, vălurind aerul, ce coboară în trepte până spre firul încă verde al ierbii. Timpul rămâne un drum curgător, memorabil. Nimic nu se poate obţine decât cu timp şi răbdare. Ca să-i cunoaştem preţul, trebuie să fi trăit neliniştea aşteptării.

Dimineaţa aceea de început de Răpciune, pigmentată cu tot felul de gânduri, a fost brusc tulburată de o voce care îmi suna total necunoscută la telefon. La rostirea numelui, în faţa ochilor îmi apăruse chipul lui de elev de gimnaziu, un copil isteţ, zburdalnic, cu unele idei specifice vârstei, dar şi cu o anumită tentă de lider de grup. M-am bucurat şi discuţia s-a legat repede. Era el, Mugurel Rusu, care a scris o carte şi dorea să i-o prezint eu la acţiunea de lansare din 8 octombrie a.c. Recunosc că a fost o reală surpriză. Mi-am spus repede în gând că solul udeştean rodeşte frumos, dă la iveală viţe viguroase care să ducă mai departe tradiţia locului, să sporească zestrea spirituală a acelui spaţiu istoric şi geografic binecuvântat de Dumnezeu.

Am acceptat cu bucurie dar şi cu firească emoţie. Reîntâlnire cu oameni, cu satul, unde am lăsat drept legământ nouăsprezece ani din cariera mea didactică. La ceas de seară, sala Căminului Cultural „Mircea Motrici”, reamenajată la standarde europene, era plină cu numeroşi participanţi de toate vârstele, printre ei autorităţi locale şi nu numai: primarul Hristea Ostrovan, viceprimarul Mihai Pantiuc, secretarul comunei Mircea Ţan, directorul coordonator al şcolilor de pe raza comunei, Marius Golea, profesorul fost primar Dumitru Iacob, directorul TPL Suceava, Darie Romaniuc etc.

Cartea, cu un titlu sugestiv, „Gugu, o viaţă schimbată”, cuprinde treizeci de texte, inegale ca întindere, cu un vădit caracter autobiografic. În loc de prefaţă stau cuvintele poetului Benone Catană, scrise din inimă pentru inimă: „E adevărat că se scrie în ceruri istoria noastră a fiecăruia, dar atunci când cineva decide să-şi scrie viaţa, precum într-o carte ca aceasta, este totuşi un mare câştig”.

Inspirate, cele două coperţi: prima, dincolo de titlu, cuprinde o fotografie de familie, cu chipuri vesele, cartea fiind dedicată soţiei autorului, Lăcrămioara, „care a fost alături de mine şi la bine şi la greu”; pe cea de-a doua, arborele genealogic al întregii familii Rusu.

Subliniez că unele texte precum „La scăldat”, „Răţuştele”, „Casă, dulce casă…”, „Mihai şi Ionuţ”, dar şi altele, evidenţiază posibilităţi ale autorului de a-l aduce pe cititorul matur până aproape de pragul copilăriei, vârsta cea mai frumoasă a omului. Prezenţa unor regionalisme savuroase, dialogul bine construit, unele figuri de stil, inspirat alese, creionarea unor portrete, asigură consistenţă şi valoare cărţii.

Dincolo de unele aspecte inerente oricărui început, cartea este o reuşită, aşa cum au subliniat şi cei care au luat cuvântul, are sare şi piper, iar Mugurel Rusu, zis Gugu, are chemare spre cuvântul scris, cu recomandarea de a spori lectura din toate genurile literare pentru a-şi putea croi şi netezi un drum care, cândva, să fie numai al său.

Au dat un plus de culoare lansării de carte atât cele două secvenţe muzicale, în interpretarea unor elevi talentaţi, cât şi scurtele interviuri, din final, cu membri ai familiei Rusu.

Cartea cuprinde şi un „Cuvânt de încheiere”, aparţinând autorului, dar şi paisprezece fotografii de familie.

Debutul lui Mugurel Rusu, în dificila muncă de a da cuvântului scris mai multă putere să bucure şi să emoţioneze, a avut loc în An Centenar şi el va rămâne în istoria acestuia.

Cum îl ştiu, ambiţios şi nu lipsit de har, Mugurel Rusu va persevera şi roadele nu vor întârzia să apară.

EMIL SIMION

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: