Să nu striveşti corola de minuni!…

„Niciodată nu vom medita îndeajuns asupra imaginilor create de Dan Şarpe, asupra materiei, viziunii şi dinamismului. Ele ne comunică o acţiune pasională şi experimentală asupra vieţii morale. (…) Idealul lui Dan Şarpe este puternic realizat în fotografii, în dinamica lor, realitate, în care onirismul său proiectat se exprimă într-un mod real” scrie artistul plastic Konstantyn Ungureanu-Box în debutul prefeţei intitulate „Taina luminii”. Pentru ca, spre final, să noteze: „Pe Dan Şarpe viaţa reală nu-l învaţă nimic, iar tot ce trăim noi este pură imaginaţie. Toate acestea nu exprimă bucuria Universului, ci o actualizează, o proiectează într-o dimensiune clasică…”

„Umbre fulgerate” (Ed. Accent Print Suceava, 2017) se numeşte albumul foto al suceveanului Dan Şarpe care, în peste 150 de pagini, conţine fotografii alb-negru însoţite de însemnări. Fotografii care, la o grăbită vizionare, n-ar părea deosebite (iar aici avem în vedere, desigur, şi procesul de selecţie pe care l-a presupus conturarea lucrării). Însă, stăruind asupra lor, ajungi a le descifra, înţelegând că ele sunt realmente semnificative nu doar pentru autor. Iar apoi sugestiile sale îţi devin călăuzitoare. Iată, la p.12, un pomişor în prim-plan şi o biserică albă în planul secund; alături scrie Dan Şarpe: „Ai grijă cum păşeşti în acea zonă. Cum urci treptele iubirii şi ale înţelepciunii. Să nu striveşti un fluturaş, o albinuţă sau o furnicuţă. (Invitaţie dincolo de care străbate un gând blagian! – n.n.) Şi de gâze să ai grijă. Toate sunt credincioase, la fel ca tine şi ca semenii tăi”. Altundeva, la p. 26, în faţa unei culmi păduroase, la drum, pe un stâlp, un cuib cu două berze: „Privesc atente spre orizont şi văd că ziua se scurtează, semn că timpu-i de plecare. Este obositor, dar asta le e menirea. Vin şi pleacă frumoasele, nu trândăvesc…”. La p. 148, dincolo de o vale cu ierburi şi tufişuri, peste apă, recunoşti silueta stingheră pe orizont a turnului fostei IFA: „M-am oprit din drumul spre apa Sucevei, la ieşire din zona Mirăuţi, locul unde îmi petrec viaţa, şi privesc fosta zonă industrială a Sucevei. Astăzi ea a deveni un bazar unde se vând mâncare, haine şi iluzii”. Ş.a.m.d. (L.D.C.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: