Cărţile apar sfidând somnul indiferenţei

„Testamentul unui episcop” de pr. Dumitru Valenciuc

Autorii de carte din Bucovina îşi văd de drumul lor. Fie că sunt cercetători sau scriitori, „încartiruiţi” în organizaţii cu nume răsunătoare, fie că o fac din pasiune, aceşti truditori neobosiţi constituie osatura identităţii noastre. Din nefericire, trăiesc însinguraţi, meritele li se vor recunoaşte după moarte: „Căci deasupra tuturora/ va vorbi un mititel/ nu slăvindu-te pe tine/ci slăvindu-se pe el”. Eu însămi (spun cu umilinţă, fără a mă considera, vezi Doamne,«cineva») i-am dăruit o carte unui înalt funcţionar de stat din judeţul nostru. A luat cartea fără să mă privească, a aruncat-o peste alte cărţi, mi-a întors spatele şi a continuat conversaţia cu un oarecare. Omul acela nu-şi va pune niciodată problema pe care just ar trebui să o cerceteze.

La ce bun zdrăngăneala cu insigne, discursul sforăitor, dacă în esenţă nu preţuieşti oamenii, ci doar piatra pe care se cioplesc nume, care, în definitiv, te lasă rece? Am făcut această introducere, oarecum necesară, pentru că unul dintre autorii de carte ce-şi duce la bun sfârşit proiectele (pe cont propriu) este şi preotul Dumitru Valenciuc. La Editura Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a apărut cartea „Testamentul unui episcop”, semnată de preotul Dumitru Valenciuc. Autorul invită cititorul să se întoarcă înspre tulburătoarele rădăcini ale neamului: „Îndrăzneşte, iubit cititor, acum în Anul Centenar, un biet popă românesc de ţară să aducă în faţa Domniei Tale, amintirea unuia din făuritorii tăcuţi ai Marii Uniri, prin citirea împreună a testamentului său. Fiind cercetat de multă suferinţă pe un pat de spital din iubitul nostru Chişinău, «fiind în nezdruncinată fire a minţii şi sufletului», a hotărât să lase «această diată, spre îndreptar şi învăţătură celor ce ne urmează» (…) Episcopul răzeş Dionisie Erhan şi-a dus crucea arhieriei fiind convins că a fost «ales de degetul lui Dumnezeu spre slujba Neamului Nostru»”.

PS Dionisie Erhan (născut la 2 noiembrie 1868, Bardar, Ialoveni, plecat în veşnicie la 17 septembrie 1943, Chişinău) a fost un cleric ortodox român. La 25 octombrie 2018, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinţilor pe Episcopul Dionisie Erhan al Cetăţii-Albe-Ismail, cu zi de pomenire la 17 septembrie.

Pentru a realiza această monografie, pr. Dumitru Valenciuc a făcut numeroase drumuri la Chişinău. Lăudat să fie pentru această lucrare, bijuterie de preţ!

Sfinţia voastră, îngăduiţi-mi un sfat! Aveţi grijă cui dăruiţi cartea! S-ar putea să regretaţi, văzând cum vă întâmpină cu spatele şi o prinde plictisit cu vârful degetelor, ca şi cum s-ar pregăti să facă un foc, o văpaie inconştientă lângă care să-şi doarmă somnul vanităţii, dar şi al indiferenţei

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: