În prima săptămână de supraveghere epidemiologică din sezonul rece 2018 – 2019

Peste 2100 de cazuri de viroze respiratorii şi pneumonii raportate în judeţ

> Aproximativ 700 de persoane s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere

 Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, că de la 1 octombrie a început supravegherea epidemiologică a infecţiilor respiratorii şi a cazurilor de pneumonie, iar în prima săptămână din această lună au fost raportate de către medicii de familie şi medicii de specialitate 1.679 de cazuri de viroze respiratorii şi 433 de cazuri de pneumonii acute.

Ea a spus că majoritatea cazurilor de viroze respiratorii au fost raportate la grupa de vârstă 0-14 ani, 30 dintre cei diagnosticaţi cu această afecţiune necesitând internarea în spital.

Medicul a mai spus că, în acelaşi interval, cele mai multe cazuri de pneumonie s-au înregistrat la grupa de vârstă 0-4 ani, iar din totalul pacienţilor diagnosticaţi cu această boală 76 au necesitat internare în spital.

Zorescu a precizat că supravegherea epidemiologică a cazurilor de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, a pneumoniilor sau gripelor constă în raportarea săptămânală de către toţi furnizorii de servicii medicale a datelor rezultate în urma consultaţiilor efectuate în săptămâna precedentă pentru pacienţii diagnosticaţi cu aceste afecţiuni respiratorii.

„Monitorizarea acestor cazuri are ca scop alertarea rapidă a epidemiologilor şi clinicienilor privind apariţia gripei pe teritoriul României” a explicat medicul.

Cătălina Zorescu a menţionat că Suceava este unul dintre cele zece „judeţe santinelă”, dată fiind poziţia geografică şi traficul de persoane dinspre şi înspre Ucraina, adăugând că la cazurile cu simptome clinice de gripă se recoltează probe care se trimit pentru analize de laborator la Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi.

Directorul executiv al DSP Suceava a subliniat că Ministerul Sănătăţii a repartizat în luna septembrie 2500 de doze de vaccin antigripal.

Zorescu a spus că dozele repartizate au fost distribuite cu prioritate Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava, secţiilor cu risc crescut din cadrul spitalelor (UPU, CPU, ATI, Maternitate, Boli Infecţioase) şi medicilor de familie, pentru vaccinarea cazurilor deosebite care se încadrează în grupele de risc (persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani aflate în evidenţa medicilor de familie cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imuno-deficienţei uman; gravide; persoane, adulţi, copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acorda asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani).

Ea a mai declarat că în judeţ s-au vaccinat antigripal 711 persoane, majoritatea din rândul personalului medico-sanitar.

Medicii de familie au primit câte cinci doze de vaccin pentru categoriile de risc, din prima tranşă, urmând ca o a doua tranşă, însumând 2400 de doze de vaccin, să fie repartizată judeţului de Ministerul Sănătăţii după data de 10 octombrie.

Medicul epidemiolog a arătat că vaccinarea antigripală reprezintă o metodă de prevenire a îmbolnăvirilor, menţionând că în această zonă a ţării, ţinând cont de istoricul ultimilor ani, primele cazuri de gripă se înregistrează, de regulă, în a doua jumătate a lunii ianuarie. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: