Neam Boicotat

Cifrele sunt limpezi şi fiecare le va folosi pentru a argumenta în felul ce-i convine. Am văzut deja reacţia unor vectori de imagine aplaudând cu o mână şi cu cealaltă postând pe facebook, sursa cea mai de preţ a diseminării unei manipulări vrednice pentru o cauză politică adevărată. Ne-am testat şi am ieşit pozitiv la ură şi preconcepţii, la greaţă prin privire la sexualitatea celuilalt, la mediocritate şi vulgaritate, la incultură politică. Constat că cea mai boicotată ne-a ieşit conştiinţa. Unii din copiii creştini ai Bisericii mele au ieşit din abstracţia boicotului. Alţii, asemeni unor adolescenţi care le ştiu pe toate, au spălat vase, au curăţat cartofi, au făcut baie de aburi şi au aplicat orice în încercarea de a-şi trăi Duminica aşa cum o fac mereu. De fapt, adepţii boicotului nu au făcut decât ce fac mereu Duminica. Se afundă într-o credinţă personală şi îl reduc pe Dumnezeu exact doar la ce cred ei că este, un Dumnezeu al oportunismului detailat până la aroma de cafea şi fumul de ţigară. Nespălaţii pe creier au acuzat spălaţii. Acuzele lor dovedesc că sunt mult mai grave fisurile din conştiinţa noastră decât simpla provocare şi menţinere a unui boicot. Motivarea, construcţia unei atitudini neloiale pentru cultura democratică a fiecărei persoane implicate în procesul gândirii nu a contat şi nici nu va mai conta deloc. Par că şi-au anulat apartenenţa la Biserica Ortodoxă, şi probabil că vor face un spectacol media din asta, o serie de personalităţi culturale, media, de scenă ori film, membri ai colectivului larg al divertismentului românesc. Acesta este cel mai mare câştig al Referendumului, probabil, identificarea unei majorităţi declarativ creştine care nu ştie Crezul. Bine că nu au avut azi de mers la vreun Botez ori Cununie… Cum ar fi rezonat cu ceea ce scrie Crezul mintea lor născocitoare şi hrănită din profunzimile boicotului. Un boicot care foloseşte exact aceluia pe care acuzau că-l slujim ceilalţi, votanţii. Liderul unui partid care a promis un Referendum şi l-a dat, a promis UE un Nu şi l-a oferit, a dovedit încă o dată că ştie mai mult decât autointitulaţii politicieni că politica se înrudeşte, temeinic şi pentru mine definitiv, cu cea mai veche meserie din lume – cum le place să zică.

Unii se întrebau dimineaţa cât a crescut peste noapte procentul de participare. Nu, creştinii României nu v-au provocat la un exerciţiu de hoţie cum v-aţi obişnuit şi cum juraţi că va fi şi acesta. Nu boicotul vostru şi nici pompieristicii observatori ai unor partide au făcut să fie corectă participarea la Referendum. Cum mai pot crede eu în obiectivitatea unui partid şi ai observatorilor lui când de la început au acuzat de fraudă un act în a cărui organizare nu creştinii şi nici ceilalţi, votanţii, sunt implicaţi? Unde mai pui că, la nivel local, acelaşi partid i-a dăruit voturile câştigate de un candidat al său membrului unui partid de la putere prin redistribuire, socotind aceasta moralitatea întruchipată.

Pe bune, ca votant n-ar fi trebuit să mă întrebe dacă vreau să le ofer celuilalt, dacă nu cumva ceva mai mult decât o obligaţie m-a făcut să dăruiesc votul omului lor? De fapt, înţeleg acum că nici nu contează. Votăm, boicotăm ori amerizăm pe lacuri de gudron toxic, credem că ţinem de acelaşi neam, de aceeaşi populaţie matură şi gata să mergem mai departe în vot. Cred că de fapt facem parte din Neamul cel mai ciudat al Planetei numită democraţie. Neamul lu’ Boicot. Că de fapt aţi testat pe noi noua baterie de voturi, alcătuită ştiinţific din manipulare-minciună-boicot. V-a ieşit. Se dovedeşte, a câta oară, că nu ne cunoaşteţi şi că în încercarea de a descoperi un adevăr, unii dintre noi chiar sunt gata de orice anulare de sine. Voi puneţi-vă în valoare, creaţi-vă omul nou – al politicii corecte – suntem aici în calitate de martori că tot ce-am spus, prin voci oficiale, se va împlini întocmai.

Duminica e pe sfârşite. Poate că nici nu va mai fi niciodată o Duminică reală. Nu, n-am să mă mai gândesc în timpul Liturghiei cum vă boicotaţi sufletele, m-am dezlipit de această datorie. Ştiu. Nu mi-aţi cerut-o niciodată, dar mi-au trebuit zilele acestea să înţeleg. De fapt nu aţi cerut Bisericii nimic. Ea v-a oferit mereu, ca o îndrăgostită, iubitului ei – sau, mă rog, definiţi cum vreţi cuplul, e liber – tot ceea ce ţinea de boicotarea răului din voi, din vieţile voastre. Nici măcar nu mai e nevoie să ne prefacem de-acum. Ştim fiecare încotro ne îndreptăm privirile, care este drapelul sub care slujim. Criza de lideri politici amendată, insistenţa timp de 30 de ani pe toate greşelile reale ori închipuite ale oamenilor din Biserică şi, mai nou, din tot ce o mărturiseşte, utilizarea diasporei pe post de marotă a politicii liberale până când s-a dovedit prea legată de cultura de Acasă ca să nu înţeleagă cultura Înstrăinării în care trăieşte şi multe, multe altele, sunt motivul unor procente mici, dar importante.

De azi creştinismul românesc a intrat în minoritate! Cerem să fim trataţi ca atare! Iar prima cerere, reţineţi, este aceea că familia este alcătuită din bărbat şi femeie. Nu, nu pentru că un Cod Civil, care va fi diluat în 3 ore într-un Parlament dezorientat, va mai scrie sau nu că vorbim despre aceasta în chip moral, ci pentru că oricât de multă hârtie înveleşte cadavrul ciopârţit al anatomiei umane, ea rămâne legată de bărbat şi femeie.

Neam boicotat, nu o dată, de-a lungul istoriei, am ajuns performanţa teribilă de a ne boicota de noi înşine, de propria natură şi naturaleţe. Crucile din cimitire vor spune, cândva, arheologilor viitorului că şi în acest Neam au trăit familii. Dacă nu ne-om boicota cimitirele, transformându-le grabnic în autostrăzi.

Pr. CONSTANTIN NECULA, în Tribuna.ro, 7.10.2018

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: