Retrospectiva prezenţei româneşti la Festivalul UNICA 2018

Între 1-9 septembrie a.c., în localitatea Blansko, din Cehia, a avut loc ediţia anuală a Festivalului şi Congresului Uniunii Internaţionale a Cinematografiei de Amatori (UNICA), organizaţie de renume, aflată sub tutela UNESCO şi înfiinţată acum 80 de ani.

România, ca ţară membră, a fost reprezentată la această prestigioasa manifestare a cineamatorilor din peste 30 de ţări ale lumii, în cadrul secţiunii Young UNICA, de membrii Clubului Video Art de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava. Acestora le-au fost alături cei doi reprezentanţi ai Primăriei municipiului Suceava, dl viceprimar Lucian Harşovschi şi consilierul Cezar Ungureanu. Pe parcursul întregii perioade, membrii delegaţiei au desfăşurat o activitate intensă, de profil, apreciată de cei prezenţi la Blansko, realizând un reportaj retrospectivă al  întregii manifestări.

Cei şase elevi – Luciana Taciuc, Diana Biceaga, Bogdan Baltaru, Dragoş Salagean, Gabriel Nicuţari şi Vasile Flutur –, coordonaţi de subsemnatul, au avut două misiuni diferite. Primii patru au trebuit să realizeze reportajul caleidoscopic, pentru întreaga manifestare, fapt devenit aproape tradiţional în ultimii 5 ani, iar ultimii doi au participat la un workshop, alături de alţi tineri din ţările membre ale Uniunii.

Divizarea atribuţiilor a fost necesară, întrucât workshopul organizat de ţara gazdă, Cehia, având ca temă filmul de animaţie,  a fost conceput pentru tineri peste 18 ani. Au participat tineri din  Belgia, Italia, Suedia, Rusia, Elveţia, Spania, Polonia, Austria, Finlanda, Olanda, Slovacia, Cehia, Germania, Rusia, Olanda şi România. Cei doi elevi majori, respectiv, Vasile Flutur şi Gabriel Nicuţari, care au făcut echipă cu tinerii din Olanda, Suedia, Italia şi Austria, au realizat, pe parcursul festivalului, un film de animaţie.

Delegaţia suceveană s-a făcut remarcată în două momente cheie ale evenimentului. Mai întâi a fost momentul din cea de-a doua zi a festivalului, când, conform tragerii la sorţi efectuate cu un an înainte, a fost organizată ora de proiecţie a filmelor româneşti. În acest context, a trebuit organizat, conform uzanţelor, un ministand de prezentare a ţării, municipiului nostru şi a filmelor ce urma a fi vizionate din partea ţării noastre. Ca de obicei, pentru acest prilej s-a mobilizat întreaga delegaţie, care a făcut ca acest moment să fie unul plăcut, aşteptat şi apreciat de participanţii din celelalte ţări.

Filmele cineaştilor de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” au obţinut aplauze şi recunoaştere internaţională, mai ales că au fost realizate de adolescenţi lipsiţi de experienţa participării în competiţii internaţionale de acest gen. Juriul care a comentat filmele a apreciat îndeosebi tematica extrem de actuală a filmelor, dar şi gradul ridicat, din ce în ce mai performant al tehnicilor folosite (imagine, sunet, editare video sau efecte cinematografice). Bineînţeles, celebrul cozonac şi afinata bucovineană oferite de noi în mod tradiţional au venit ca o completare, fiind aşteptate de toţi cei prezenţi.

Mai apoi, în cadrul Congresului anual, România a iniţiat o propunere privind modificarea condiţiilor de participare a tinerilor la workshopul dedicat secţiunii Young UNICA, respectiv acceptarea acestora începând cu vârsta de 16 ani. Deşi majoritatea delegaţiilor au acceptat propunerea  făcută de reprezentantul României, prof. Viorel Ieremie, din motive procedurale propunerea nu a fost aprobată în vederea supunerii la vot, acest fapt urmând să se realizeze la congresul următor, când va fi punct distinct de discuţie pe agenda de lucru a Uniunii, între timp federaţiile naţionale supunând atenţiei, în ţările lor, propunerea iniţiată de România prin reprezentatul său. Motivul principal al divergenţelor privind vârsta minimă de participare a constituit-o problema responsabilităţii privind minorii participanţi, pe perioada întregii manifestări, noi venind cu soluţii concrete, viabile şi acceptabile în  contextul legislativ european.

În cadrul preambulului Galei decernării premiilor UNICA, din ultima zi a festivalului, au fost vizionate toate filmele de animaţie, realizate de participanţii la workshop, cât şi cel realizat de ceilalţi  patru membri ai echipei de la Clubul Video Art. Instantanee din localitatea gazdă, de la celelalte activităţi oferite de organizatori, interviuri cu membri marcanţi ai Uniunii, secvenţe din Praga, capitala Cehiei, unde membrii echipei s-au deplasat pentru acest reportaj, toate au constituit ingredientele unui material cinematografic, ilustrativ al întregului eveniment, apreciat prin aplauze binemeritate, de către toţi participanţii la Gală.

În competiţie au fost prezente 134 de filme ale cineamatorilor din ţările membre, fiind distinse cu diplome şi medalii 40 de filme. Palmaresul României a fost unul previzibil, două din cele patru filme ale Clubului Video Art fiind recompensate. Filmul „One night stand”, realizat de o echipă formată din Oana Hapenciuc, Diana Biceaga, Sabina Bilic Ieremie, Ingrid Ferar, Denis Humă şi Nicolai Zaharie  a obţinut distincţia „Diploma”, echivalentul unei menţiuni, iar filmul „Revelaţie”, realizat de Gabriel Nicuţari şi Vasile Flutur, a obţinut „Diploma de onoare”, fiind echivalentul unui premiu special.

Prezenţa delegaţiei sucevene a fost posibilă datorită Primăriei Municipiului Suceava şi Consiliului Local care şi-au exprimat acordul pentru derularea acestei acţiuni de promovare a valorilor româneşti şi, în special, sucevene. Mulţumim pe această cale dlui primar Ion Lungu, dlui viceprimar Lucian Harşovschi şi dlui Cezar Ungureanu, cel din urmă, ca reprezentant al municipalităţii sucevene,  fiind prezent pe tot parcursul evenimentului.

Prof. VIOREL IEREMIE,

Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava,

preşedinte Clubul Video Art

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: