LIVIU PAPUC răsfoind gazete

La Vatra-Dornei – în trecut (II)

Continuând periplul dornean, iată ce ne aduce în faţa ochilor periodicul ieşean „Curierul (Th. Balassan)” din 1882, sub forma unei scrisori adresată redacţiei de Alexandru Ieşanu, „învăţător superior în Dorna-Vatra (Bucovina)”, ce poartă data de 1 august, cu un titlu care nu spune foarte multe (O serbare la Dorna), dar care musteşte de informaţii. Şi, ca de obicei, optimismul nostru ne face să sperăm că încă mai răsună pe undeva numele doctorului Otto Binder, ale izvoarelor Amalia şi Otto, ale pavilioanelor adiacente acestora. Dar să citim împreună relatarea:

La 20 iulie trecut, în ziua de Sf. Ilie, avu şi Dorna, după amiază, o festivitate frumoasă, care va rămâne mult timp în memoria celor ce-au fost prezenţi la ea.

Proprietarul stabilimentului de băi de aici, d. dr. Otto Binder, condus de simţiminte umane şi voind a ridica Dorna la rangul ce-l au băile din alte ţări, descoperi în grădina sa două izvoare de ape minerale, deasupra cărora a ridicat două pavilioane, pe care se vede scris numele izvorului, în litere de aur pe table negre de metal.

Cine cunoaşte poziţiunea romantică a Dornei, cu izvoarele ei minerale, uşor îşi va putea închipui înfrumuseţarea Dornei cu aceste două pavilioane.

În ziua sus numită, fiind totul gata, d. dr. Otto Binder aranjă o festivitate, sub numele de botezarea fântânilor sale minerale, la care ocaziune se ţinură cuvântările potrivite.

La întâia fântână, d-şoara Aglaia Ţurcanu rosti următoarele cuvinte:

„Prea onoraţilor domni şi doamne!

Creatorul universului a înzestrat locul pe care-l numim Dorna nu numai c-o împrejurime atrăgătoare, ci şi cu izvoare minerale îmbelşugate, încât Dorna a devenit, pentru omenirea pătimitoare, un loc de recreaţiune şi de speranţă pentru recâştigarea sănătăţii pierdute.

Animat de acest bine al omenirii, d. dr. Otto Binder a descoperit izvorul mineral din acest pavilion şi pune această comoară la dispoziţiunea onoratului public spre folosirea generală. Având astăzi onoarea a întâmpina cu mulţumită acest act uman al d-lui dr. Otto Binder, consacrez izvorul acesta memoriei prea stimatei sale mume, cu hotărârea ca acest izvor să poarte de astăzi înainte numele Amalia.

Totodată îmi permit a striga un Să trăiască! patroanei acestui izvor, doamna Amalia Binder. Să prospere izvorul Amalia şi doresc ca el s-aducă vindecarea şi sănătatea tuturor acelora care caută împrospătarea puterilor lor şi ajutor!”.

La a doua fântână vorbi d-şoara Jeanette Eisemberg următoarele:

„Onorate domnule Doctor!

Cu toate că-s numai de timp scurt aicea, totuşi putui observa că te stimează şi onorează atât locuitorii Dornei, cât şi cei ce vin din depărtare aicea şi caută vindecare şi însănătoşare. Ei, după cum văd, au cea mai deplină încredere în d-ta şi-ţi sunt amici.

Mă cred dar îndreptăţită a adresa către d-ta, în numele tuturor celor prezenţi, câteva cuvinte.

Dacă-mi aduc bine aminte, sunt deja treisprezece ani de când d-ta lucrezi aicea în Dorna, spre folosul oamenilor bolnavi care căutară, şi caută şi acum, vindecarea lor prin elementul de aici.

Singură puterea naturii însă nu le-ar fi ajutat, dacă nu le-ai fi venit d-ta în ajutor prin osteneli şi sfaturi bune.

Datoriile care ţi le-ai impus aicea singur sunt grele şi serioase; toate însă le împlineşti cu conştiinţă şi perseverenţă.

Aceasta mărturiseşte amicia şi încrederea care ţi le-ai câştigat prin iscusinţa d-tale.

Astăzi este ziua în care am onoare a pune izvorului acestuia vindecător un nume, şi după părerea mea. Nu poate fi mai potrivit altul decât acel al bărbatului care a făcut deja mult bine omenirii. Botez dar izvorul acesta cu numele Fântâna Otto şi doresc ca el, prin concursul d-lui dr. Otto Binder, să prospereze şi să servească lung timp spre binele şi vindecarea oamenilor. Prospereze dar fântâna Otto!”.

În urma acestor cuvinte, d. dr. Otto Binder, suindu-se la tribună, mulţumeşte celor două antevorbitoare şi publicului, cu inima mişcată de bucurie, în chipul următor:

„Prea stimaţilor domni şi doamne,

Cu inima plină de bucurie mă sui pe această tribună improvizată, căci ziua de astăzi e pentru mine, în urma cuvintelor pronunţate, o zi de bucurie. În prima linie, vă mulţumesc d-voastră, onoratelor domnişoare, din toată inima pentru ajutorul ce mi l-aţi acordat la această serbare mică, rugându-vă să vă gândiţi la ziua de astăzi cu plăcere şi bunăvoinţă şi să nu uitaţi niciodată de copiii pe care i-aţi consacrat astăzi vieţii eterne. Vă mulţumesc şi d-voastră, prea onoraţilor oaspeţi, care prin prezenţa d-voastră îmi dovediţi c-aţi cunoscut preţul adevărat al medicului şi al întreprinderii sale, că voiţi a-l sprijini, ştiind că nu egoismul şi lăcomia au adus aici pe proprietarul acestuia. Vă mulţumesc şi d-voastră, concetăţenilor mei din Dorna, care aţi contribuit, prin conlucrarea spirituală şi fizică, la întemeierea acestui stabiliment, înainte de toate ţie, amice Knatzberg, care mi-ai fost mână de ajutor de la începutul activităţii mele de aicea prin sfaturi şi fapte.

Mulţumesc încă o dată tuturor şi vă rog şi de acuma înainte să sprijiniţi întreprinderea aceasta, căci tendinţa noastră este numai ca toţi care caută vindecare şi ajutor să se poată folosi de aceste tezaure naturale. Cu ocazia aceasta mulţumesc şi înaltului guvern, care a sprijinit întreprinderea mea, şi sper că în scurt timp va sprijini-o şi mai mult, dacă va cunoaşte valoarea ei pentru omenire. Totodată mulţumesc şi iubiţilor mei colegi din apropiere şi depărtare, care, în încrederea lor în mine şi-n întreprinderea mea, mi-au înlesnit, prin trimiterea bolnavilor, a produce ceea ce-am împlinit astăzi. Sprijiniţi-mă şi-mi daţi încrederea d-voastră şi mai departe şi eu vă asigur că, ca medic şi ca om, îmi voi împlini datoriile chemării mele cu fidelitate, având în vedere curat numai interesele bolnavilor mie încredinţaţi.

Având cunoştinţă de adevărata valoare terapeutică a izvoarelor acestora, mi-am propus a ridica Dorna la rangul înalt de loc de cură (băi) care i se cuvine cu privire la abundenţa ei de mijloace naturale de vindecare.

Ajutaţi-mi d-voastră toţi acei care-mi sunteţi amici şi protectori a rezolvi marea problemă prin care veţi face servicii mari nu numai mie, ci şi d-voastră înşivă şi posterităţii.

Să trăiască iubiţii şi scumpii mei oaspeţi!” [„Curierul (Th. Balassan)” (Iaşi), An. X, nr. 87, 6/18 aug. 1882, p. 3].

Că descrierea, cu lux de amănunte, de mai sus nu a fost o alcătuire la comandă a vreunui interesat de faimă gratuită (şi relativă), o avem confirmată după numai doi ani, într-un mult mai scurt Act de mulţumire, publicat în aceeaşi gazetă de un beneficiar mulţumit de serviciile oferite în staţiunea montană bucovineană. Aşadar:

Subsemnatul Ioan Grigorovici Rotopanu aduc viile mele mulţumiri d-lui Otto Binder, doctor în medicină şi chirurgie, proprietarul Băilor de la Dorna Vatra, Ducatul Bucovina, pentru îngrijirea părintească ce au avut în privinţa consoartei mele Amalia Grigorovici, care au stat în cura D-ale în zisul stabiliment timp de 2 luni de zile, curarisindu-o cu desăvârşire de o boală care pot zice a fi incurabilă (Hemoragie şi Polipuri) şi în urma operaţiei făcută de D-sa s-au făcut cu desăvârşit sănătoasă, scăpându-i viaţa ce era ameninţată, cum şi dăruind o mumă bună pe deplin sănătoasă la 3 copii care-i avem.

Recomand pe Dl Dr. Binder tuturor persoanelor care sufăr de orice boale a se duce direct la zisele băi, unde sub privegherea D-sale vor scăpa cu desăvârşit de suferinţele care le turbură viaţa ce o mai au a duce.

Cu stimă, Ioan Grigorovici Rotopanu [„Curierul (Th. Balassan)” (Iaşi), An. XII, nr. 98, 29 aug./10 sept. 1884, p. 3].

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: