Retrospectiva săptămânii

Leul şi-a luat o pauză de la scădere

Calmarea tensiunilor politice locale, prin demiterea şefei DNA, a oferit leului posibilitatea să îşi stabilizeze poziţia faţă de euro, care a atins în 21 iunie maximul său istoric de 4,6695 lei.

Posibilitatea ca euro să atingă pragul de 4,7 lei ar fi pus banca centrală, în opinia analiştilor de la ING Bank, în situaţia de a injecta în piaţa valutară circa 2,5 miliarde euro, în ultimele două luni. De altfel, valoarea sumei aduce aminte de perioada iulie – septembrie 2012, atunci când a fost suspendat fostul preşedinte Băsescu.

Cursul euro a început perioada la 4,6587 lei, iar după o creştere la 4,6607 ea a fost încheiată la 4,6589 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat în culoarul 4,658 – 4,664 lei.

Cursul dolarului american a crescut de la 3,9604, minimul ultimelor patru săptămâni, 4,0064 lei.

Moneda elveţiană s-a depreciat pe pieţele internaţionale la 1,161 – 1,171 franci/euro, iar media ei scăzut de la 4,0103 la 3,99 lei, la sfârşitul perioadei.

Evoluţia leului din următoarele săptămâni va fi influenţată de nivelul aversiunii faţă de risc, care poate creşte în condiţiile în care războiul comercial dintre Statele Unite şi China se va amplifica, având în vedere că excedentul comercial chinezesc cu SUA din iunie s-a ridicat la 30 miliarde dolari.

Un rol important îl vor avea şi politicile monetare ale marilor bănci centrale. O creştere a dobânzilor-cheie va reduce interesul pentru monedele emergente, cum este şi leul.

Creşterea zilnică a ratelor la creditele contractate de români a încetinit, după ce BNR a dat un semnal pozitiv pieţii menţinând dobânda sa de politică monetară la 2,5%, mizând pe scăderea inflaţiei, care a încheiat luna trecută la 5,4%, faţă de vârful din mai de 5,41%.

La sfârşitul perioadei, indicele ROBOR la 3 luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,35%, dar indicele a 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit la valoarea de 3,47%, cel mai ridicat nivel începând cu 21 martie 2014. Indicele ROBOR la 9 luni s-a oprit la 3,51%, însă cel la 12 luni a crescut la 3,56%.

Perechea euro/dolar a coborât de la 1,1788 dolari, maxim al ultimei luni, la 1,1613 dolari, pentru ca la închiderea pieţelor americane de vineri cotaţia să fie de 1,1684 dolari.

Dolarul a profitat de declaraţiile preşedintelui Fed, Jerome Powell, conform cărora faptul că piaţa muncii este robustă şi nivelul inflaţiei din SUA se plasează aproape de ţinta propusă, sunt motive solide pentru continuarea procesului de majorare a dobânzii de politică monetară din Statele Unite.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg valora la sfârşitul intervalului 6.245,50 dolari.

Analiza cuprinde perioada 9 – 13 iulie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: