Poliţist sucevean judecat pentru luare de mită

> El este acuzat de săvârşirea a cinci infracţiuni de abuz în serviciu, luare de mită, fals intelectual şi uz de fals

A „poftit” la câştiguri financiare fără drept, iar acest lucru l-a trimis în faţa instanţei de judecată. Este vorba despre un agent de poliţie faţă de care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, „pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită, a cinci infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, a unei infracţiuni de fals intelectual şi a unei infracţiuni de uz de fals”. Cauza a fost instrumentată împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, iar din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale rezultă că inculpatul, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, „în calitate de agent de poliţie în cadrul unui post de poliţie rurală de pe raza judeţului Suceava, a oprit în traficul rutier două atelaje cu tracţiune animală, încărcate cu material lemnos, şi, deşi a constatat că materialul lemnos a fost expediat fără întocmirea de documente legale de provenienţă şi transport de către un pădurar, agentul de poliţie şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, respectiv nu a întocmit acte de constatare şi sancţionare a contravenţiilor silvice, obţinând în acest fel un folos patrimonial necuvenit pentru contravenienţi, constând în neaplicarea sancţiunilor cu amendă (cuprinsă între 5.000 şi 10.000 lei) şi măsura indisponibilizării materialului lemnos, motiv pentru care, ulterior, a pretins de la pădurarul în cauză bunuri necuvenite (material lemnos)”. Solicitarea poliţistului şi-a găsit răspuns, el primind lemnul, potrivit anchetatorilor, pe parcursul lunii decembrie.

Agentul de poliţie nu a călcat strâmb doar o singură dată

Văzând că i-a mers, poliţistul a decis să calce strâmb din nou, astfel că în perioada august 2015 – ianuarie 2016, la cinci date diferite, „aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de agent de poliţie în cadrul unui post de poliţie rurală de pe raza judeţului Suceava, a constatat personal comiterea unor contravenţii rutiere (cu ocazia depistării în trafic a conducătorilor auto), însă şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi nu a întocmit acte de constatare şi sancţionare a contravenţiilor săvârşite, faptele fiind comise în scopul obţinerii de foloase necuvenite pentru altul (conducătorii auto au evitat sancţionarea lor contravenţională), fiind vorba despre cinci infracţiuni de abuz în serviciu” se mai arată în rechizitoriu.

A închis ochii şi în cazul unui mandat de aducere

În plus, tot el s-a deplasat la domiciliul unui martor, în vederea punerii în executare a unui mandat de aducere emis de o judecătorie din judeţul Olt şi i-a pus în vedere martorului să se prezinte la sediul postului de poliţie în după-amiaza zilei premergătoare pentru a pleca spre destinaţie. Doar că „martorul s-a prezentat la sediul postului de poliţie şi i-a adus la cunoştinţă agentului că la data respectivă va pleca din ţară, circumstanţe în care, deşi agentul de poliţie l-a identificat şi găsit pe martor, i-a spus acestuia că va întocmi un proces-verbal cum că este deja plecat din ţară, ceea ce a şi făcut, fără a-l mai căuta pe martorul în cauză, care nu a mai părăsit în acea perioadă ţara. Astfel, agentul de poliţie a întocmit în fals procesul-verbal, în care a consemnat în fals că martorul nu a fost găsit la domiciliu, înscris pe care l-a folosit, înaintându-l judecătoriei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava, după cum se arată într-un comunicat de presă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: