Ambrozia n-o fură?

Bucovina iubeşte florile, astfel că vei vedea, în zonele orăşeneşti cu blocuri, balcoane invadate de multicolorele minunăţii, iar în grădinile particulare – şiruri – şiruri de fel de fel de flori care convieţuiesc cu legumele şi zarzavaturile cultivate acolo.

O asemenea zonă este cea a fostului „cartier” armenesc al Sucevei (străzile Armenească, Veronica Micle, Zamca ş.a.), unde floarea este motiv de concurenţă între posesorii de pământ – de la o „limbă” până la câţiva ari. Una dintre plantele extrem de frumoase cultivate acolo este hortensia. Mănunchiul de flori adunate cu de la sine putere în adevărate buchete poate înfrumuseţa o cameră, chiar dacă în vază se află un singur exemplar, de ajuns prin bogata inflorescenţă să-şi facă simţită prezenţa în acel spaţiu.

Este o floare care nu se cultivă uşor, grija stăpânului fiind deplin răsplătită de nobila hortensie.

De câteva zile, neavând probabil ce fura în alte zone, ţinuţi din scurt se pare acasă de autorităţi, dar scăpaţi când „vizitează” târgul, tuciurii Şcheiei au pus ochii pe hortensii. Astfel că au sărit, şi ziua, dar noaptea mai ales, gardurile grădinilor din perimetrul pomenit şi au „secerat” hortensiile. Cumpărători în oraş s-au găsit – 5 (!!) lei buchetul. „De unde le ai?”, a întrebat-o o colegă pe tânăra vânzătoare de la colţ de stradă. „Din cimitir?”.

În cimitir nu se prea cultivă asemenea minunăţii. Poliţia este invadată de reclamaţii, dar odată ajuns pe masa celui care face justiţie „obiectul” reclamaţiei nu are nicio însemnătate. Pentru o floare să facem cercetări, într-o ţară, nu-i aşa?, invadată de corupţie?…

Nu cred că furii ştiu că planta este otrăvitoare. Dacă vreun hoţ se otrăveşte, e bine ca medicul pe care îl solicită să cerceteze nu dacă hoţomanul a mânat ciuperci, ci dacă şi-a lins degetele după ce a „mânuit” hortensii.

Ar fura ăştia oare şi ambrozia, dacă le-ar trece prin cap gospodarilor să o cultive în grădini?…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: