Alexandru Paziuc:

33 la sută din populaţia Europei „poate să facă pe parcursul vieţii o tulburare psihică care să necesite o intervenţie”

Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială, medicul psihiatru Alexandru Paziuc, a declarat, vineri, că problematica şi principiile reabilitării psihosociale, precum şi intervenţiile prin psihoeducaţie în cazul persoanelor cu dizabilităţi psihice au fost şi sunt dezbătute de profesionişti în domeniul sănătăţii mintale din ţară şi străinătate în cadrul Şcolii de Vară şi a Conferinţei „Psihoeducaţia şi reabilitarea psihosocială”, ce se desfăşoară în această săptămână la Câmpulung Moldovenesc.

Medicul sucevean a spus că evenimentele ştiinţifice devenite deja tradiţionale sunt organizate de Asociaţia de Psihiatrie Socială din România în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc şi filiala Suceava a Colegiului Medicilor din România.

El a spus că la Şcoala de Vară, desfăşurată pe parcursul a trei zile şi jumătate, s-a discutat printre altele despre ceea ce înseamnă reabilitarea psihosocială, explicând că aceasta reprezintă un proces plurivalent în cadrul căruia o persoană cu dizabilităţi psihice are nevoie nu doar de medicaţie, ci şi de o intervenţie complexă şi de o echipă multidisciplinară care să sprijine procesul de reabilitare.

„Am început cu ceea ce înseamnă reabilitarea, cu ceea ce înseamnă principiile reabilitării psihosociale, au urmat apoi problemele legate de psihiatria forensică, prezentată de medicul Gabriela Costea, care este reprezentant al Institutului de Medicină Legală din Bucureşti”, a precizat Paziuc.

El a adăugat că la eveniment au participat şi doi specialişti din Germania, care au prezentat modelul german de rezolvare a problemelor de psihiatrie forensică, precum şi paşii care trebuie urmaţi în situaţia unui pacient cu implicaţii medico-legale, în recuperarea şi reintegrarea lui socială în Germania.

„Practic, este un model care funcţionează şi care dă foarte bune rezultate în Germania”, a subliniat medicul psihiatru Alexandru Paziuc .

Referindu-se la Conferinţa „Psihoeducaţia şi reabilitarea psihosocială”, care s-a desfăşurat în perioada 21-23 iunie, medicul sucevean a spus că tema acesteia este una de interes şi de actualitate pentru psihiatrie şi pentru sănătatea publică în general, menţionând că şi la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc se aplică deja de aproape un an de zile psihoeducaţia, lucrându-se cu grupuri de pacienţi internaţi aici.

„Dacă discutăm despre schizofrenie, e vorba despre un procent de 0,5-1 la sută din patologia psihiatrică, dar din cauză că impactul şi decompensarea sunt mult mai dramatice, pacienţii diagnosticaţi cu această boală sunt cei mai vizibili”, a precizat Paziuc.

Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România a arătat că, potrivit ultimelor statistici, 33 la sută din populaţia Europei „poate să facă pe parcursul vieţii o tulburare psihică care să necesite o intervenţie”.

„Tulburarea psihică este determinată de o anumită vulnerabilitate biologică a persoanei, pe care fiecare dintre noi o avem mai mult sau mai puţin, dar această vulnerabilitate este în faţa unui context stresant şi dacă omul nu poate să facă faţă acestui stres, acea vulnerabilitate devine practic evidentă”, a explicat medicul sucevean.

El a afirmat că printre factorii care favorizează apariţia tulburărilor psihice, pe fondul unei predispoziţii biologice, se numără singurătatea, mai ales în cazul copiilor ai căror părinţi sunt la muncă în străinătate sau a adulţilor cu copii plecaţi din ţară, lipsa unui loc de muncă şi a motivaţiei de la locul de muncă, schimbările politice foarte dese care nu creează un sentiment de siguranţă socială, migraţia care generează în unele cazuri probleme de adaptare şi acomodare şi, mai nou, teama faţă de terorism.

La eveniment a mai participat şi medicul Marieta Bărduţ, consilier superior la Direcţia management şi structuri unităţi sanitare din cadrul Ministerului Sănătăţii.

La ceremonia de deschidere, care a avut loc joi după-amiază, au transmis un cuvânt de bun venit participanţilor la conferinţă preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială, medicul Alexandru Paziuc, prof. univ. dr. Mircea Lăzărescu de la Timişoara, reprezentanţi ai Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog, ai Ministerului Sănătăţii, ai Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, ai Casei de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Autorităţii Publice Locale, dar şi ai Bisericii.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: