Prefectul Mirela Adomnicăi cere înlocuirea drapelelor jerpelite şi decolorate arborate la sediile primăriilor şi instituţiilor publice

> Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96 din 1998 şi este sărbătorită, anual, pe 26 iunie, reprezentantul Guvernului în teritoriu solicitând să se verifice dacă „dispunerea, ordinea şi intensitatea culorilor sunt conforme legislaţiei”

În contextul sărbătoririi Zilei Drapelului Naţional, pe 26 iunie, prefectul Mirela Elena Adomnicăi solicită unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Suceava să verifice dacă drapelele arborate la sediile primăriilor şi ale altor instituţii publice se află în stare corespunzătoare, precum şi dacă dispunerea, ordinea şi intensitatea culorilor acestora sunt conforme legislaţiei în vigoare. Potrivit adresei reprezentantului Guvernului în teritoriu, este obligatoriu ca Drapelul României să aibă formă dreptunghiulară, lăţimea trebuind să fie egală cu două treimi din lungimea acestuia. Totodată, lăţimea fiecărei fâşii a tricolorului va măsura o treime din lungimea dreptunghiului drapelului. Pe de altă parte, potrivit legii, dispunerea culorilor se face începând de la lance, respectiv de la stânga la dreapta, în următoarea ordine: albastru-cobalt, galben-crom şi roşu-vermion. În cazul în care culorile sunt aranjate în succesiune verticală, albastrul se poziţionează în partea de sus, urmat, evident, de galben şi roşu.

Solicitarea transmisă primăriilor are la bază prevederile din art. 12, alin. (1) din Constituţia României, art. 1-8, Capitolul I, „Arborarea drapelului României”; anexa din Legea nr. 75/1994 din 16 iulie 1994 privind arborarea Drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, precum şi art. 1-10, Cap. 1, „Arborarea Drapelului României” din Hotărârea nr. 1157 din 21 noiembrie 2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea Drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României. Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Pe-al vostru steag? says:

  Pe-al nostru steag e scris unire!
  Dar pe-al vostru?
  Acest comentariu este menit să ajungă,intr-un fel sau altul,la cunoștința doamnei prefect…
  De aceea,cu cât citesc mai mulți,cu atât mai bine.
  Deci:
  Doamna prefect a procedat foarte bine,este de resortul funcției domniei sale să se îngrijească de starea simbolurilor oficiale ale statului român! In același spirit, insă,doamna prefect ar trebui să se intereseze,să pună întrebări,în legătură cu o problemă jenantă și scandaloasă care trenează,cu aproximație,de prin anul 1998, anume,sa afle și să ne spună și nouă de ce stema județului Suceava este in culorile unui stat vecin,respectiv galben-albastru,este aceasta doar o întamplare (ceea ce este foarte greu de admis!) sau o lucrare a unora care încă mai visează și la această jumătate din Bucovina care ne-a mai rămas…
  Iată cum arăta,firesc,după toate regulile heraldicii europene,stema județului Suceva in perioada interbelică,cu frumoasa cruce patriarhala amintind de statutul vechi al Sucevei,de prima Mitropolie a Moldovei:
  http://prntscr.com/jx1sir
  Iata si actul normativ din 1928 care descrie stema judetului :
  http://prntscr.com/jx1u8s
  …și iată cum arată astăzi,o contrafacere grosolană,în stil sovietic,fară nici o legatura cu regulile heraldicii referitoare la simboluri și la cromatică,fără legătura cu istoria:
  http://prntscr.com/jx1v9b
  Vi se pare o situație normală,doamnă prefect al unui județ din Romania ca stema acestuia sa aducă,să semene,in mod vădit cu stema unui raion,regiune,sau cine-mai-știe-ce de prin Ukraina? Care deține jumătate dintr-un teritoriu străvechi românesc și ar mai vrea și cealaltă jumătate,daca nu ar fi,desigur,deranjul lor conjunctural cu urmașii lui Stalin pe (ca să vezi…) chestiuni teritoriale?
  Analizați această cromatică ukraineană… Nu vă trec fiorii?
  http://prntscr.com/jx1xm4
  http://prntscr.com/jx1y9o
  Cunoașteți,desigur,ca in cadrul Prefecturii există o structură specializată in probleme de heraldică,subordonata uneia regionale,cu sediul la Iași. Maniera in care această contrafacere penibilă și insultătoare a devenit „stema” județului Suceava poate să se devoaleze mai degrabă de către aceste structuri,de bună credință,desigur,în întregul lor sau ,poate,in cea mai mare parte a lor…
  Pentru ca noi observăm nu numai clișeul enervant și inflațios promovat de Flutur&Comp. cu : „ …Bucovină/veselă grădină…” dar și starea și de fapt și de drept in care doar grădinarii sunt veseli… Gradinarii și buruienile.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: