Primarul Ion Lungu solicită Consiliului Local să aprobe introducerea noului sistem de sensuri unice în municipiu

> Desfăşurarea deplasărilor a devenit anevoioasă, inconfortabilă, o sursă de pierdere de timp, de nesiguranţă şi de primejdii

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a inclus pe ordinea de zi a primei şedinţe a Consiliului Local care se va desfăşura săptămâna viitoare aprobarea reorganizării circulaţiei rutiere în municipiu.

În expunerea de motive, Ion Lungu arată că municipiul Suceava este un „nod rutier de comunicaţii” unde intră şi ies cinci artere de interes republican (5 drumuri naţionale, din care 4 direcţii sunt drumuri europene) şi 3 artere de interes judeţean (drumuri judeţene).

„În prezent, circulaţia rutieră a devenit mult mai intensă, iar desfăşurarea deplasărilor a devenit anevoioasă, inconfortabilă, o sursă de pierdere de timp, de nesiguranţă şi de primejdii”, susţine primarul.

El arată că această creştere a traficului se datorează numărului mare de autovehicule determinat de dezvoltarea activităţilor economice şi de numărul considerabil de autovehicule de uz personal ale populaţiei.

Lungu subliniază că indicele de motorizare influenţează direct fluxurile de autovehicule de pe ansamblul reţelei stradale a municipiului, cu deosebire pe arterele principale şi în punctele unde se concentrează majoritatea itinerariilor de deplasare.

Primarul consideră că pe arterele principale ale municipiului Suceava s-a atins limita superioară a capacităţii de circulaţie, aceasta având drept consecinţe îngreunarea desfăşurării circulaţiei rutiere, mergând chiar până la blocarea unor zone pe lungi intervale de timp în cursul zilei, creşterea pericolului de accidente, periclitarea securităţii circulaţiei pietonilor, afectarea condiţiilor urbanistice de mediu normale ale cetăţenilor, prin creşterea zgomotului, sporirea emisiilor de gaze de eşapament.

Mai mult, sporirea dotărilor rutiere specifice (staţii de alimentare cu carburanţi, ateliere de reparaţii, spălătorii auto, etc.), conduce inevitabil la aspecte negative din punct de vedere al circulaţiei rutiere, acestea creând probleme de acces, de ieşire/intrare din/în fluxul circulaţiei stradale, arată Lungu.

Potrivit acestuia există dificultăţi de ordin urbanistic, în sensul lărgirii substanţiale a unor artere sau tronsoane de străzi, realizarea drumurilor ocolitoare ale municipiului, asigurarea unor ample staţii de parcare.

El consideră că se impune implementarea unor măsuri care să crească viteza de deplasare a vehiculelor şi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

 „Este imperios necesară găsirea de soluţii relativ simple de adaptare a infrastructurii rutiere existente pe arterele principale ale municipiului Suceava la stadiul actual şi de perspectivă al traficului rutier”, subliniază Ion Lungu care cere consilierilor să aprobe proiectul de hotărâre iniţiat.

Primarul Ion Lungu a declarat recent că va introduce noul regim de circulaţie rutieră în municipiul Suceava doar dacă va avea o largă majoritate şi că nu vrea ca prin acest nou sistem să încurce lucrurile şi mai mult.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: