Neamurile

Încerc să evit să alunec în consideraţii geopolitice, dar nu pot să mă abţin să nu constat că expediţia lui Gheorghe Flutur şi a tuturor celor care l-au însoţit acolo în fieful austriecilor este, dacă totul a fost aşa cum susţine preşedintele nostru, un deplin succes. Deplin pentru că îşi adaugă şi o componentă politică, chestie care îşi are semnificaţia ei, deloc de ignorat.

Când se puneau bazele parteneriatului şvabo-suceveano-cernăuţean, actorii principali ai acestuia – nemţii – au căutat colaborare şi la Viena. Cu diplomaţie, austriecii au lăsat să înţeleagă că „nu se amestecă” în această afacere, mie părându-mi-se chiar că nu-i încânta deloc prezenţa noastră în combinaţie. Ca atare ei au căutat mai degrabă compania ucrainenilor, relaţii amiabile între cele două părţi desfăşurându-se în chiar perioada – paralel adică – în care parteneriatul oficial funcţiona din plin. Sau poate „supuşii împăratului” s-au simţit ofensaţi de iniţiativa şvabă câtă vreme autoritatea deciziei de a-i strămuta în Bucovina la vremea când au fost aduşi aici aparţinea Vienei. Cine ştie?…

Faptul însă că s-a căutat, cu răbdare şi diplomaţie, prietenia austriecilor, stăpânitorii Bucovinei timp de un secol şi jumătate, după – iată – alt secol care a şters resentimente şi prejudecăţi este unul remarcabil. Măcar şi faptul că „am bătut talpa la podea” în buricul Vienei, făcându-i pe urmaşii imperialilor să afle că ce facem e o artă şi nu expresia înapoierii, că le-am arătat acolo pe viu că obiceiurile noastre nu sunt mai prejos decât ale lor, că am „furat” tot ceea ce am văzut bun la ei (ei, nu chiar tot…), dovedind că nu eram proşti, ci doar neştiutori, e un bun câştigat. Minor deocamdată, dar major în perspectiva dezvoltării relaţiilor.

Dovedim astfel că am învăţat ceva din conlucrarea, în cadrul parteneriatului amintit, cu şvabii, neamuri bune cu „austriecii”…

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. presedintele meu says:

    “Preşedintele nostru”?!!! E clar că Flutur e preşedinte peste Crai nou dar asta nu înseamă că e şi peste cei care îl citesc. Mă abţin!!!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: