Expoziţia Internaţională de Grafică Satirică „Bucovina”

În foaierul de la etajul I al Muzeului de Istorie Suceava  a fost vernisată, ieri, Expoziţia Internaţională de Grafică Satirică „Bucovina” .

Expoziţia, aflată la a XII-a ediţie, este organizată de  Muzeul Bucovinei,  Consiliul Judeţean Suceava şi Asociaţia „Gândeşte” – gandeste.org, tema de anul acesta fiind „Dacă nu citeşti la timp,  înţelegi prea târziu”, temă aleasă „pentru a vedea care este reacţia caricaturiştilor şi a opiniei publice legat de nivelul ridicat de tehnologizare”, a declarat iniţiatorul acesteia, caricaturistul Ovidiu Ambrozie Borta BOA.  „Anul aceste s-au înscris la această expoziţie-concurs  (denumită aşa pentru că nu are talia unui  festival sau a unui cartoon contest) 270 de caricaturişti, cu 881 de lucrări, din 55 ţări. Au fost primite lucrări din întreaga lume – Afganistan, Azerbaidjan, Belgia, Franţa, Italia, Germania, India, Indonezia, Venezuela, Maroc, Algeria, cele mai multe fiind cele din Iran”.

 Lucrările aflate pe simeze  sunt  cele  premiate de membrii juriului format din caricaturiştii Mihai Pinzarul PIM, George Licurici şi Ovidiu Ambrozie Bortă BOA, împreună cu reprezentanţii asociaţiei   „Gândeşte”, şi, de asemenea, cele nominalizate de juriu, precum şi lucrările selectate.

Premiile de anul acesta sunt următoarele:  premiul I „Bucovina” şi medalia de aur  – Fabián Fucci,  Argentina; premiul II – Emad Salehi, Iran; premiul III – Jitet Kustana, Indonesia. Menţiuni: Seytan Caferli, Azerbadjan; Ehsan Ganji, Iran şi Gabriel Rusu – România.

Premiul I, în  valoare de 500 de euro, a fost oferit de Muzeul Bucovinei, iar premiile II şi III, în  valoare de 300, respectiv  100 de euro,  au fost oferite de Asociaţia „Gândeşte”.

„Ediţia de anul acesta  mi se pare mai bună decât cea precedentă, care a fost apreciată cu patru din cinci stele de către Federaţia Internaţională a Caricaturiştilor”, a afirmat  caricaturistul George Licurici. „A crescut numărul de participanţi, a crescut calitatea lucrărilor trimise. Tema, una de actualitate, a fost bine reflectată de participanţi în lucrările lor, iar saltul  calitativ este reflectat de maniera în care au răspuns la temă”.

„Expoziţia de la Suceava are un palmares care a confirmat tot timpul seriozitatea celui care a lansat proiectul – Ovidiu Ambrozie Bortă BOA – precum şi a celor din juriu, care, de-a lungul timpului,  au fost cam aceiaşi. Tot ce vedeţi aici au fost răspunsuri corecte  la temă, iar premianţii au fost cei care s-au detaşat de rest”, a declarat caricaturistul Mihai Pânzariu PIM,  prezent la vernisaj. Acesta s-a declarat preocupat de  soarta caricaturii în Bucovina (pe care ar vrea-o mai în atenţia autorităţilor locale) şi de soarta celor „care vin din urmă”, vreo 30, după socoteala sa.  Lor li se adresează şi  „Salonul de umor” din luna decembrie, organizat de Clubul Umoriştilor Bucovineni, pentru  care a făcut invitaţii încă de pe acum şi în cadrul căruia se vor acorda premii  atât caricaturiştilor,  cât şi epigramiştilor participanţi, pe care şi-i doreşte prezenţi în număr cât mai mare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: