Funcţionarea primăriilor din judeţul Suceava, dependentă de alocările de la bugetul de stat

> „Implicarea destul de susținută a bugetului de stat în asigurarea resurselor bugetelor locale explică insuficienta preocupare a autorităților în evaluarea veniturilor proprii şi în urmărirea încasării”, se subliniază într-un raport al Camerei de Conturi, menţionându-se că toate acestea se reflectă asupra slabei dezvoltării a infrastructurii, dar şi a acumulării datoriilor istorice

 În judeţul Suceava, aportul propriu al comunităților locale la acoperirea necesarului de fonduri nu se situează încă la nivelul resurselor locale posibil a fi mobilizate printr-o administrare eficientă a materiei impozabile, iar ca o consecință, funcționarea administrației teritoriale locale este susținută din sumele alocate de la bugetul de stat, prin redistribuire, pentru echilibrarea bugetelor locale, se arată în Raportul Camerei de Conturi Suceava privind finanțele publice locale în anul 2016. Conform acestuia, gradul de colectare a veniturilor la bugetul statului afectează, în special, volumul cheltuielilor bugetare care pot fi angajate şi utilizate pentru realizarea atribuțiilor, scopului şi obiectivelor unităților administrativ-teritoriale, inclusiv pe cele privind dezvoltarea infrastructurii locale, având însă implicații şi asupra arieratelor. „Implicarea destul de susținuta a bugetului de stat în asigurarea resurselor bugetelor locale explică insuficienta preocupare a autorităților în evaluarea veniturilor proprii şi în urmărirea încasării acestora pe parcursul execuției bugetare”, se subliniază în raportul citat.

Astfel, în anul 2016, în județul Suceava, veniturile încasate din impozite, taxe, contribuții, vărsăminte şi alte venituri ale bugetelor locale reprezintă 81,9% din prevederile iniţiale şi doar 77,4% din cele definitive. În ceea ce privește sumele primite de la Uniunea Europeană, cât şi de la alţi donatori, în contul plăţilor efectuate, dar şi ca prefinanţări, acestea au fost de numai 34,88 de milioane de lei, respectiv de 48,8% faţă de nivelul prevăzut în bugetul definitiv. Referitor la realizarea veniturilor bugetare, Camera de Conturi Suceava remarcă o scădere în mărime absolută a încasărilor, de la 1,737 de miliarde de lei, în 2015, la 1,686 de miliarde de lei, în 2016. Totuşi, în Raportul Camerei de Conturi Suceava privind finanţele publice locale în anul 2016, se evidenţiază faptul că trendul este unul ascendent, în 2013 veniturile realizate de către unităţile administrativ-teritoriale ale judeţului Suceava fiind de 1,389 de miliarde de lei în 2013, pentru ca în anul 2014 să urice la 1,506 de miliarde de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: