Proceduri de medicină regenerativă la Spitalul Judeţean Suceava

O centrifugă computerizată pentru obţinerea plasmei îmbogăţite cu trombocite din sânge recoltat de la pacient, indicată în tratamentul leziunilor musculoscheletale, va fi achiziţionată de SJU Suceava şi va permite ortopezilor din spital să efectueze această procedură în cazul pacienţilor cu leziuni cartilaginoase depistate şi tratate artroscopic.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, economist Vasile Rîmbu, a declarat că aparatul de ultimă generaţie, estimat la aproximativ 35000 de euro, ar urma să ajungă în cursul săptămânii viitoare.

El a spus că în prezent procedura de injectare a plasmei îmbogăţite cu hematocrit nu este decontată de CAS şi nici de spital, însă va fi utilă în cazul pacienţilor cărora le este recomandată şi va putea fi efectuată contra cost.

„Vom face în aşa fel încât să fie abordabilă. Din păcate, nu poate fi decontată nici de CAS, nici de spital, dar cine vrea cu adevărat să-şi rezolve o anumită problemă o poate face în spitalul nostru”, a precizat Rîmbu.

Medicul-şef al Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul SJU Suceava, medicul primar Răzvan Bandac, a declarat că plasma îmbogăţită cu trombocite (Platelet-Rich Plasma), potrivit studiilor clinice, îmbunătăţeşte regenerarea leziunilor parţiale, folosindu-se resursa fiecărui organism.

„Se ştie că aceste trombocite au un rol în regenerare, rol în oprirea sângerărilor, în cicatrizarea plăgilor, sintetizează factori de creştere celulară. Deci este un plus pentru a stimula şi au indicaţii în artrozele uşoare şi medii, la pacienţii tineri cu leziuni cartilaginoase depistate şi tratate artroscopic. Rolul ei este de a cicatriza şi a forma un nou cartilaj în zonele care sunt afectate, împreună cu acidul hialuronic”, a explicat Bandac.

Medicul sucevean a spus că indicaţia acestei proceduri este, în special, în cazul leziunilor parţiale, întâlnite mai ales în rândul tinerilor la care articulaţiile gleznei şi genunchilor sunt cele mai solicitate şi expuse, iar rezultatele în urma injectării cu plasmă bogată în hematocrit (PRP) se văd în timp, însă depind de severitatea leziunilor, de vârsta şi activitatea pacientului, de întinderea leziunilor.

El a precizat că procedura este minim invazivă şi constă în recoltarea unei probe de sânge de la pacient, în condiţii sterile, într-un chit special care se introduce în aparat, iar prin centrifugare se scot mai multe fracţii, printre care trombocite înalt purificate, care ulterior se introduc, spre exemplu, în articulaţia genunchiului, întreaga procedură fiind estimată ca durată la 30-45 de minute şi se poate realiza în cabinetul de ortopedie al ambulatoriului spitalului.

Medicul ortoped Răzvan Bandac a arătat că perioada de regenerare a leziunilor variază de la un pacient la altul.

„Chiar dacă este un tratament revoluţionar, este în funcţie de gradul de leziune al zonei afectate, poate fi nevoie să îl repeţi la 6 luni sau la un an, în funcţie de rezultatul examenului RMN sau al examenului artroscopic” a menţionat Bandac.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI