Vasile M. Demciuc în mediul universitar din Turcia, cu o carte despre Biserica Yusuf Koç din Göreme

În cadrul programului Erasmus Plus, şi în acest an, universitarul sucevean Vasile M. Demciuc, directorul Departamentului de Ştiinţe Umane şi Social Politice al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a efectuat un stagiu de predare în Turcia la Universitatea Tehnică Karadeniz din Trabzon şi un stagiu de formare la Universitatea Erciyes din Kayseri.

Luni, 21 mai 2018, în cadrul Departamentului de Istorie al Universităţii Erciyes, în faţa cadrelor didactice şi a studenţilor, a avut loc lansarea volumului Yusuf Koç church – Göreme, Editura Opera Magna, Iaşi – România, 2018, volum scris şi publicat de Vasile M. Demciuc în limbile engleză, turcă şi română. Despre această lucrare, rezultat al cercetării efectuate de universitarul sucevean în ultimii trei ani, a vorbit prof. dr. Mehmet Öcal, arătând că este o bucurie să ţină în mâini şi să prezinte o lucrare consacrată unuia din monumentele rupestre din Capadocia bizantină, biserica rupestră Yusuf Koç, de către un istoric dintr-o ţară în care Bizanţul a lăsat atâtea frumoase mărturii istorice, de artă şi civilizaţie, ce pot fi admirate şi astăzi. În cuvântul său, prof. dr. Mehmet Öcal a arătat că monumentele rupestre din Capadocia, studiate cu atenţie începând din secolul trecut de Guy de Jerphanion, Spiro Kostof, Nicole şi Jean Michel Thierry, Caterine Jolivet Lévi, Lyn Rodley, sunt, iată, pentru prima dată, în atenţia unui universitar din România, mărturisind că aşteaptă cu interes continuarea cercetărilor sale şi valorificarea lor într-un volum dedicat de Vasile M. Demciuc monumentelor rupestre din Capadocia, fiind la curent cu faptul că peste 35 de biserici rupestre au fost deja cercetate de universitarul sucevean.

Mulţumind pentru frumoasele cuvinte rostite de prof. dr. Mehmet Öcal, lector univ. dr. Vasile M Demciuc a subliniat că această cercetare în teren este efectuată prin sprijinul acordat de Departamentul de Istorie, care i-a pus la dispoziţie un bogat material documentar aflat în Biblioteca Universităţii Erciyes, precum şi de către domnul Mehment Ali Soydemir din Göreme, menţionând că doreşte într-adevăr să finalizeze în cel mai scurt timp un prim volum despre monumentele rupestre din Capadocia, mai ales că până în acest moment a mai adunat informaţii din teren de la 14 biserici rupestre, mărturii atât de grăitoare pentru ceea ce a însemnat în perioada de glorie Imperiul Bizantin.

Universitatea Erciyes din Kayseri, înfiinţată în 1978, este una din cele mai prestigioase universităţi din Turcia, şi are în momentul de faţă, în cele 17 facultăţi ale sale, 68000 de studenţi. Deviza sa este A world university.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: