Congresul Asociaţiei Mondiale de Ştiinţe ale Educaţiei

Peste 200 de specialişti, de pe cinci continente

Peste 200 de specialişti din domeniul ştiinţelor educaţiei, din 21 de ţări de pe cinci continente, participă, în perioada 4 – 7 iunie a.c., la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, la cel de-al XIX-lea Congres al Asociaţiei Mondiale de Ştiinţe ale Educaţiei, cu tema „Educaţia în era amplificării inegalităţilor. Provocări şi politici, actori, practici”.

Deschiderea oficială a Congresului AMSE-AMCE-WEAR a avut loc luni, în Auditoriumul USV „Joseph Schmidt”, în prezenţa ministrului Educaţiei, Valentin Popa, dar şi a oficialităţilor locale, a prefectului Sucevei, Mirela Adomnicăi, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, dar şi a întregului Consiliu de Administraţie al Asociaţiei Mondiale de Ştiinţe ale Educaţiei.

„Prestigiul de care se bucură această asociaţie în lume, dar şi curiozitatea, dorinţa de a cunoaşte o universitate dintr-o ţară aparţinând unui fost bloc comunist, oarecum exotică, destul de orientală, dar vorbitoare a unei limbi romanice a atras înscrierea a peste 300 de lucrări, distribuite în funcţie de patru axe tematice, şi participarea a mai mult de 200 de specialişti din România şi din alte peste 20 de ţări, din Franţa, Elveţia, Germania, Spania, Belgia, Ucraina, Republica Moldova, Polonia, Algeria, Maroc, Liban, Coasta de Fildeş, Camerun, Canada, SUA, Mexic, Brazilia, Columbia, Argentina, Turcia şi Senegal”, a precizat în deschidere preşedintele comitetului de organizare a congresului, prof. univ. dr. Rodica Nagy.

Aceasta a menţionat că în 2016 a participat împreună cu prof. Otilia Ignătescu la ediţia precedentă a acestui congres, în Turcia, iar la încheierea Congresului, Consiliul de Administraţie a aprobat prin vot, la propunerea preşedintelui de onoare, ca ediţia a XIX-a să se desfăşoare în România, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

„Un asemenea capital de încredere ne-a flatat şi ne-a responsabilizat, şi iată că după doi ani Congresul AMSE devine posibil prin efortul unei echipe eficiente”, a mai spus prof. univ. dr. Rodica Nagy.

Universitarul sucevean a menţionat că pentru organizarea acestui Congres s-au implicat profesori, studenţi, masteranzi, doctoranzi de la mai multe facultăţi, între care Ştiinţe ale Educaţiei, Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Istorie şi Geografie şi Inginerie Electrică.

În ceea ce priveşte tema Congresului, „Educaţia în era amplificării inegalităţilor. Provocări şi politici, actori, practici”, prof. univ. dr. Rodica Nagy a menţionat că în ciuda progresului, în ciuda creşterii nivelului de trai, inechitatea se amplifică şi că dincolo de această idee trebuie avute în vedere politicile educative, astfel încât să se ofere o educaţie de calitate, pentru a reduce inegalităţile.

„A reduce inegalitatea nu înseamnă a uniformiza. Ne imaginăm şi aspirăm la o tehnică de învăţare care să conducă la construirea unei egalităţi sperate, care nu înseamnă o simplificare în gândire, care conservă libertatea, ci dă şansa unei manifestări egale pornind de la şanse, să sperăm, egale”, a mai spus prof. univ. dr. Rodica Nagy.

La rândul său, rectorul interimar al USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a făcut o scurtă prezentare a oraşului Suceava şi a Universităţii „Ştefan cel Mare”, menţionând câteva succese ale studenţilor în diferite competiţii naţionale şi internaţionale, precum şi bogata activitate de cercetare şi inventică de la nivelul universităţii. Totodată, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian a vorbit despre evoluţia inegalităţii veniturilor şi despre cum universitatea suceveană a încercat să se apropie de comunitate şi să o dezvolte, punând un mai mare accent pe antreprenoriat atât prin cursuri, cât şi prin proiecte europene care ajută studenţii să îşi dezvolte propriile afaceri.

Asociaţia Mondială de Ştiinţe ale Educaţiei (AMSE – WAER) este o prestigioasă organizaţie profesională, fondată în 1961, ce include specialişti din toată lumea, având scopul de a promova cercetarea ştiinţifică din domeniul ştiinţelor educaţiei prin publicaţii şi organizarea de conferinţe, de a facilita schimbul de idei şi practici între membri, prin stabilirea de reţele de cercetare. (M.T.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: