Noul primar de Chişinău, Andrei Năstase

Judeţul Suceava nu poate lipsi pe de lista scurtă a partenerilor noştri

Andrei Năstase, susţinut de forţele pro-europene, a câştigat alegerile organizate duminică pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, oraş înfrăţit atât cu municipiul Suceava, cât şi cu judeţul Suceava.

El a reuşit să-l învingă pe candidatul socialist Ion Ceban, susţinut de preşedintele pro-rus Igor Dodon.

Andrei Năstase a declarat în exclusivitate pentru News Bucovina că vrea să transforme Chişinăul într-un oraş primitor şi ofertant pentru orice om de afaceri serios şi că Suceava nu poate lipsi pe de lista scurtă a partenerilor, mai ales că a studiat la USV şi are relaţii excelente cu preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, şi cu deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan.

– News Bucovina: Ce înseamnă pentru dumneavoastră încrederea pe care aţi primit-o din partea locuitorilor din Chişinău?

– Andrei Năstase: Reprezintă validarea setului de valori europene care ne-au unit şi ne-au dat puterea de a face schimbarea în Chişinău. Prin votul lor, chişinăuenii au decis să ofere oraşului un parcurs european, asumat în detaliu. Aşa cum am spus în repetate rânduri, Primaria va fi pusă, încă din prima zi a mandatului meu, în slujba oamenilor. Încrederea cetăţenilor obligă şi onorează, în egală măsură. Aşteptările sunt foarte mari, iar cele care trebuiesc făcute sunt foarte multe. Echipa noastră este foarte bună şi va face faţă cu brio provocărilor viitoare, motiv pentru care ştiu sigur că nu vom înşela încrederea oamenilor.

– N. B.: Se poate vorbi de un vot geopolitic, aşa cum susţin unii dintre liderii politici moldoveni?

– A. N.: Cei care astăzi au pierdut aceste alegeri, mă refer, concret, la oligarhi şi politicieni corupţi şi oportunişti, se pricep să găsească fel de fel de scuze. Oamenii au votat pentru eliberarea oraşului lor din captivitatea unui sistem corupt în profunzimea lui, au votat împotriva celor care şi-au bătut joc de banul public, au votat pentru un oraş curat, modern, european şi bine administrat. Decriptarea votului din 3 iunie este atât de simplă, dar extrem de complicată pentru cei care au primit sancţiunea supremă. La vremuri noi, vom avea reguli şi oameni noi. Nici vorbă despre geopolitică. Este vorba despre credinţa oamenilor că-şi pot decide singuri viitorul.

– N. B.: Este acesta un semnal că la alegerile parlamentare din Republica Moldova forţele pro-europene vor putea obţine un rezultat bun?

 – A. N.: Am demonstrat în aceste alegeri că platforma pro-europeană formată din Platforma DA, PAS şi PLDM este o construcţie solidă, definită foarte clar ideologic şi este populată cu oameni integri şi profesionişti în domeniile lor de activitate. Suntem pregătiţi să abordăm cu maximă seriozitate alegerile parlamentare din toamna acestui an, ştim exact care este obiectivul nostru şi vom face tot posibilul ca rezultatul să fie unul în favoarea celor care-şi doresc o ţară în care valorile esenţiale ale democraţiilor autentice să fie temelia construcţiei unei societăţi corecte faţă de cetăţenii ei.

 – N. B.: Acest mandat al primarului este unul interimar, de un an de zile. Credeţi că veţi reuşi să vă consolidaţi poziţia?

– A. N.: Nu despre consolidarea poziţiei mele ca primar va fi vorba, ci despre implementarea imediată a programului echipei noastre pentru Primăria Chişinău. Sunt foarte multe de făcut, vom începe printr-un foarte rapid şi succint audit al întregii activităţi din Primărie, vom stopa corupţia, schemele prin care bugetul oraşului a fost sistematic devalizat, vom continua lucrurile bune, le vom stopa pe cele care au destinaţii obscure şi vom demara proiectele noastre, validate de votul oamenilor. Vom concretiza soluţiile de finanţare deja identificate, vom trece la treabă cu toate resursele pe care le avem. Abordarea mea este una pragmatică, realistă şi foarte sinceră. Pentru mine, a fi primar înseamnă o datorie de onoare faţă de oamenii care au investit atât de multă încredere în echipa pe care o conduc. Esenţială este schimbarea votată de oameni, nu poziţia noului primar.

 – N. B.: Chişinăul este înfrăţit atât cu municipiul Suceava, cât şi cu Consiliul Judeţean Suceava. Care sunt proiectele comune pe care le vedeţi realizabile între parteneri în perioada următoare?

– A. N.: Personal, de Suceava mă leagă amintiri foarte plăcute. Am studiat la Universitatea „Ştefan cel Mare”. Relaţiile mele cu preşedintele Gheorghe Flutur şi cu deputatul Ioan Bălan sunt excelente. Ca atare, imediat după preluarea mandatului, vom evalua toate oportunităţile de colaborare care pot genera beneficii reciproce. Judeţul Suceava nu poate lipsi din lista scurtă a partenerilor noştri, listă pe care o vom finaliza cât se poate de repede. Oportunităţile sunt multiple, mai ales că preşedintele Flutur deţine o experienţă evidentă în administraţia publică locală şi centrală din România. Avem nevoie de parteneriate, de expertiza specialiştilor, de ghiduri de bune practici, iar toate aceste lucruri le vom găsi la Suceava, Oradea, Cluj, Alba-Iulia. Echipa pe care o conduc şi-a propus să transforme Chişinăul într-un oraş primitor şi ofertant pentru orice om de afaceri serios. Vrem să dezvoltăm mediul de afaceri, vrem să creştem numărul locurilor de muncă, iar pentru asta vom pune bazele unei politici fiscale locale tentante şi predictibile pentru oamenii de afaceri. Vom analiza cu atenţie fiecare oportunitate şi o vom valoriza corect.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: