USV organizează al XIX-lea Congres al Asociaţiei Mondiale de Ştiinţe ale Educaţiei

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava organizează, în perioada 4 – 7 iunie 2018, al XIX–lea Congres al AMSE-AMCE-WEAR (Asociaţia Mondială de Ştiinţe ale Educaţiei), cu tema „Educaţia în era amplificării inegalităţilor. Provocări şi politici, actori, practici”.

Potrivit unui comunicat al USV, fundamentarea acestui eveniment ştiinţific pleacă de la contextul social şi economic actual, având în vedere că mondializarea economiei, fenomenele migraţiei, efectele schimbărilor climatice determină evoluţii politice, economice, sociale care tulbură profund societăţile contemporane.

„Aceste evoluţii provoacă fracturi ameninţătoare pentru capacitatea de „a trăi împreună” şi determină apariţia riscului unei explozii a ceea ce înseamnă «societatea». Creşterea inegalităţilor ce rezultă din aceste fenomene este una dintre evoluţiile majore din lumea actuală. Chiar dacă educaţia nu este sursa primară a acestor inegalităţi, se ştie totuşi că educaţia, cea formală în mod special, contribuie la întreţinerea acestor inegalităţi, reproducându-le sau amplificându-le. Acestea fiind premisele, congresul încearcă să răspundă la întrebarea esenţială: cum se poate oferi o educaţie incluzivă şi echitabilă de calitate în condiţiile în care societăţile tind să ignore din ce în ce mai mult categorii întregi de populaţie, să le divizeze, să le respingă?

În acest context, le revine cercetătorilor din educaţie responsabilitatea de a înţelege şi de a-i ajuta pe alţii să înţeleagă aceste procese şi, în acelaşi timp, obligaţia de a pune în evidenţă, pornind de la rezultatele cercetărilor realizate, căi de acţiune, prin abordări interdisciplinare, pe care actorii să se poate baza în demersul lor prospectiv. Aceasta este perspectiva propusă de AMSE pentru congresul din 2018, organizat la Suceava”, a precizat preşedintele Congresului, prof. univ. dr. Rodica Nagy.

Sursa citată a menţionat că intervenţiile ştiinţifice şi dezbaterile se vor grupa în jurul următoarelor axe: În condiţiile creşterii inegalităţilor, care sunt provocările? Pentru a combate creşterea inegalităţilor, ce actori pot fi implicaţi? Pentru a combate creşterea inegalităţilor, ce practici se pot adopta? Miscellanea.

De asemenea, obiectivele propuse prin această manifestare ştiinţifică urmăresc creşterea interesului pentru munca de cercetare în domeniul educaţiei, conştientizarea decidenţilor în domeniul politicilor educaţionale cu privire la rolul pe care ar trebui să şi-l asume actorii educaţionali în contextul lumii contemporane, dezvoltarea şi extinderea relaţiilor de colaborare cu alte universităţi din ţară şi străinătate.

Conform comunicatului transmis, la Congres şi-au anunţat participarea cu lucrări în jur de 200 cercetători şi cadre didactice din România şi alte ţări, precum Canada, Mexic, Chile, Argentina, Brazilia, Columbia, Coasta de Fildeş, Camerun, Algeria, Senegal, Maroc, Germania, Franţa, Elveţia, Spania, Polonia, Ucraina, Republica Moldova, Belgia, Liban.

Prezentările în plen vor fi susţinute de către profesori cu o bogată experienţă de cercetare şi reflecţie asupra domeniului educaţiei: profesorul dr. Yves Lenoir, de la Universitatea Sherbrooke din Canada, profesorul dr. Emil Păun de la Universitatea Bucureşti, şi un reprezentant al UNESCO, profesorul emerit dr. Therese Mungah Shale Tchombe de la Universitatea Buea din Camerun.

Asociaţia Mondială de Ştiinţe ale Educaţiei (AMSE – WAER) este o prestigioasă organizaţie profesională, fondată în 1961, ce include specialişti din toată lumea, având scopul de a promova cercetarea ştiinţifică din domeniul ştiinţelor educaţiei prin publicaţii şi organizarea de conferinţe, de a facilita schimbul de idei şi practici între membri, prin stabilirea de reţele de cercetare.

 „Suntem onoraţi că AMSE a ales să organizeze cea de a XIX-a ediţie a Congresului la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, acest fapt fiind o recunoaştere a activităţii şi contribuţiilor aduse de colectivul de cercetare la dinamica şi practica din domeniul formării profesorilor. Sperăm că toţi participanţii se vor bucura de atmosfera academică şi culturală create în cadrul lucrărilor Congresului”, a mai arătat prof. univ. dr. Rodica Nagy.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: