Culoare în suflet de copil

Pur şi simplu, când auzi sau citeşti această sintagmă, ţi se umple sufletul de bucurie. Gândul te duce repede la nişte copilaşi candizi, a căror imaginaţie zburdă, iar mânuţele lor compun ceva în care pun candoarea lor. În cazul la care ne-am oprit, ei au realizat nişte desene care au fost apreciate de toţi cei care-au asistat la vernisaj. Aceleaşi sentimente le-am avut şi eu când am citit afişul de pe uşa Galeriei de Artă din municipiul Rădăuţi, care anunţa deschiderea expoziţiei de desene cu titlul „Culoare în suflet de copil”, expoziţie la care mi-am propus să fiu prezent. M-am bucurat şi mai mult când a sunat telefonul şi am auzit glasul melodios al domnişoarei Irina-Ioana Ducra, organizatoarea expoziţiei, care mă invita la vernisaj. Nu puteam s-o refuz, mai ales că-mi propusesem chiar să merg.

Domnişoara Irina-Ioana predă artele plastice la Colegiul Naţional „E. Hurmuzachi” şi Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” din municipiul Rădăuţi. Alături de alţi profesori entuziaşti şi hotărâţi să cultive talentele copiilor, mai ales că orele de la clasă le-au considerat insuficiente, elevii talentaţi, care doreau să-şi cultive talentul în arte plastice sau în muzică, au fost îndrumaţi spre Şcoala artelor din municipiu, o unitate şcolară privată, nou înfiinţată. Activitatea desfăşurată în acea şcoală a dat roade, drept dovadă că dascălul aduce operele realizate de aceşti copii în faţa spectatorilor: colegii lor de clasă, părinţii lor, profesori, alţi cetăţeni, aşa cum s-a întâmplat şi la această expoziţie. Prin asemenea expoziţii tinerii învăţăcei, specialiştii de mâine, se bucură de talentul şi de munca lor, iar noi, spectatorii de toate vârstele, ne bucurăm şi noi şi petrecem clipe frumoase în faţa acestor desene. Nu se ştie dacă peste ani şi ani aceşti copii, deveniţi pictori adevăraţi, nu vor desfăta spectatorii cu opere plastice de valoare.

Parcă de data aceasta cei de faţă erau mai nerăbdători să audă ce spune îndrumătoarea despre desenele expuse. Şi, foarte important, cum vor primi spectatorii aceste desene. N-am înţeles deci de ce dânsa era emoţionată, dar bănuiesc că neliniştea copiilor s-a răsfrânt şi asupra ei. Aceleaşi emoţii le-am simţit şi-n glasul doamnei Maia Hrehorciuc, custodele galeriei. Poate pentru că alături de dânsa erau şi cele două fetiţe ale ei, adevărate zâne bune.

Deşi am asistat la vernisaj, nu pot spune prea multe cuvinte despre desenele de pe simeze. Eu am fost doar simplu spectator. Doar faptul că între aceste desene m-am simţit ca-ntr-o poveste, acestea fiind foarte divers colorate, în funcţie de temă şi tematica foarte diversă. Tocmai diversitatea, după mine, a dat frumuseţe întregii expoziţii.

Pentru a avea o părere autorizată despre expoziţie, în general, şi despre desene, în special, după încheierea manifestării am abordat-o pe domnişoara Irina-Ioana, care, cu mare amabilitate, dar cu acelaşi tremur în glas, mi-a declarat:„Atelierul de pictură funcţionează în cadrul Şcolii Artelor din Rădăuţi, unde activează elevi între 7 şi 12 ani de la şcolile din oraş. Este vorba doar de o mână de copii talentaţi care visează frumos şi îşi împart visele pe hârtie cu noi, privitorii. Vorbesc despre copii sensibili, talentaţi, entuziaşti, iubitori de frumos şi care transmit multă căldură, frumuseţe şi stare de bine. În lucrările lor regăsim inocenţa copilăriei, exprimarea liberă, compoziţii fantastice, personaje imaginare, elemente fitoforme, zoomorfe şi teme diverse, cum sunt desenele Lumea dulciurilor, Călătorie pe bicicletă, Lumea subacvatică, Amintire din casa bunicilor, Copilărie şi studii după natură statică, dar şi reinterpretarea acesteia. Sunt foarte mulţumită de modul în care lucrează copiii, cum îşi dau interesul, dar şi de modul deosebit în care copiii sunt sprijiniţi de părinţii lor, precum şi de unităţile şcolare din care provin.”

Manifestarea s-a încheiat cu un moment muzical prezentat de un grup de elevi, clasa de chitară condusă de profesorul Aurel Huţanu, coleg cu Irina la aceeaşi unitate, Şcoala Artelor din Rădăuţi. Momentul a fost foarte bine ales pentru că rădăuţenii nu auziseră cam de mult timp sunete de chitară. (Text şi foto: GH. DOLINSKI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: