Circa 150.000 de euro pe lună câştigă în Suceava maxi-taximetriştii pirat din localităţile vecine

> Potrivit viceprimarului Lucian Harşovschi, doar în ultimele două săptămâni s-au dat amenzi de 40.000 de lei, însă, deoarece Consiliul Judeţean a aprobat oprirea microbuzelor în toate staţiile din oraş, Primăria pierde toate procesele cu transportatorii în cauză >În timp ce Consiliul Local a aprobat majorarea preţului călătoriei cu autobuzele şi microbuzele cu 25%, prejudiciul adus firmei Transport Public Local de către cele 46 de maxi-taxi fără licenţă s-ar ridica la 1,8 milioane de euro pe an

Andrei Păduraru, consilier PSD, a acuzat autorităţile administraţiei publice locale că trec cu vederea transportul ilegal de persoane făcut în municipiul Suceava de către maxi-taximetriştii din localităţile riverane. Acuza a fost adusă în şedinţa Consiliului Local în care s-a aprobat majorarea de la 2 lei la 2,5 lei a preţului biletelor de călătorie cu mijloacele societăţii comerciale Transport Public Local (TPL), cât şi a abonamentelor aferente. Din cele 55 de maxi-taxi care efectuează transport intrajudeţean, doar 9 au licenţe. Această piraterie prejudiciază TPL cu 150.000 de euro pe lună, circa 1,8 milioane de euro pe an. De ce închideţi ochii la această problemă? Sau e mai uşor să băgaţi mâinile în buzunarele sucevenilor, prin mărirea preţului?”, s-a adresat conducerii executivului social-democratul Andrei Păduraru.

Viceprimarul Lucian Harşovschi, preşedinte de şedinţă, a punctat că autorizarea transportului intrajudeţean de persoane nu „ţine” de autorităţile locale, ci de Consiliul Judeţean. „Primăria municipiului Suceava nu mai are transport complementar în regim maxi-taxi de la 1 iulie 2017, prin urmare acesta nu intră în atribuţiile noastre”, a reliefat adjunctul şefului administrativului din reşedinţa de judeţ, Viceprimarul spune că lucrătorii Compartimentului „Autoritatea locală de autorizare transport” al Primăriei Suceava au aplicat, în ultimele două săptămâni, amenzi de 40.000 de lei vechi şi că, totodată, Serviciului Poliţiei Rutiere i s-a propus aplicarea sancţiunii suplimentare de ridicare a plăcuţei de înmatriculare. „Din nefericire, de la Poliţie ne-a venit un răspuns clar, prin care ni se spune că nu se poate face acest lucru, pentru că legislaţia este neclară”, a explicat Lucian Harşovschi. Amenzile au fost aplicate în baza unei hotărâri a deliberativului municipal sucevean potrivit căreia transportatorii din localităţile vecine pot opri doar în staţiile de intrare şi de ieşire din Suceava. De cealaltă parte, Consiliul Judeţean a dat liber la opriri în toate staţiile de pe raza oraşului, iar Primăria pierde în instanţă toate acţiunile intentate maxi-taximetriştilor cu pricina.

De precizat este faptul că, potrivit unei adrese înaintate Consiliului Judeţean de către Primăria Suceava, prin care executivului judeţean i se cere să ia măsuri pentru stoparea fenomenului, în toamna anului trecut, în municipiul Suceava, peste 40 de mijloace de transport, denumite generic maxi-taxi, prestau ilegal servicii de transport local de persoane. Conform Compartimentului „Autoritatea locală de autorizare transport” al Primăriei Suceava, respectivii transportatori se foloseau de pretextul deservirii traseelor judeţene nr. 10, nr. 11 şi nr. 14, nr. 31 şi nr. 32, oprind în toate staţiile din municipiul Suceava şi preluând călători în defavoarea societăţii de transport public local TPL. În Suceava, până la jumătatea anului 2017, au desfăşurat activităţi de transport maxi-taxi firmele Trans DMV Europa, Euro Tip, Sory&Nell şi Family, acestea fiind scoase de pe trasee ca urmare a reglementărilor europene obligatorii care reclamă existenţa unicului operator de transport local de călători.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: